Het beste antwoord. "Burgerarrest Burgers die (bijvoorbeeld) een overvaller of een inbreker op heterdaad betrappen, mogen deze persoon aanhouden, maar daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. (burgerarrest) Doen zij dat wel, dan maken zij zich schuldig aan eigenrichting en dat is strafbaar.
Als u slachtoffer bent van geweld, moet u altijd aangifte doen. Bel 0900 - 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier voor u het beste is. Voordat u aangifte doet, vertelt de politie u graag wat uw rechten als slachtoffer zijn.
Aangifte doen van mishandeling
Mishandeling is een strafbaar feit. Hiervan kun je aangifte doen bij de politie. De aangifte is het beginpunt voor onderzoek van de politie naar de mishandeling.
Zet je voeten zo dat ze diagonaal staan, zowel link-rechts als voor-achter. Zo sta je stevig en word je niet snel omgeduwd. Je maakt de meeste kans om een gevecht te winnen en weg te komen als je rechtop blijft staan. Zorg dat je hoe dan ook niet op de grond valt.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Wel moeten ze “aannemelijk” worden. Ook hier geldt dus dat er (getuigen)bewijs moet zijn als je een beroep op noodweer wilt doen. Als je in een vechtpartij verzeild bent geraakt en je hebt uit zelfverdediging van je afgeslagen dan is het dus belangrijk om namen en adressen van getuigen te achterhalen.
Openlijke geweldpleging in de wet
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Een kopstoot is een geweldstechniek die reglementair kan worden toegepast bij gevechtskunsten zoals jiujitsu en san shou. Hierbij wordt met het hoofd een stoot toegebracht tegen een kwetsbaar lichaamsdeel van het slachtoffer, veelal het hoofd.
Plaats je andere hand achter het hoofd van de persoon. Knijp je biceps en onderarm tegen elkaar en duw het hoofd van de persoon naar voren met je andere arm. Houd deze greep 10-20 seconden vast en laat de persoon langzaam op de grond zakken.
Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.
Slaan of schoppen tegen het hoofd kan onder omstandigheden leiden tot een bewezenverklaring van poging tot zware mishandeling of poging tot doodslag. Dit zal met name afhankelijk zijn van de omstandigheden van het geval.
Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert. Het ijsklontje zorgt er tevens voor dat je meer speeksel produceert, wat ook helpt om tot rust te komen.
Fysiek geweld valt ook onder het Wetboek van Strafrecht, want dit is een strafbaar feit. Als je betrokken bent bij fysiek geweld is het noodzakelijk zijn om hier aangifte van te doen bij de politie.
Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.
De wettekst van artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht luidt als volgt: Lid 1 “Mishandeling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie”.
Stoot met je kin of met de bovenkant van je hoofd. Probeer te richten op het deel van het gezicht van je tegenstander waar de ogen, neus en mond zitten. Leer iemand vast te grijpen. Met een succesvolle greep kun je het gevecht onder controle krijgen, zelfs als je aanvaller veel sterker of sneller is dan jij.
Houd je hand ontspannen tot je arm gaat bewegen en maak dan een vuist, zodat je stoot hard aankomt. Wanneer je een vuist maakt, krom dan je vingers naar binnen en wikkel je duim daar omheen. Zorg dat je duim naar achteren is geplaatst, zodat die niet bekneld raakt bij een slag.
Wanneer u valt of een harde klap tegen uw hoofd krijgt, kan dit erg pijn doen en nare klachten geven. Dit is ook het geval als u uw hoofd stoot. Niet elke val of klap veroorzaakt klachten. Dit hangt sterk van de ernst en hoeveelheid af.
Als slachtoffer van een mishandeling wilt u de dader aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen schade. Niet alleen materiële schade maar ook uw geestelijke schade. Als u bent mishandeld, dan is de dader volgens de wet strafbaar en zal de deze bij de rechtbank worden vervolgd voor zijn agressie daden.
(zware) mishandeling, waarbij iemand een ander pijn en/of (ernstige) verwondingen toebrengt. openlijke geweldpleging, waarbij meerdere personen in het openbaar geweld plegen tegen personen of goederen (denk aan relschoppers), zie ook: misdrijf tegen de openbare orde.
Noodweer is verdediging in een situatie, waarin men onverhoeds wordt aangevallen en waarin alleen zelfverdediging agressie kan afweren.
Er is sprake van wettige verdediging of noodweer wanneer een persoon ter verdediging van zichzelf of van een ander, een onrechtmatige aanval afweert door middel van slagen, verwondingen of doodslag.
Zelfverdediging in het strafrecht heet noodweer of noodweerexces. Het gaat daarbij om een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding waartegen je jezelf mocht verdedigen. In het normale spraakgebruik blijven we het gewoon zelfverdediging noemen.