Ga alle dieren bekijken, benoem ze, imiteer hun geluid als je dat kent en laat je peuter naar hen kijken zolang hij wil. Hij zal dolblij zijn met dit exotische uitstapje, dat hem extra veel nieuwe dingen laat ontdekken!
Probeer je eigen frustratie onder controle te houden
Hij gilt, schreeuwt en tiert, en het liefst zou je hem achter het behang plakken. Probeer zelf rustig te blijven. Loop desnoods even de kamer uit. Ga niet tegen je kind schreeuwen en geef hem geen draai om de oren.
Het eindeloos pakken en weer op de grond gooien van objecten helpt je baby of kind bij het ontdekken van de wereld om zich heen. In die kleine vingertjes, tong en lippen zitten namelijk de meeste zintuigelijke receptoren! Door dus zélf een stukje eten naar zijn mondje te brengen, ontdekt je kindje de wereld.
Vanwege het gedrag van je peuter in deze fase wordt deze periode nogal eens de 'peuterpuberteit' genoemd. Je peuter is bezig met de ontwikkeling van zijn eigen persoonlijkheid. Hij is vaak dwars en koppig, maar kan ook ontzettend veel plezier hebben, of onzeker zijn. Hij valt van de ene emotie in de andere.
Je kind wordt naarmate hij ouder wordt steeds anders genoemd, voor jou blijft het altijd je kleine baby. Na de eerste verjaardag veranderde je baby in een dreumes. Wanneer je kind twee kaarsjes uitblaast is hij officieel een peuter. De peutertijd duurt vanaf het tweede tot het vierde jaar van je kind.
Dreumesen kunnen al staan en leren lopen. Ze zien nog geen gevaar en kunnen vaak al meer dan dat ze begrijpen. Hun wereld wordt snel groter. We laten hen deze zoveel mogelijk in vrijheid ontdekken.
- Ik kan al lopen en soms zelfs al rennen en klimmen. - Ik kan krassen met een kleurpotlood en een blokkentoren maken. - Ik kan al zelfstandig eten. Moedig je kind aan om zijn vingers en handen te gebruiken om dingen te ontdekken.
Peuterpuberteit: symptomen
Niet luisteren naar wat je vraagt of zegt. Wegrennen. Zeuren en jammeren om de eigen zin door te drijven. Agressie (slaan, schoppen, duwen, trekken, met dingen gooien) in reactie op frustraties en grenzen.
Dit kunt u doen als uw kind heel druk is: Op vaste tijden spelen, huiswerk maken, eten en naar bed. Duidelijke regels afspreken voor de dingen die u belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: rennen doen we buiten.
Dit doe je door empathie te tonen voor de frustratie die je kind ervaart bijvoorbeeld 'Ik snap het je bent boos, je wilt ook graag met de beer spelen, maar je mag andere mensen niet slaan/bijten wanneer je boos bent. '. Erken de gevoelens die je ziet, toon begrip en benoem dat je kind niet mag slaan / bijten.
Hij kan gaan huilen omdat hij bij je wil zijn of omdat hij je aandacht wilt hebben. Maak vaak actief contact met je kind op een dag, ook als hij nog niet huilt. Als je pas aandacht geeft wanneer je kind gaat huilen, bestaat de kans dat hij vaker gaat huilen om aandacht van zijn ouders te krijgen.
Je kind is op deze leeftijd sterk op jou, de volwassene gericht en zoekt op verschillende manieren contact. Hij ontdekt dat hij een mening kan hebben en uit dat in dit geval door te schreeuwen. Daarmee laat hij merken dat hij het ergens niet mee eens is en/of aandacht wil.
Dagelijks schreeuwen tegen je kind levert volgens onderzoekers namelijk angstige kinderen op, die bovendien vaak gaan liegen. "Het gevolg van een schreeuwen is dat kinderen alles gaan doen voor de goedkeuring van de ouder, om te checken of je nog wel van ze houdt."
Een dreumes kan nog niet heel lang alleen spelen. Ze willen vooral graag bij een geliefd persoon in de buurt zijn en die nadoen of “helpen”. Ook dat is spelen! Geef ze een doekje om mee te helpen poetsen, een handdoekje om op te vouwen of laat ze de geschilde aardappels in de pan gooien.
Een stuk of vijf, zes regels is voldoende. Stel alleen regels op over dingen die jij belangrijk vindt. Het kan best zo zijn dat jouw peuter wel met eten mag spelen en zijn buurjongetje niet. Hanteer geen regels alleen omdat andere moeders het ook doen, dan wordt het moeilijk om consequent te blijven.
Vanaf 1 jaar: een baby van 12 maanden heeft ook 14 uur slaap op een dag nodig, maar met gemiddeld 1 tot 2 slaapjes overdag. Vanaf 2 jaar: een peuter van 2 jaar heeft zo'n 13 uur slaap per dag nodig inclusief het middagdutje dat gemiddeld 1,5 duurt.