Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Beloon je hond als hij zijn behoefte wel op de juiste plaats doet. Heb tijd en geduld, maak je hond zelfzeker en laat hem vaak buiten. Geleidelijk aan zal het jullie lukken om de onzindelijkheid te laten verdwijnen.
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut.
Sommige pups zijn al bijna zindelijk als je ze in huis neemt, maar meestal duurt het wat langer. Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo'n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is.
Als u vindt dat uw pup ondanks voldoende uitlaatbeurten heel erg vaak in huis plast, heeft hij misschien blaasontsteking. Als u vermoedt dat uw hond blaasontsteking heeft, kunt u wat urine opvangen en naar de dierenarts brengen. Die kan met een simpele test vaststellen of er sprake is van blaasontsteking.
De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen. Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig.
Je pup plast veel
De klacht komt vaak voor bij oudere honden, maar ook puppy's kunnen tijdelijk meer drinken. Je pup plast veel, wanneer je pup meer drinkt. Dit is normaal gedrag bij puppy's. Houdt dit langer dan een aantal dagen aan, dan is het wel belangrijk aan de bel te trekken bij je dierenarts.
Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Blijf altijd minimaal 5 minuten buiten met de pup, plast of poept de pup niet, dan is dit niet erg. Je leert een puppy om buiten te plassen door deze meteen te belonen zodra deze buiten poept of plast. Beloon de pup met je stem, maar ook met een snoepje.
Wanneer uw hond buiten niet wil plassen, kunt u het beste op één plek blijven staan om teveel prikkels te voorkomen. Vervolgens gaat u naar binnen en houdt u uw hond nauwlettend in de gaten. (en dat kan niet wanneer u aan de computer zit of een boek aan het lezen bent).
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Vaak! Verwacht niet dat een puppy aan 3 keer per dag genoeg heeft. In de basis moet een puppy zijn behoeften doen als het wakker wordt, wanneer het heeft gegeten en gedronken en een paar keer tijdens het spelen/uitlaten. Ook 's nachts moeten puppies soms plassen of poepen.
Pups kunnen hun behoefte nog niet goed ophouden. Je moet dus in het begin om de paar uur met je kleine viervoeter naar buiten, en in ieder geval altijd meteen na het eten, spelen en wakker worden. Ook 's nachts laat je hem om de drie à vier uur uit om ongelukjes te voorkomen.
De meeste puppy's kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.
Hoe vaak plast een puppy van 8 weken? Het is niet gek als een puppy van 8 weken ongeveer 14 keer per dag plast. Wil je dus voorkomen dat een puppy binnen plast, ga dan dus 14 keer per dag met hem naar buiten.
Wij raden aan de puppy training pads gewoon los te gebruiken zonder houder. Dit heeft het voordeel dat de pads zich gaan mee bewegen indien de puppy er aan trekt. Op die manier gaan ze minder stuk en komen er ook geen delen vrij. Laat een puppy de pads niet gebruiken als speelgoed.
Gedragsoorzaken. Expres in huis plassen of poepen omdat ze boos zijn doen dieren niet, maar vaak proberen ze indirect wel iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat ze stress hebben omdat ze alleen zijn, of ruzie hebben met een buurtgenoot die ze door het raam zien langs wandelen.
Geef een commando aan het plasje/kakje
Elke keer als je hond aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt.
Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook 's nachts moeten puppy's hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.
Een pup slaapt gemiddeld tussen de 16 en 18 uur per dag. Bij een pasgeboren puppy kan dit zelfs oplopen tot 22 uur per dag. Dit neemt af naarmate hij ouder wordt. Als je pup volwassen is, is dit namelijk gemiddeld 12 tot 14 uur.
Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort: Laat je puppy iedere twee uur uit. Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen) Ook 's nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden.
Maak de vlek schoon met wat afwasmiddel en water. Meng ongeveer een theelepel afwasmiddel in een liter water. Breng deze oplossing aan op de natte plek en laat het een minuut of twee inwerken. Dep de oplossing op en spoel af met schoon water.
Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.