Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen.
Een broedse hen. Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Kippen kunnen strenge vorst verdragen. Vooral als ze de periode van rui goed zijn doorgekomen. Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken.
Re: Water en voer in het nachthok? Kunt beter in het nachthok voer en water geven als er buiten. Voer kan buiten nat worden; is nooit goed.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
De kippen blijven binnen als het hard regent en hebben een betonnen plaat waar ze droge voeten kunnen houden. Omspitten van de grond helpt niet altijd, zeker niet als je op vette kleigrond zit en de grond volledig verzadigt is. Wat je structureel kan doen is een poel graven in de ren, als deze groot genoeg is.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag. Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen). Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.
De gemakkelijkste manier om een kippenhok te isoleren is het gebruik van gebruikelijke isolatiematerialen zoals polystyreen of glaswol. Als alternatief kunnen stro, schapenwol, geperste houtsnippers of minerale wol als isolatielaag worden gebruikt.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Bij temperaturen boven de 25 graden, lopen kippen een zeer groot risico op oververhitting. Ze zullen stoppen met leggen, tekenen van hitteslag vertonen en kunnen uiteindelijk sterven.
Kuikens van twee maanden gaan nog in groepjes tegen elkaar aan zitten, ze zoeken de warmte en bescherming nog erg bij elkaar op. Kruipen het liefst nog bij elkaar onder de vleugels als dat lukt. Over ongeveer een maandje kun je proberen ze s'avonds als ze slapen op de stok te zetten.
Kippen stellen niet heel veel eisen aan hun huisvesting, zolang ze maar droog en tochtvrij zitten en er toch voldoende ventilatie is. Een kachel aanleggen is dus niet nodig. In het hok moeten legnesten en zitstokken zitten. Zorg wel voor schaduw .
Bijna alle kippenrassen kunnen in de winter buiten blijven en hebben geen verwarming nodig. Ook in de winterperiode vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen, al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.