Een barmedewerker, barman of barvrouw wordt vaak ook een bartender genoemd. Als barmedewerker sta je achter de bar van een horecagelegenheid (hotel, restaurant, café, uitgaangelegenheid) en bestaat je taak uit het bereiden en mixen van drankjes en deze serveren aan de bediening of aan de klanten zelf.
Het aanvangssalaris van een Barpersoneel bedraag meestal tussen de € 592 en € 2.132 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 711 en € 2.491 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Een barvrouw is verantwoordelijk voor het serveren en het mixen van een zeer grote variatie aan dranken. Het kan moeilijk zijn om alle mogelijke mixjes, shots en cocktails te kennen, en daarom ligt in de meeste barren een lijst waarop precies staat hoe je iets moet mixen en wat je daarvoor nodig hebt.
Er is een specifieke opleiding tot Bartender op MBO niveau 2 . Op niveau 3 is er de opleiding Medewerker Bediening/Café-bar (Bartender). Dit is een uitstroomrichting van de opleiding Medewerker Bediening/Café-bar. Ook met een andere opleiding in een horecarichting is het mogelijk om als Bartender te gaan werken.
Achter de bar werken is hard werken, maar vooral ook leuk. Maak praatjes met je gasten en sloof je een beetje uit, op een goeie manier dan. ð Wie weet kun je zelfs een beetje oefenen met flairtending! Flair bartending dus, drankjes bereiden met een hele show eromheen.
Je zet alles op tafel, over de rechter schouder van de klant. En dan, natuurlijk, zeg je: - Eet smakelijk. - Dank u wel.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
Het gemiddelde barman salaris in Nederland is € 24.229 per jaar of € 12,43 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 22.542 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 25.013 per jaar.
Een barman, barkeep, barkeeper, tapper of schenker, bij vrouwen soms barmeid, barmeisje of barjuffrouw genoemd, is iemand die als beroep achter de toog van een café, club of restaurant staat en dranken maakt of inschenkt voor gasten. Een barkeeper staat doorgaans in voor de bevoorrading van de bar.
O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Bartenders vallen onder functiecategorie 5. In die categorie verdien je minimum tussen 14,0625 euro en 16,7799 euro bruto per uur. Elk jaar bar-ervaring levert loonopslag op!
Als Bartender sta je achter de bar in een restaurant, hotel, cafe of uitgaansgelegenheid. De gehele bar valt onder het beheer van de Bartender. De voornaamste taak van de Bartender is het bereiden en verkopen van dranken. De Bartender schenkt wijn in en maakt bijvoorbeeld koffie of cocktails.
Jonger dan 16 jaar in de meeste gevallen niet
Jongeren onder de 16 jaar mogen op grond van de Alcoholwet niet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken. Er is een uitzondering voor 14- en 15 jarigen die in het kader van hun opleiding een (snuffel)stage moeten lopen.
Het salaris van de sector
Het minimale of startsalaris begint bij € 850 en het maximale loon is € 6.000 bruto per maand.
Hoeveel koks heb je nodig? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Je hebt te maken met het restaurantconcept, het menu, het aantal couverts en de drukte tijdens piekuren. Ook de complexiteit van de gerechten en kooktechnieken spelen hier een rol in.
Je bedient de klanten aan de bar. Je bereidt en serveert cocktails en/of eenvoudige dranken (koud & warm). Je wast de glazen af, vult de ijskast aan, verzamelt en sorteert het leeggoed.
De manager is de persoon die de leiding heeft over het restaurant. In kleine restaurants is de beheerder meestal de eigenaar . Soms is een manager gewoon iemand die de touwtjes in handen heeft.
De volgorde van serveren
Er wordt begonnen met de oudste dame in het gezelschap en daarna de jongere dames. Hetzelfde geldt voor de heren: de oudste heer wordt het eerst bediend, de jongste als laatste. Uiteraard wordt het aperitief eerst geserveerd.
Plateau/dienblad lopen
Het is een kunst om drankjes met een dienblad aan je gasten te serveren, maar iedereen kan het leren wanneer je niet opgeeft en blijft oefenen. Pak het dienblad op door het voorzichtig van de bar af te schuiven en ondersteun het blad met de vingertoppen van je linkerhand.
Gevulde en lege borden worden rechts van de persoon geserveerd. De drank wordt eveneens rechts geserveerd. Men serveert links wanneer men de gerechten aanbiedt op schotels en de gasten zelf het voedsel moeten nemen. Een andere mogelijkheid van het opdienen is , dat alles op een tafel gezet wordt (buffet).
Je kunt frisdranken op verschillende manieren serveren: met een rietje in het flesje of in een flesje met een glas erbij. Frisdrank wordt vaak met ijsblokjes geserveerd. Nadeel hiervan is dat de drank dan verdund wordt.