Wat doe je bij een bewusteloos slachtoffer dat niet ademt? Bel of laat 112 bellen en zet de telefoon op de luidspreker.Laat een AED halen als deze beschikbaar is. Volg de instructies van de centralist en de AED.
Als je geen (normale) ademhaling hebt gezien of niet zeker bent, start dan de reanimatie. Let op dat je gaspen niet met een normale ademhaling verward. Als het slachtoffer normaal ademt, leg je het slachtoffer in stabiele zijligging en controleer je de ademhaling maximaal om de minuut, 10 seconden.
Bij een bewusteloos slachtoffer bel je altijd 1-1-2. Er zijn twee soorten slachtoffers, namelijk met een (normale) ademhaling en zonder een (normale) ademhaling. Bij een slachtoffer met een (normale) ademhaling handel je als volgt: Zijn er omstanders in de buurt?
Kijk, voel en luister of er een (normale) ademhaling aanwezig is: Kijk of er regelmatige bewegingen zijn van de borstkas en bovenbuik die kunnen passen bij ademhaling. Voel of er een luchtstroom is bij de mond en neus van het slachtoffer. Luister of er geluiden zijn die passen bij een normale ademhaling.
Mocht je iets moeten doen omdat het slachtoffer bijvoorbeeld in gevaar is of bewusteloos op de rug ligt en moet braken, beweeg het slachtoffer dan heel voorzichtig. Benader het slachtoffer, zoals altijd maar nu in het bijzonder, aan de kant van het gezicht.
Ademhalingsproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een aandoening, zoals astma of COPD, de achterliggende oorzaak zijn. Veelvoorkomend is een luchtweginfectie. Andere oorzaken zijn stress (hyperventilatie of chronische stress) of een allergie.
Een stabiele zijligging is een positie waarin je een bewusteloos slachtoffer kunt leggen. Bij bewusteloosheid is iemand niet meer aanspreekbaar, maar heeft nog wel een normale ademhaling.
Zie je de borstkas van de persoon bewegen en hoor je hem ademen? Dan ademt hij normaal. Het is dan niet nodig om hem op de rug te leggen. Leg hem wel in stabiele zijligging, op voorwaarde dat je geen wervelletsel vermoedt.
Wat moet je NIET doen voor je met het reanimeren start? 1-1-2 bellen. Het slachtoffer verplaatsen naar de begane grond. Huisdieren opsluiten, de voordeur open zetten en het licht aan doen.
Hierbij valt te denken aan een reanimatie, een zeer ernstig ongeval of vanwege tilassistentie. Om de noodzakelijke handelingen zo snel en kundig mogelijk uit te kunnen voeren worden er soms twee ambulances gestuurd. Twee verpleegkundigen en twee chauffeurs voeren dan gezamenlijk de nodige handelingen uit.
Eerste hulp. Is iemand out, probeer hem dan wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen. Bij bewusteloosheid maak je de ademweg vrij, leg je de persoon in stabiele zijligging en belt 112.
Wat te doen bij bewusteloosheid
Zorg ervoor dat de ademweg van het slachtoffer vrij is en maak knellende kleding los. Blijf de ademhaling controleren, luister bij mond en neus. Houd in de gaten of de borstkas op en neer gaat. Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging, om verstikking te voorkomen.
Als een kind met een luchtwegbelemmering door een vreemd voorwerp bewusteloos is of wordt: Leg het kind op een harde platte ondergrond. Roep hulp of laat hulp halen -112 bellen - als dit nog niet is gebeurd. Laat het kind niet alleen in dit stadium.
De kinlift is een EHBO-techniek die gebruikt wordt om de luchtweg van een bewusteloze open te houden. Door het toepassen van de kinlift is een zelfstandige ademhaling door de bewusteloze mogelijk. Daarnaast wordt deze techniek gebruikt om een niet-ademend slachtoffer te beademen gedurende een reanimatie.
Wil een slachtoffer absoluut niet dat je iets doet, dan doe je het ook niet! Je kunt hulp aanbieden, maar niet opdringen. Voor beschutting zorgen is één van de eerste dingen die de hulpverlener kan doen. Omstanders kunnen al als windscherm dienen.
Adem in door je neus, niet te diep. Laat hierbij je schouders laag en laat je buik naar voren komen. Adem rustig uit via je neus. Probeer rustig uit te ademen tot het moment dat het nog prettig aanvoelt.
Soms moet u meer gapen of zuchten. De kans bestaat dat u op dit moment druk bent en stress ervaart. Het is mogelijk dat u daardoor last hebt van hyperventilatie of disfunctioneel ademen. Het gevoel van niet genoeg lucht krijgen kan angstig maken en de klacht verergeren.
Let op je houding
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Als de cliënt niet (effectief) hoest en bij bewustzijn is
Geef 5 slagen op de rug tussen de schouderbladen: 1) ga aan de zijkant iets achter de cliënt staan, 2) ondersteun de borstkas met één hand en laat de cliënt voorover buigen, en 3) geef met de hiel van de hand snel na elkaar 5 slagen tussen de schouderbladen.
Bel of laat 1-1-2 bellen (met vermelding van (vermoeden van) shock). Laat het slachtoffer gaan liggen. Voorkom afkoeling, gebruik bijvoorbeeld een (reddings- of isolatie)deken. Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.