Slagroomspuiten maken gebruik van kleine patronen gevuld met stikstofoxide om vloeistoffen te beluchten die vervolgens onder druk door de garneerspuit naar buiten worden geperst. De kleine metalen patronen met stikstofoxide worden in de patroonhouder geplaatst.
In een slagroomspuitbus zit room en een gas onder hoge druk. Als je slagroom wilt, borrelt het gas, door een klein gaatje, in hele kleine belletjes door het gas. Om elk belletje komt een laagje slagroom en dat wordt uit de bus geperst omdat slagroom meer plek in neemt dan ongeslagen room.
Bij het maken van slagroom zoetstof of suikerwater gebruiken (dus geen kristalsuiker e.d.). Dit geldt voor alle slagroomspuiten. De kidde wordt geleverd zonder patronen.
Volle room/slagroom
Bij deze room is het vetgehalte hoog genoeg zodat je hem kunt opkloppen; vandaar de naam 'slagroom'. Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt.
In dit recept gebruik ik 30 gram suiker op 250 ml slagroom. Gebruik je liever poedersuiker in plaats van suiker? De verhouding suiker-room blijft dan hetzelfde (30 gram poedersuiker op 250 ml slagroom).
Tips voor stevige slagroom:
Gebruik slagroom met een vetgehalte van 35%, liefst nog hoger. Wat oudere slagroom houdt de lucht beter vast. Eventueel kun je slagroom nog licht vetter maken door een klontje roomboter op kamertemperatuur mee te mixen. Voeg per liter 125-150 gram suiker toe.
Klopfix (in zakjes van 8 gram van Dr. Oetker) is een slagroomversteviger die voorkomt dat slagroom inzakt. Je kunt er dus mooie toefjes mee maken. Voeg de klopfix voor het kloppen toe aan de room (1 zakje per 250 ml.).
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Bij een spuit van 0,5 liter heeft u 1 patroon nodig, bij 1 liter spuit heb je 2 patronen nodig en bij de 1,5 liter 3 patronen. Kortweg gezegd per 0,5 liter inhoud gebruikt u 1 patroon per keer dat u de fles gebruikt. Het is dus handig om een voorraadje patronen mee te bestellen wanneer u een fles aanschaft.
Hierdoor is de slagroomspuit van iSi de beste slagroomspuit van 2022. De slagroomspuit van Hendi en Keizer zijn ook zeer goede slagroomspuiten en zijn ook van prima kwaliteit. Toch merk je wel verschil tussen deze twee slagroomspuiten en die van iSi.
Lachgas (distikstofoxide gas) zit als drijfgas in slagroompatronen. Bij normaal gebruik (het maken van slagroom) zijn slagroompatronen met distikstofoxide gas erin veilig te gebruiken.
- Waarom liggen overal die slagroompatronen? De slagroompatronen zijn gevuld met lachgas. Lachgas wordt gebruikt als drug. Als je het patroon openbreekt en het gas in een ballon opvangt, kun je het inhaleren door in- en uit te ademen via de ballon.
Houdt de kop van de slagroomspuit onder de hete kraan om hem losser te krijgen. Gebruik eventueel een stuk rubberen bar liner voor meer grip. Tip: Schudt de slagroomspuit niet te veel, want hierdoor kan de slagroom te dik worden en het gas niet vrijkomen. Het beste is om voor gebruik drie tot vijf keer te schudden.
Een spuitbus bevat vooral lucht, drijfgas. Omgerekend komt uit één liter ongeklopte room 7 liter schuim. Lees het etiket dus heel goed. Als er opstaat dat er 250 mililiter in zit, is dat in werkelijkheid maar 35 ml slagroom.
Bereidingswijzen en productie. Lachgas kan in het laboratorium worden gemaakt door verwarming van ammoniumnitraat in een vuurvaste reageerbuis voorzien van een gasopvangsysteem. Eerst komt daarbij ammoniakgas en waterstofnitraat vrij, maar door opvang onder water ontstaat door waterverdringing lachgas.
Bereidingswijze. Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
In principe kan je ongeopende slagroom zolang bewaren tot het THT/TGT-datum (ten minste houdbaar tot/te gebruiken tot) verstrijkt, tenzij je de slagroom hebt geopend. Het bewaaradvies voor geopende slagroom geldt voor 4-6 dagen.
Gebruik ongezoete slagroom in plaats van kookroom
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt omdat kookroom een gezonde variant is van slagroom (hoeveel kan het gezond blijven). Dit is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage.
Het kloppen gaat het snelst met een elektrische mixer of keukenmachine. Begin altijd eerst op een rustige stand. Zet je de mixer gelijk heel hoog, dan wordt de slagroom minder luchtig. Je kunt natuurlijk ook een garde of handmixer gebruiken.
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Klop-Fix zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft en voorkomt dat taartbodem te snel zacht worden. Met een zakje Klop-Fix ziet de slagroom er mooier en steviger uit. Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom.
Voor 250 ml slagroom is 2 eetlepels vanillesuiker ruim voldoende. Het beste is de snelheid van het kloppen steeds meer op te voeren. Het is daarom handig een mixer te gebruiken. Klop weer wat minder snel als de slagroom stijf wordt.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.