Een theedoek is er om afwas af te drogen terwijl je het aanrecht en gootsteen met een vaatdoek onder handen neemt. Het is dus aan te raden niet met een theedoek over het aanrecht want dit levert hardnekkige vlekken op die er lastig uitgaan.
Een theedoek wordt gebruikt om de vaat mee af te drogen, maar moet niet worden verward (zeker niet in het gebruik) met een vaatdoek, hoewel met een schoteldoek soms ook een vaatdoek kan worden bedoeld. De theedoek was oorspronkelijk de doek waarmee de theekopjes werden afgedroogd. Er was ook een doek voor het glaswerk.
Theedoek, keukendoek, vaatdoek... soms zie je door de doeken de vaat niet meer. Wat is het verschil tussen een theedoek en een keukendoek? Voor eens en voor altijd: een theedoek is veel dunner en minder ruw dan een keukendoek en speciaal bedoeld voor het drogen van de vaat.
Handdoeken zijn vaak kleiner dan theedoeken. Ze zijn meestal 50 bij 50 centimeter. Ze voelen rul aan, en ze zijn dikker. Je kunt wel afdrogen met handdoeken, maar een theedoek is echt fijner vind ik.
Tips. In plaats van kaasdoek kan je ook een schone, niet pluizende katoenen theedoek gebruiken. Spoel de doek voor gebruik goed met water om eventuele restjes, geuren of smaakjes van wasmiddel of wasverzachter te verwijderen. Wring goed uit!
Hangop, net zoals normale yoghurt, zit vol gezonde eiwitten. Daarnaast zijn de bacteriën in yoghurt een goede voeding voor onze darmbacteriën. Wij hebben ervoor gekozen om in dit recept magere yoghurt te gebruiken, want dat bevat over het algemeen minder vetten dan volle yoghurt en is dus een stuk gezonder.
Als de hangop klaar is, schep je die uit de zeef en doe je deze in een kom. Het vocht dat overblijft is een soort wei: rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Super gezond dus en zonde om weg te gooien. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor pannenkoekenbeslag, in plaats van melk.
Glazen worden het beste droog met een theedoek die niet pluist. Dit is een linnen theedoek. Borden, kopjes en pannen drogen het beste met een katoenen of een katoen-linnen theedoek. Het voordeel van een theedoek met een mix van materialen is dat deze langer mooi blijft en minder pluist.
Wafelstof wordt geweven met twee soorten draden, een schering en inslag oftewel kettingdraden en breedtegaren. Door deze weefmethode wordt er meer vocht geabsorbeerd door wafelkatoen dan een gladde katoen stof. Vandaar dat deze stof uitermate geschikt is voor het maken van handdoeken.
Poleerdoeken, ook wel glazendoeken, worden ingezet om bestek, servies en glazen in een restaurant te poetsen. Deze poleerdoeken laten geen pluizen op glazen achter. Poleerdoeken worden gemaakt van 50% linnen en 50% katoen of 100% linnen. Ook zijn er goedkope microvezel glazendoeken verkrijgbaar.
Een pompdoek is een doek voor in de keuken, waar de kok de handen aan afdroogt, het aanrecht mee aanveegt of een pan mee aanpakt.
Zoveel keukenlinnen is genoeg:
Uitgaande van een klein gezin, met een vaatwasser heb je 7 vaatdoekjes, 2 keukenhanddoeken en 3 theedoeken nodig. In totaal is dat dus 12 stuks keukentextiel.
Hoe groot zijn DDDDD thee- en keukendoeken? DDDDD theedoeken hebben een afmeting van 60x65cm of 65x65cm. DDDDD keukendoeken hebben een afmeting van 50x55cm.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
We raden altijd aan om jouw nieuwe keukentextiel voor gebruik eerst drie keer apart te wassen op 60°C zonder wasverzachter. (Niet alle theedoeken kunnen worden gewassen op 60°C, controleer altijd het waslabel!)
Ga je de theedoek wassen? Doe dit dan op 60 graden, want zo dood je alle bacteriën.
Natuurlijk is wafeldoek niet alleen geschikt voor babyspullen! Ook voor jezelf is het een heerlijk weefsel om te gebruiken. De wafel badjas, de we ook kennen als sauna badjas is gemaakt van wafelkatoen. Die maak je dus nu zelf!
Eigenschappen van wafelstof
Boxkleedjes, omslagdoeken, dekentjes, spuugdoekjes, babynestjes, hoezen en vele andere babyaccessoires. Dit is niet zo vreemd, want deze stof heeft een paar eigenschappen die hier wel heel goed van pas komen! Vaak wordt wafelstof geweven van 100% katoen.
Na het wassen kun je de stof in de droger doen, de krimp is er dan wel uit. Mocht je na het maken de stof op hogere graden gaan wassen, dan kan de stof als nog meer gaan krimpen. Na het wassen strijk je de stof even goed uit, en dan fijn aan de slag er mee !
Het eerste verschil tussen linnen en katoen is dat linnen iets duurzamer en steviger is. De reden hiervoor is dat linnen vezels iets langer en sterker zijn, vergeleken met katoenen vezels. Linnen stoffen voelen daarom ook wat ruwer aan op de hand, terwijl katoen stof gladder en zachter is.
Katoen wordt gemaakt door vezels uit de zaden van de katoenplant te halen. Deze vezels worden vervolgens tot draden gesponnen. Omdat de vezels uit de zaden niet zo lang zijn (maximaal zo'n 5cm), is katoendraad op zichzelf niet zo sterk.
Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Hangop is yoghurt dat je op een kaasdoek giet. Het vocht lekt door de doek heen. Wat overblijft, heet hangop. Het lijkt op Griekse yoghurt, maar bij hangop is de basis dus gewoon yoghurt.
Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne.