Door je geheugenkaart te formatteren, verwijder je alle bestanden definitief van je SD kaart. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe bestanden beter worden opgeslagen. Er zijn 2 manieren waarop je een geheugenkaart kunt formatteren: in de camera of in je computer.
In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen.
1 GB is 1024 MB. Een voorbeeld: Een camera met een beeldsensor van 12 megapixels, maakt foto's die gemiddeld 3,6 MB groot zijn. Op een SD-kaart van 1 GB kun je dan zo'n 284 foto's opslaan.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
Eigenlijk is het gewoon een geheugenkaartje. Hier kun je data op opslaan om die over te zetten van bijvoorbeeld je camera naar je laptop. Dan gebruik je de geheugenkaart dus als een soort USB-stick. Het verschil is dat een SD kaart vele malen kleiner is.
Je Google-opslagruimte upgraden
Download de Google One-app in de Play Store. Tik onderaan in de Google One-app op Upgraden. Kies je nieuwe opslaglimiet. Controleer de prijs en betaaldatum van het nieuwe abonnement en tik dan op Doorgaan.
Dit betekent dat er met een capaciteit van 16 GB ongeveer 640 foto's gemaakt kunnen worden. Voor 64 GB zijn dit er ongeveer 2560 en voor 256 GB zijn dit er ongeveer 10.240.
Daar zijn twee goede redenen voor: Met formatteren maak je een apparaat helemaal leeg. Dus een volle USB-stick heeft na het formatteren weer de volledige opslagcapaciteit. Formatteren kan in verschillende indelingen.
Definitief weg
Wanneer je je geheugenkaart formatteert, is wel alles weg. De gehele ruimte die er oorspronkelijk op de kaart was, komt weer beschikbaar. En alles wat er op stond, is definitief weg. Het is dus een goed idee om eerst een backup te maken, voor je gaat formatteren.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Foto's en video's nemen meer geheugen in beslag dan je denkt. Ga daarom eens met een kritische blik door je foto's en video's. Afhankelijk van hoe groot de bestanden zijn en hoeveel je verwijdert, kun je hier zo enkele honderden MB's tot GB's mee vrijmaken.
Druk op een app die je wil verplaatsen en ga vervolgens naar 'Opslag'. Onder 'Opslag gebruikt' kan je vervolgens kiezen om de app te verplaatsen naar je externe SD-geheugen. De app wordt vervolgens geëxporteerd naar je SD-kaart.
WhatsApp opruimen met deze nieuwe feature
De nieuwe functie, die je ziet bij 'WhatsApp > Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag beheren' verzamelt grote bestanden die vaak zijn doorgestuurd en je dus kan verwijderen.