Veel baby's vinden liedjes, rijmpjes en versjes waar bewegingen bij horen erg leuk. Zelf zingen zal nog niet gaan, maar enthousiast mee bewegen is al leuk genoeg!
Een spelletje als 'klap eens in je handjes', waarbij je zijn handjes of zelfs voetjes pakt en alle gebaren mee laat doen, vindt je kleine ook leuk. Of 'dans' met je kind in je armen. Is dat wat te veel voor je kleine, loop dan met hem in je armen door de kamer en laat hem alles zien.
Ga zelf liggen of leun achterover en leg je baby met zijn buik tegen jouw buik. Leg je baby op de buik en ga zelf tegenover je baby liggen, praat tegen je baby of zing een liedje. Laat je baby, terwijl hij op zijn buik ligt, kijken naar iets leuks bijvoorbeeld een zwart-wit tekening, een spiegeltje.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Echt lachen
Als je baby ongeveer vier tot vijf maanden oud is, gaat hij of zij echt schaterlachen. Het leukste geluid wat er is, dat kun je niet vaak genoeg horen! Je kunt je baby laten lachen door hem of haar te kietelen, knuffelen, rare geluiden te maken of rare bekken te trekken.
Tummy time is de tijd dat je baby op zijn buik ligt terwijl hij wakker is. Tijdens tummy time leert je baby zijn hoofdje optillen en zich opdrukken. Het zijn de eerste prille stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje om hiermee te beginnen.
Als je merkt dat je kindje in zijn eigen wereld aan het spelen is, laat hem dan ook. Neem langzaam langer afstand. Laat je kind dus eerst eens 5 minuutjes zelf spelen, dan 10 minuten en zo steeds iets langer, op het tempo van je kind en niet langer dan dat jij merkt dat voor hem veilig voelt.
Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur. Op zicht Het duurt minstens een paar weken en soms wel twee maanden voor een baby haar belangrijkste verzorger op het zicht herkent.
Tijd is een lastig begrip voor jonge kinderen. Tot een jaar of drie hebben kinderen nog niet echt tijdsbesef. Baby's, dreumesen en jonge peuters zijn nog heel erg afhankelijk van hun omgeving om een beetje grip op het verloop van de dag te krijgen. Structuur in de dag en regelmaat geven deze kleintjes houvast.
Je pasgeborene kan meteen al vrij goed ruiken. Een borstgevoede baby zal vooral gelijk de geur van zijn moeder herkennen na een paar dagen. Na 1 week kan je baby al de geur van zijn moeder onderscheiden van dat van een andere vrouw! Je baby heeft de voorkeur voor zoete geuren, net als voor zoete smaken.
Zing liedjes tegen je baby, zodanig dat hij je mond kan zien bewegen. Je baby vind het interessant om je mond zo te zien bewegen en het zingen is voor hem nu heel prettig. Helemaal leuk is natuurlijk om er zelf allerlei bewegingen bij te doen of erg expressief te zingen.
Baby spelletjes maand 1
Onderzoek wat je kleine vrolijk maakt: trek gekke bekken en maak rare geluiden. Pak verschillende knuffels en beweeg ze vrolijk (maar rustig) heen en weer. Of schud eens goed met de rammelaar. Zodra die ogen gaan stralen en die tandeloze lach tevoorschijn komt, weet je dat je goed zit.
Baby 2 maanden: spelen
Duw bijvoorbeeld zachtjes tegen zijn voetzolen en laat hem zelf zijn beentjes weer strekken. Of 'fiets' met zijn benen. Zo sla je twee vliegen in één klap: de oefeningen zijn goed voor je baby van 2 maanden oud en het is leuk om samen bezig te zijn. Je kind leert steeds beter grijpen.
Je baby leert kruipen. Het is een van die magische momenten in het eerste levensjaar. De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Je baby van 3 en 4 maanden kan:
met zijn ogen een geluidsbron zoeken. duidelijk hoorbaar kirren en lachen tegen jou. als reactie op een leuk geluid gaan lachen. 'geluidjes' maken tegen jou en andere mensen.
Als u twijfelt, of als uw dochter over 2 weken (dus als ze 10 weken oud is) nog niet lacht, dan zou ik naar het consultatiebureau gaan om het te bespreken. De dokters daar kunnen heel goed beoordelen of er sprake is van een normale of een vertraagde ontwikkeling.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten.
Kenmerken van veilig gehechte kinderen zijn onder andere: vrolijkheid, spontaniteit, het aangaan van vriendschappen, kunnen omgaan met teleurstelling (veerkracht) en het hebben van innerlijke rust. Ook hebben ze meer zelfvertrouwen dan onveilig gehechte kinderen en ze voelen dat ze de moeite waard zijn.
Vlak na de geboorte ervaren baby's ook het REM én NREM. Maar zodra baby's daadwerkelijk in slaap vallen, is er direct sprake van de REM-slaap. Hoewel jij je dromen vaak niet waarneemt door verlamming, dromen baby's heel erg levendig. Vandaar dat zij lachen, geluidjes maken en onregelmatig ademen tijdens hun slaapjes.
"Het grootste gevaar bij baby's is dat het de hersenen aantast", vertelt kinderarts en infectioloog Dasja Pajkrt over een koortslip. "Dan kunnen ze verlamd raken of wordt de functie van de hersenen aangetast, wat weer kan leiden tot een spraakstoornis. Het kan echt dodelijk zijn of blijvende schade veroorzaken."