Er zijn een aantal soorten schade die de brandverzekering - ook wel woningverzekering - doorgaans niet dekt. Het kan gaan om schade die opzettelijk veroorzaakt werd door de verzekeringsnemer en/of de personen die bij hem inwonen. Het gaat dan echt om brandstichting.
Elke brandverzekering vergoedt de materiële schade die veroorzaakt wordt door brand, ontploffing, implosie, blikseminslag, aanslagen en arbeidsconflicten, aanbotsen door een dier, aanbotsen door een transportmiddel, vallen van een boom op het gebouw, storm, sneeuw- of ijsdruk op daken en hagel en natuurrampen.
De volgende schade mag onder andere uitgesloten worden: schade die reeds gedekt is door een verplichte verzekering (bijvoorbeeld BA-auto) schade veroorzaakt door het gebruik van zeilboten van meer dan 200 kg of motorboten (bijvoorbeeld jetski) schade veroorzaakt door het gebruik van luchtvaartuigen.
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Alle opstalverzekeraars vergoeden de schade van brand en blussen. Ontploffingen en blikseminslag vallen ook standaard onder de dekking. Schade door schroeien, zengen en smelten is ook overal gedekt.
Wij noemen iets 'brandschade' als de schade ontstaan is door… brand. Logisch. Ook schade door het blussen van de vlammen en schade door roet- en rookontwikkeling zijn gedekt door uw inboedel- en opstalverzekering.
Deze brandschade door vandalen valt bij de meeste autoverzekeringen onder beperkt cascodekking. De schade kun je claimen zonder gevolgen voor de no-claimkorting en opgebouwde schadevrije jaren.
Schakel bij een grote brand de hulp in van Stichting Salvage. Salvage helpt consumenten gratis namens alle brandverzekeraars met het regelen van de eerste opvang. De brandweer moet Salvage inschakelen, maar vergeet dit soms in alle drukte. Je kunt aan de brandweercommandant vragen of Salvage al gealarmeerd is.
Brandschade komt in de hoofdregel voor rekening van de verhuurder. In de wet is geregeld dat brandschade in principe voor rekening van de verhuurder komt.
Na de brand
Heb je een vermoeden van kwaad opzet: meld dit zo snel mogelijk aan de politie of brandweer. Schrijf al je beschadigde bezittingen op en neem er foto's van. Maak een volledige lijst van alle bezittingen die door de brand verloren gingen of beschadigd raakten. Vermeld bij elke bezitting de nieuwprijs.
De inboedelverzekering dekt verschillende types van schadegevallen. Ten eerste is er de schade door brand. Hieronder vallen onder andere brand, verschroeiing, ontploffing, blikseminslag, elektrocutie van dieren, storm en hagel.
Bij stormschade is het altijd de eigen brandverzekering die tussenkomt. De schade die een weggewaaide dakpan van jouw dak veroorzaakt aan de woning van je buren, is dus gedekt door de brandverzekering van de buren.
Gaslek in huis verzekeren
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek. Mocht je dus een kapotte vloer of muur hebben, dan worden de kosten om dit te repareren vergoed.
Is schade door een lekke leiding verzekerd? De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Gevolgschade lekkage
Schade aan muren en plafonds als gevolg van een lekkage wordt door de verzekeraar als gevolgschade van de lekkage aangeduid. De gevolgschade van een lekkage kan dan ook zeer omvangrijk zijn. Of uw verzekering schade vergoedt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden.
In principe is elke eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor de brandveiligheid van zijn woonruimte. Het kan echter gebeuren dat een brand ontstaat omdat de opstal, het gebouw van het appartementencomplex, zelf gebreken vertoont.
Gestolen goederen en geld uit uw huis vallen onder de dekking van de inboedelverzekering. Contant geld is ook verzekerd, maar de verzekeraars hanteren hiervoor wel een maximumbedrag. Indien er bijvoorbeeld € 20.000 uit uw huis is gestolen aan contant geld, krijgt u slechts een klein deel uitbetaald.
In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt.
Wanneer uw woning volledig afbrand, dan is het van belang dat de verzekering genoeg vergoed om de woning in dezelfde staat opnieuw te kunnen bouwen. Het bedrag dat nodig is om dit te kunnen doen heet de herbouwwaarde van de woning.
Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is.
Brandschade aan uw auto kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk, blikseminslag of kortsluiting. In sommige gevallen is er sprake van brandstichting - dus vandalisme. Dit betekent dat iemand met opzet uw auto in brand heeft gestoken.
De woonverzekering – vaak ook brandverzekering genoemd – beschermt de waarde van je huis en je inboedel tegen onder meer de gevolgen van brand, storm, overstroming en sneeuwdruk. Ze beschermt je ook wanneer andere personen schade lijden door iets van je woning … en je bent hiervoor verantwoordelijk.
Vanaf 1 juli moeten alle huizen op elke verdieping een rookmelder hebben. En dat is niet voor niets. In 2020 ontvingen verzekeraars 66.657 claims voor woningbranden, zo blijkt uit de meest recente Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars. Dat komt neer op gemiddeld 181 claims per dag.