Volgens de berekening zou ik aan een stuk met 5 liter p/m zo'n 400min aan 1 stuk moeten kunnen lassen met 1 fles. (10liter * 200 bar / 5). - Kemppi open gemaakt en gekeken hoe dat gas erdoorheen loopt, maar dat is niets meer dan een kort slangetje waar volgens mij niet veel mis kan zijn.
Eén en ander betekent dat een gasfles met acht liter goed is voor circa vijf uur continu lassen (1.200 : 4 = 300 minuten = 5 uur). De fles met 10 liter levert dus ruim 8 uur gas en de fles met 20 liter bijna 17 uur. Het is mogelijk om de flessen met 8 of 10 liter onder bijbetaling om te ruilen voor een grotere.
De vereiste debiethoeveelheid van het beschermgas kan met een vuistregel worden berekend: 10-12 x draaddiameter in liter/minuut. Bij MIG-lassen van aluminium worden door de grote oxidatieneiging van het materiaal iets hogere debiethoeveelheden ingesteld.
Het verbruik is ongeveer 10l/min. Met een 10l fles onder 200 bar kan je dus 200 minuten is 3 1/3 uur continu lassen. In jouw voorbeeld kan 20 bar daling voor een forse klus niet gek zijn. Het ligt aan de inhoud van de gasfles.
MIG lassen maakt gebruik van een inert gas zoals argon in zuivere vorm of een menggas van argon en helium . MAG lassen gebruikt een actief gas, vaak een mengsel van inerte en actieve gassen. Bijvoorbeeld een menggas van argon met zuurstof en/of koolstofdioxide.
Bij MIG-/MAG-lassen wordt met de stroombron door het laspistool een boog gemaakt tussen de aangevoerde lasdraad en het werkstuk. De lasboog smelt het basismateriaal dat gelast wordt samen met de lasdraad. Dit proces vormt de las. De draadaanvoerunit voert tijdens het lasproces constant lasdraad aan door het laspistool.
Het verschil tussen MIG en MAG lassen zit in het gebruikte gas. MIG staat voor Metal Inert Gas en MAG staat voor Metal Active Gas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas (bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium); bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld koolstofdioxide, CO2).
De stof is niet geclassificeerd als gevaarlijk voor mens of milieu.
Edelgassen zijn geliefd om de inerte eigenschappen: dit betekent dat het argon gas niet reageert op andere stoffen en niet brandbaar, giftig of explosief is. Argon heeft echter wel een zuurstof verdrijvende werking, waardoor het in hoge concentraties tot verstikking kan leiden.
Het gevolg is dat argon een stabielere lasboog geeft en een goede gasbescherming, waardoor het gasgebruik relatief laag is. Omdat helium een lagere soortelijke massa heeft dan argon is het noodzakelijk een grotere hoeveelheid beschermgas te gebruiken.
Staal – gebruik een menggas, meest voorkomende 85% Argon en 15% Co2. RVS – gebruik ook een menggas, maar met 98% argon en 2% Co2.
Beschermgassen zijn nodig om tijdens het lassen het smeltbad, het toevoegmateriaal en de electrode te beschermen tegen de invloeden van de omringende lucht. Met de electrode wordt verstaan het toevoegmateriaal bij het MIG/ MAG lassen of de wolfram-electrode bij het TIG lassen.
Indien u een gasfles gebruikt om te koken voor 4 personen, dan kan men zeggen dat u ongeveer 70gr gas per uur gebruikt. Zo kan een butaangasfles van 12,5kg ongeveer een half jaar meegaan. Gebruikt u de fles enkel om te barbecuen? Dan kan deze fles wel tot 4 jaar meegaan.
MAG-lassen van ongelegeerde en laag-gelegeerde staalsoorten: Voor het MAG-lassen van staal kan men 100 % CO2 gebruiken of een gasmengsel dat bestaat uit argon met 8 tot 25% CO2. Dit menggas reageert met de las en is daarom een actief gas door zijn oxiderende componenten (= metal active gas).
Re: TIG instellen
Gas heb ik meestal op 4 a 5 liter per minuut, zet je die hoger dan blaas je makkelijk je smeltbad weg. Alleen als je buiten of in de tocht staat heb je wat meer nodig.
De druk in een propaangasfles is bij 20 graden Celsius ongeveer 7,0 bar. Butaan heeft dan een druk van ongeveer 1,5 bar. Ter vergelijking: in een autoband gaat gemiddeld 2,5 bar. Die druk is voor alle apparaten die je aansluit op de gasfles veel te hoog, bovendien schommelt deze druk door temperatuurverschillen.
Lasgassen worden in de metaalindustrie ingezet als beschermgas bij verschillende lasprocessen. Deze gassen beschermen de vlamboog elektrode en het smeltbad tegen schadelijke invloeden uit de lucht. Beschermgassen kunnen inerte, actieve of reducerende gassen zijn.
TIG lassen
TIG staat voor Tungsten Inert Gas: tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en inert gas is het type gas dat je gebruikt. Als je toevoegmateriaal gebruikt, heb je constant 2 handen nodig tijdens TIG lassen, waardoor het beschouwd wordt als de moeilijkste lastechniek.
De eerste stap voordat je gaat leren lassen
Lasser is een mooi maar ook een zwaar beroep. Werken in verschillende moeilijke posities kan aan de orde komen. Daarnaast zijn ook de lasdampen schadelijk voor de gezondheid. Een lasser kan daarnaast ook last krijgen van de vonken die van het lasproces vrij kunnen komen.
Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG-MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid. Bij MIG/MAG lassen wordt een constante spanning gebruikt (een zg.
Maar omdat de werkwijze van het lassen hetzelfde is, ongeacht het gas dat je gebruikt, wordt MIG/MAG lassen als 1 lastechniek gezien. Maar MIG/MAG lassen is ook mogelijk zonder gasfles, als je kiest voor gasgevulde lasdraad.
MAG lassen is met name geschikt voor deze staalsoorten. Als het gaat om roestvast staal (RVS) of laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes dan is ook TIG lassen geschikt. MIG lassen wordt ook veelvuldig toegepast op RVS.
Aluminium is ook te lassen wanneer u een MIG/MAG-lasapparaat besluit te kopen. Dit wordt MIG-lassen genoemd omdat het beschermgas in het lasapparaat 100% Inert gas is (in dit geval Argon). Aluminium absorbeert meer warmte dan staal of rvs en er is daardoor meer stroom vereist om Aluminium te verlassen.