Een charcuterieplank, ook bekend als borrelplank- en kaasplank, is traditioneel een assortiment van gezouten vleeswaren, kazen en andere hartige hapjes. De vleeswaren en kazen worden meestal gecombineerd met verschillende soorten brood en crackers, fruit en noten.
Hoewel er veel makkelijke ideeën voor charcuterieplanken zijn, is het proces enigszins formulematig. Begin met het toevoegen van structuur met kleine gerechten, plaats vervolgens uw ingrediënten op de plank, beginnend met de grootste elementen zoals de kazen en vleeswaren, gevolgd door kleinere items zoals crackers en verse producten.
Een hapjesschaal is een schaal gevuld met lekkere hapjes, zoals kaas, vleeswaren, gerookte vis en toastjes.Ook kunnen er tapas op liggen zoals gehaktballetjes en brood met aïoli, maar ook andere hapjes. Een hapjesschaal lijkt dus heel erg op een borrelplank.
Charcuterieborden zijn er in verschillende materialen, waaronder hout, leisteen en marmer . U kunt ook andere materialen zien, zoals glas of keramiek, en verschillende composteerbare opties. Hout en bamboe zijn het meest gebruikelijk, maar marmer en leisteen zijn tegenwoordig ook steeds populairder.
Vleeswaren of charcuterie zijn levensmiddelen die uit rund-, kippen-, paarden-, kalkoen- of varkensvlees vervaardigd zijn en die onder meer als broodbeleg worden gebruikt.
Deze borrelmomenten bevatten twee elementen: aperitiefdrankjes en kleine, handzame bites. Denk aan drankjes als de typische apéro-mixers met Zuid-Europese roots, zoals Aperol spritz, kir of de portonic.
Scrocchi® is Italiaans voor zoiets als 'kraken' wat refereert aan de knapperigheid van het toastje. Ideaal als snack of als onderleggertje met olijven of tapenade bij de maaltijd. Ook heerlijk om te dippen!
Plasticfolie of huishoudfolie : Gebruik hoogwaardige, voedselveilige plasticfolie of huishoudfolie om de charcuterieplank stevig te bedekken. Het helpt de elementen op hun plaats te houden en hun versheid te behouden.
Elias Cairo, oprichter en charcutier van Olympia Provisions in Oregon, zegt: "Charcuterie is vlees met toegevoegde waarde, waaraan iets is toegevoegd, bijvoorbeeld zout of hitte, om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen." Enkele voorbeelden zijn saucisson sec, salami, mortadella, prosciutto, coppa en soppressata .
Ik plaats ze rond een aantal van de ronde centrale stukken van het bord, zoals kaaswielen en ramekins vol met accessoires. De truc is om de crackers in een waaiervorm te rangschikken . Ik maak meestal een halve cirkel, maar als er ruimte is, kun je helemaal rondgaan!