Met ganzenvet krijgt je gerecht ook nog eens een heerlijke aroma en knapperige korst. Ganzenvet wordt niet alleen hiervoor gebruikt, want het wordt ook gebruikt om eendenbouten te konfijten en weef wellington te maken. Ganzenvet wordt zelfs gebruikt in veel banket recepten en desserts!
*Het overgebleven eenden- of ganzenvet kun je bewaren tot de volgende keer. Het is wel zaak om het vet steeds goed te zeven en het donkere bezinksel weg te gooien.
Bovendien is dat vet niet ongezond , integendeel zelfs. Ganzenvet bestaat voor ong. 25% uit verzadigd vet, ongeveer 60 à 70 % mono-onverzadigde en 10 à 15% meervoudig onverzadigde vetzuren (waaronder omega 3 en omega 6 –vetzuren). Daarmee benadert ganzenvet de samenstelling van de alom bejubelde olijfolie...
Kippenvet is vast op kamertemperatuur, wit van kleur en heeft een uitgesproken hartige, 'kippige' smaak. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is voor warme toepassingen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden in een roux of hartig bladerdeeg, of voor het sauteren van champignons, uien of aardappelen.
Over eendenvet
Perfect voor het bakken, braden en schroeien van bijna alles. Dat is niet het enige waar eendenvet goed voor is, want het is ook rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten en linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur dat cellen gezond houdt, de opname van calcium verhoogt en de nierfunctie helpt.
Om te beginnen met koken met dierlijk vet hoef je niet meteen een pond reuzel bij de slager te halen, je kunt het gewoon bewaren als je vlees bereidt. Bak je eendenborst of kippendijen aan? Giet het vet dat daar vanaf komt af en laat stollen. Hetzelfde geldt voor spek dat vrijkomt bij (buik)spek.
Je denkt misschien: olie en vetten kun je niet invriezen. Maar het is een makkelijke en ruimtebesparende manier om ganzenvet, kippenvet, baconvet en andere vloeibare vetten te bewaren. Als ze nog warm zijn schenk je ze in een ijsblokjesvorm en doe er vervolgens een diepvrieszak omheen.
Verzadigde vetten in kippenvlees
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het aandeel verzadigde vetten bij kip is 30 procent kleiner dan bij rood vlees. Een portie kipfilet (100g) telt ongeveer 2 gram verzadigde vetten terwijl biefstuk (100g) bijna 6 gram aan verzadigde vetten bevat.
Reuzel, smeerbaar buikvet zonder e-nummers. Reuzel is een veelzijdig product dat je verkrijgt door buikvet van het scharrelvarken op een lage temperatuur zachtjes te smelten.
Veel verzadigd vet in je voeding verhoogt je cholesterol.Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet zorgt ervoor dat je lichaam cholesterol beter afvoert. Vervang daarom verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk door onverzadigd vet.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Natuurlijk geef je kippen geen rare dingen te eten. Chocolade en snoepgoed zijn uit den boze, maar ook kaas, avocado, kiwi's, bananen en citrusvruchten zijn ongezond voor je kippen. Tenslotte zijn ook look-achtigen (zoals prei, ui en knoflook) niet goed voor de gezondheid van je kippen.
Zowel legkorrel als legmeel zijn complete kippenvoeders.Ze geven je hennen de perfecte basis voor een gezonde leg en een goede gezondheid. Bij het meel zijn de ingrediënten gemalen, in de korrels zijn ze samengeperst.
Wat uw kippen nodig hebben
Hun spijsvertering werkt bijvoorbeeld vrij snel, op ongeveer 4 uur. Ze geven de voorkeur aan regelmatige lichte maaltijden, op vaste tijdstippen, boven één uitgebreid “banket”. Twee voedingen per dag vinden ze meestal ideaal, als ze wakker worden en vóór ze op stok gaan.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Eens het voedsel bereid is (gekookt) kan je het voedsel eventueel wel opnieuw invriezen: de meeste bacteriën zijn dan immers vernietigd. Ter herinnering: de temperatuur in de diepvriezer moet -18°C of lager zijn!
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.