Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte. Door dit zetmeelgehalte is het uitstekend geschikt voor het verdikken van sauzen, soepen, taartvullingen, dipsauzen en pudding.
In je eten merk je niet eens dat je Tapioca gebruikt hebt. Het is namelijk volledig geurloos en smaakloos. Daarom kan het in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt worden. Het gebruik van Tapioca heeft een positief effect op de textuur en het zogenaamde 'mondgevoel'.
Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig. Doordat ze smaakloos zijn, kun je ze dus zelf een gewenste smaak meegeven.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel. De ene is afgeleid van een maïskorrel, terwijl de andere afkomstig is van de wortelknol van de cassaveplant. Ze lijken echter op elkaar omdat ze beide verdikkingsmiddelen zijn.
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes. Bubble Tea wordt geserveerd in een glas of plastic meeneembeker en drink je met een breed rietje, zo komen ook de balletjes naar boven.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
De grote parels gaarkoken in kokend water tot ze helemaal doorschijnend zijn geworden (recept hieronder). Met flink koud water afspoelen en tot gebruik in siroop bewaren.
De parels worden ook wel in afgepast suikerwater gekookt dat niet wordt afgegoten, het resultaat is een meer stijfselpapachtige pudding. Ongekookte parels zijn lang houdbaar. Gekookt en gekoeld ongeveer drie dagen.
Bubble tea is er in heel veel smaken en kleuren. De fruitsmaken zijn de meest populaire: aardbei, appel, banaan, kokos en kiwi. Andere verrukkelijke smaken zijn koffie, chocolade en mokka.
Tapioca wordt gemaakt van de Aziatische cassave/maniokwortel en is een glutenvrij bindmiddel. Na het drogen van de wortel wordt hij vermalen tot een wit meel. Tapiocameel wordt ook wel tapiocazetmeel genoemd: dit kan een tikje verwarrend zijn.
Hoe wordt tapioca meel gemaakt? Tapiocameel, ook wel tapiocazetmeel genoemd, is fijngemalen zetmeel van de wortel van de cassave. De cassavewortel wordt geschild, gewassen en in stukken gesneden.
Tapioca of cassavemeel is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Voor gebruik in de keuken is het verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk, in kleine harde witte korrels of 'parels'.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
Cassavemeel is minder gezond dan cassave. Hoewel het geen gluten bevat, bestaat het vooral uit zetmeel. Alle mineralen en vitamines die in cassave zitten, zijn bij de productie van cassavemeel verdwenen. Het meel bevat nog wel vezels, maar slechts zeer weinig eiwit: ongeveer 1,6 gram per 100 gram.
Bubble tea toppings
Zwarte tapiocaparels zijn een van de bekendste toppings. Tapiocaparels worden gemaakt van o.a. cassavewortel. Gekookt zijn ze chewy, net als gummibeertjes. De parels hebben weinig smaak, het gaat puur om de textuur en de vrolijke look.
Tapioca parels zijn balletjes gemaakt van de cassavewortel. Er zijn grote en kleine tapioca parels. De kleine worden vaak gebruikt voor desserts. De grote zijn meer geschikt voor de bereiding van Bubble Tea.
Het populaire drankje bestaat uit thee, melk, vruchtensiroop en tapioca-balletjes in de meest uiteenlopende kleuren en smaken. Tapioca-balletjes worden gemaakt van zetmeel uit de cassavewortel. De balletjes hebben van zichzelf weinig smaak. Voor gebruik worden ze gekookt waarnaar ze hun 'chewy' textuur krijgen.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Kuzu (kudzu) is het zetmeel van de wortel van de Japanse kuzuplant. Dat is gelijk het belangrijkste verschil met arrowroot: het komt van een ander soort wortel. In Japan zien ze kuzu als medicinale plant, en dat is direct het grootste voordeel van kuzu boven arrowroot.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.