Dromen geven namelijk aan waar je kind in zijn gevoelsleven druk mee bezig is. Het beste wat je dan kan doen is troosten, geruststellen en een veilig gevoel creëren. Neem je baby eventjes uit bed om hem te troosten en te knuffelen. Stel hem gerust door hem even dicht bij je te houden.
Dus, dromen baby's wel of niet? Alhoewel baby's veel meer uren REM-slaap hebben, is er volgens onder andere psycholoog David Foulkes nog geen sprake van levendige en beeldende dromen. Ze zouden nog niet genoeg 'beelmateriaal' in hun hoofdje hebben om die gehele REM-fases te vullen met beeldende dromen.
Nachtmerries worden vaak verward met nachtangsten. Nachtangsten worden ook wel night terros of pavor nocturnus genoemd. Nachtangsten komen voor tijdens de non- REM slaap, dus in het eerste gedeelte van de nacht. Kenmerkend is dat je kind in het begin of midden in de nacht gillend wakker wordt.
Ook bij baby's kun je in de REM-slaap hun ogen heen en weer zien gaan en ze maken soms allerlei bewegingen. Toch hebben ze volgens psycholoog David Foulkes, die zich heeft verdiept in dromen bij kinderen, nog geen levendige, beeldende dromen.
Kan er dan sprake zijn van een nachtmerrie? De kans dat je baby een nare droom heeft gehad, is vrij klein, omdat je kleine nog niet het gevoel van angst kent. Nachtmerries komen pas voor vanaf tweejarige leeftijd als ze zich meer bewust zijn van angstgevoelens en een actievere fantasie hebben.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Dat je baby een beetje huilt voor het slapen gaan is normaal. Het is zijn manier om te ontladen. Ook als je baby eenmaal slaapt kan hij regelmatig ophuilen. In de actieve slaap kan je baby meerdere malen jammerend tot actief huilen.
Baby's kunnen een verband zien tussen twee gelijke objecten voordat ze praten. Dit beweren onderzoekers van de Northwestern Universiteit. Uit verschillende experimenten blijkt dat zeven maanden oude baby's zich al ontwikkelen op het gebied van abstract denken.
De baby kan ook huilen tijdens het naar bed brengen of na één slaapcyclus. Ook dan kunt u het best proberen om de baby eerst te troosten in bed. Laat de baby voelen dat u aanwezig bent, door een hand op het buikje en een hand op of boven het hoofdje van de baby te leggen.
Kunnen baby's dromen? Uiteraard kunnen ze het ons niet vertellen, maar volgens deskundigen dromen baby's vanaf 6 maanden ongeveer een derde van hun slaaptijd. (Een vergelijking: volwassenen vertoeven ongeveer 20% van hun slaaptijd in de 'droomslaap', ook wel gekend als REM-slaap.)
Het echte dromen zoals volwassenen dat kennen, begint volgens psycholoog David Foulkes als kinderen tussen de zeven en negen jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd zijn kinderen meer in staat om dingen beter te visualiseren en zijn ze zich meer bewust van hun eigen identiteit.
Op deze leeftijd verloopt de overgang van een lichte (actieve, met dromen gevulde) slaap naar een diepe slaap nog niet vlot. Daarom bewegen baby's 's nachts vaak en maken ze geluidjes. Ze zijn namelijk half wakker als ze van de ene naar de andere fase gaan.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten.
Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur. Op zicht Het duurt minstens een paar weken en soms wel twee maanden voor een baby haar belangrijkste verzorger op het zicht herkent.
Tijd is een lastig begrip voor jonge kinderen. Tot een jaar of drie hebben kinderen nog niet echt tijdsbesef. Baby's, dreumesen en jonge peuters zijn nog heel erg afhankelijk van hun omgeving om een beetje grip op het verloop van de dag te krijgen. Structuur in de dag en regelmaat geven deze kleintjes houvast.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Dromen. Omdat je baby meer gaat begrijpen kan hij opeens angsten ontwikkelen die hij eerst niet had. Hij begint rond deze tijd ook te dromen en zal wat onrustiger gaan slapen.
Raak je kind tijdens een night terror dan ook liever niet aan en blijf op afstand zitten. Zo kun je hem wel in de gaten houden dat hij zich niet bezeert. Wat soms ook kan helpen, is de lamp op de gang aan te zetten. Na een nachtangst zal je kind vanzelf weer rustig in slaap vallen.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Om in slaap te komen hebben sommige baby's het soms nodig om 5-20 minuten te huilen/ jengelen om vervolgens van het ene op het andere moment in slaap te vallen. Zet eventueel een kookwekker om het jezelf gemakkelijker te maken om deze huiltijd door te komen. Spreek met jezelf af hoe lang je kind mag huilen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.