Deze drank werd in het Nahuatl xocoatl genoemd. De Spaanse kolonisten en missionarisen die zich in Amerika hadden gevestigd, maakten er chocolate van. In het Nederlands werd het later chocolade.
De ontdekking van chocolade
Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Columbus, de Spaanse ontdekkingsreiziger deed tijdens zijn laatste reis in 1502 het Caribische eiland Guanaja aan. De daar wonende Azteken, boden hem hun koninklijke drank 'xocoatl' aan. Columbus vond het bitter en niet lekker en zag er niets belangrijks in. Wel nam hij de cacaobonen mee naar Europa.
De oorsprong van chocolade reikt terug tot de Maya's en de Azteken in Zuid-Amerika. Zij brouwden reeds een soort van chocoladedrank die voor hen een goddelijke drank was met mystieke eigenschappen.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
De precieze herkomst van ons woord chocola is niet bekend, behalve dat het woord op zijn minst gedeeltelijk uit de Azteekste taal Nahuatl komt. De Azteken noemden hun cacaodrank xocolātl, letterlijk vertaald een bittere drank. Een andere verklaring is te vinden in een combinatie van Azteekse en Mayatalen.
Cacaobonen zijn alleen aan de buitenkant bruin, maar vanbinnen wit. (cacaomassa) De kleur van de bruine chocolade komt door de kleur van cacaopoeder. En de kleur van de poeder heeft te maken met het proces om van cacaobonen poeder te maken.
In chocolatl zitten chillipepers, vanille en piment in wat het pittig maakt. En in chocolade melk is lekkerder want het is veel zoeter.In chcocolatl zit geen suiker en in chocomelk wel. Waarom vonden reizigers de smaak niet lekker? ze het een bittere smaak hebben.
De cacaobonen waren zo belangrijk dat je er zelfs mee kon betalen! Een konijn kostte 10 cacaobonen en een slaaf kostte 100 cacaobonen. De chocoladedrank in die tijd was niet hetzelfde als onze chocolademelk nu. Er zaten andere kruiden in en de chocolade werd niet zoet gemaakt.
Ook denken mensen dat het gezonder is dan ander snoep. Cacao is het belangrijkste ingrediënt in chocola en bij snoep is dat suiker. En cacao klinkt een stuk gezonder. Maar een deel van de chocola blijft natuurlijk ook gewoon puur snoepgoed.
De 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade begon in het oude Meso-Amerika, het huidige Mexico. Daar werden de eerste cacaoplanten gevonden. De Olmeken, één van de oudste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die chocolade maakten uit de cacaoplant.
De stof theobromine in chocolade is giftig voor honden. Heeft uw hond chocolade gegeten? Dan kan uw hond symptomen zoals rusteloosheid of diarree krijgen, en uiteindelijk zelfs epilepsie-aanvallen of erger.
Vloeibare chocolade, een verhaal van 5000 jaar oud
Inderdaad, als we al zo'n 300 jaar chocolade eten, dan drinken we al 5.500 jaar cacao… Een veel langere geschiedenis, dus, die begint in Zuid- en Midden-Amerika… Meer in het algemeen, in Amazonegebied, waar de Maya's en daarna de Azteken woonden.
Merci is een chocolademerk afkomstig van de Duitse chocoladeproducent August Storck. Sinds 1965 zijn de chocolaatjes in Duitsland verkrijgbaar, sinds 1979 in Nederland.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Studies hebben aangetoond dat een klein stukje chocolade je bloeddruk kan laten zakken door de antioxidanten en flavonoïden. Naast hoge bloeddruk kan donkere chocolade ook je cholesterol laten dalen. 70% Pure chocolade kan met name je HDL cholesterol verhogen en LDL cholesterol laten dalen.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.