"Blijf wandelen, fietsen en sporten en probeer dit liefst zelfs wat meer te doen dan voorheen. Ga naar een sportschool. Of maak een afspraak met een fysiotherapeut voor een programma op maat; veel aanvullende verzekeringen vergoeden dit." Ook gezond eten is belangrijk als voorbereiding op een operatie.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Zorg voor voldoende energie en belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Hierdoor kan uw lichaam een goede conditie en een goede weerstand opbouwen. In deze folder willen we u wat meer informeren over het belang van een goede voeding in functie van een optimaal herstel na de operatie.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
“Aan het begin van de narcose geven we altijd wat extra zuurstof, zodat we rustig de beademingsbuis kunnen inbrengen. Hetzelfde gebeurt aan het eind. Dan heeft de patiënt een buffertje bij het wakker worden.”
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
Bij mensen met overgewicht is de lever vaak vergroot. Als de lever vergroot is, dan ligt deze voor de maag, waardoor de chirurg moeilijker kan opereren. Gewichtsverlies van ongeveer 5% vóór de operatie, zorgt ervoor dat de lever kleiner wordt. De chirurg kan de operatie dan makkelijker uitvoeren.
U mag 24 uur voor de operatie geen drugs gebruiken. U mag deze ochtend tot 7.00 uur een licht ontbijt (beschuit met boter en zoet beleg) en een kop thee. Daarna mag u niets meer eten en geen melk (producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol drinken.
Nog even te gaan en dan word je eindelijk geopereerd. We wensen je veel succes en sterkte met het herstel. Hopelijk tot snel! Wat balen dat je geopereerd moet worden, maar uiteindelijk word je er beter van!
Kan ik toch pijn voelen ondanks de verdoving? Het is mogelijk dat de verdoving onvoldoende werkt. Bij regionale anesthesie kunt u dat zelf aangeven, maar ook bij narcose hoeft u zich geen zorgen te maken. De anesthesioloog en de anesthesiemedewerker houden u gedurende de hele operatie goed in de gaten.
Als voorbereiding op de anesthesie kunt u een injectie of een tabletje krijgen. Hiervan wordt u al wat slaperig. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatie afdeling. Daar ziet u de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker.
Ook angst voor de narcose komt veel voor. Tijdens de narcose wordt u nauwkeurig in de gaten gehouden door het anesthesieteam. Uw bloed(druk), hartritme, lichaamstemperatuur en de diepte van uw slaap worden voortdurend gecontroleerd. Het is dan ook erg zeldzaam dat er iets misgaat tijdens een narcose.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent.
Het risico dat men overlijdt ten gevolge van de anesthesie is uiterst klein en hangt eerder samen met de algemene gezondheidstoestand van de patient, de aard van de chirurgie en eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.
Voor mensen die kampen met overgewicht kan de Elipse maagballon een effectieve oplossing zijn. Hilde Krayczyrski (arts) “Nieuw aan deze unieke methode is dat de maagballon onder begeleiding zelf kan worden ingenomen. Deze behandeling is zonder verdoving en duurt maximaal 20 minuten.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
Wat is wakker worden tijdens een operatie? Het betekent dat je bij bewustzijn bent op een moment dat je anesthesist je eigenlijk bewusteloos wil houden. In de meerderheid van de gevallen waarin dit gebeurt voelde men geen pijn, maar kon men zich gebeurtenissen herinneren die tijdens de verdoving gebeurden.
Het beademingsmasker wordt over neus en mond geplaatst. Nadat de patiënt aan de bewakingsmonitoring is aangesloten wordt gestart met een gasmengsel met buitenlucht en 80% zuurstof, of er wordt 100% zuurstof gegeven.
In dit flapje worden enkele niet-oplosbare hechtingen geplaatst. Onder dit flapje door kan het oogwater langzaam wegstromen waardoor de oogdruk lager wordt. Als de operatie klaar is, wordt het slijmvlies van het oog gesloten met oplosbare hechtingen en wordt uw oog afgeplakt.
Moe. Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
In de meeste gevallen zal deze misselijkheid vrij snel voorbij zijn (binnen de 2 uur), we geven je zo nodig een antibraakmiddel. In uitzonderlijke gevallen kan deze misselijkheid langdurig aanhouden (tot zelfs meer dan 1 dag), zelfs na behandeling met medicijnen.