Dat vrijdag ongeluk brengt, komt volgens sommige mensen uit de Bijbel.Maar er zijn ook mensen die zeggen dat vrijdag de 13e de dag was waarop heksen bij elkaar kwamen. Niet overal is vrijdag de 13e trouwens een ongeluksdag. In Griekenland en Spanje is dat juist dinsdag de 13e.
Hij traceerde de opgang van het begrip als ongeluksdatum in 1881. Volgens Lachenmeyer besloot toen een Amerikaanse officier om op elke dertiende van de maand een diner van dertien gangen aan dertien personen aan te bieden. De officier noemde het gezelschap “The Thirteen Club”. De eerste bijeenkomst was op een vrijdag.
13 is een ongeluksgetal, vandaar dat dit sowieso al ongeluk geeft volgens de verklaringen. Dit heeft te maken met het laatste avondmaal van Jezus, waar 13 personen aan tafel zaten. Daarnaast is het zo dat op een vrijdag Jezus werd gekruisigd. Deze combinatie zorgt voor het 'vrijdag de 13e effect'.
Bijgeloof: onder een ladder doorlopen brengt ongeluk. Herkomst: De ladder vormt met de muur waar deze tegen aanstaat en de grond een driehoek, en dit is het symbool van de heilige Drie-eenheid.
Ook de Romeinen zagen het getal 13 als symbool voor dood een ongeluk. De Egyptische kalender had een 13e maand. Maar dat was een ongelukkige periode omdat het Nijlwater laag stond, wat insectenplagen kon veroorzaken. Dus 13 wordt al duizenden jaren als ongeluksgetal gezien.
vrijdag: genoemd naar Freya, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Haar Romeinse tegenhanger was Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd was (dies Veneris). zaterdag: een vertaling van het Latijnse dies Saturni: dag van Saturnus, de god van de landbouw.
Het is vandaag vrijdag de 13de en dan doen sommige mensen extra voorzichtig. Want vrijdag de 13e is volgens die mensen een ongeluksdag.
Vrijdag - is vernoemd naar Freya, de godin van de vruchtbaarheid.
Een dag waar ooit eens een tweeëntwintigletterlingowoord voor verzonnen is: paraskevidekatriafobie. Dat is: specifieke angst voor vrijdag de dertiende. Helder is dat zaterdag de veertiende een betere dag is, want dan is het weekend.
Het idee dat je gevaar kunt afwenden door het af te kloppen op ongeverfd hout, is heel oud. Veel oude volkeren, met name de Kelten, geloofden dat er goede geesten in de bomen huisden. Door op het hout te kloppen, werden die te hulp geroepen. In grote delen van Europa en de VS bestaan variaties van het afkloppen.
Bijgeloof, volksgeloof of alternatieve religiositeit is geloof in het bovennatuurlijke, afwijkend van of niet gebaseerd op de gevestigde, 'officiële' geloofsovertuiging.
Jaarlijks op de vierde vrijdag na Pasen, drie weken voor Pinksteren is het in Denemarken 'Store Bededag' (Grote Biddag). Een algemene biddag (o.a. voor het gewas), die in 1686 is ontstaan door het samenvoegen van allerlei gebedsdagen en vereringen die in de lente plaatsvonden.
Vaak valt de dertiende twee keer per jaar op een vrijdag.
De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen.
Freya, ook wel Frea of Freyja genoemd, is de noordse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
In Europa, Amerika en sommige landen in Azië (zoals India) wordt 13 als ongeluksgetal beschouwd. Dit zou ermee te maken hebben dat het 1 + 12 is. Twaalf wordt beschouwd als het getal van 'perfectie', bijvoorbeeld in het Nieuwe Testament is er sprake van 12 apostelen.
Ongeluksgetallen zijn vier, vijf, zes en zeven. Vier klinkt in verschillende Chinese talen, Japans, Koreaans en Vietnamees hetzelfde als het woord voor "dood" ('si' of 'shi') en wordt daarom vaak weggelaten bij het nummeren van verdiepingen.
Je telt je geboortedag op bij je geboortejaar. Een voorbeeld: Je bent geboren op 18 december 1984. Je geluksgetal is dan 4. Namelijk je geboortedag 18 wordt 1 + 8 = 9.
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren.
Schoenen op tafel zetten brengt ongeluk. Ook schoenen hebben namelijk magische krachten. Schoenen op tafel zouden voor ruzie zorgen. In de middeleeuwen stak men tijdens epidemieën schoenen in brand, niet zozeer om besmetting tegen te gaan, maar om geesten en demonen op afstand te houden.
Symbool Spiritualiteit
Er zijn veel voorkomende symbolen van spiritualiteit. Denk aan de Lotusbloem, het kruis of de Levensboom. Toch zijn er veel meer bekende symbolen, die zeer krachtig kunnen zijn. Soms zijn er terugkerende symbolen in je leven die je iets belangrijks willen vertellen.
Scherven brengen geluk gaat het spreekwoord. Het wordt meestal gezegd als er per ongeluk iets kapot valt. Het rare is dat een spiegel die in scherven kapot valt, juist ongeluk zou brengen. Sterker nog, een gebroken spiegel staat garant voor maar liefst 7 jaar ongeluk!