Als het voorzetsel vanaf deel uitmaakt van een tijdsbepaling, heeft het de betekenis 'van de genoemde tijd af te rekenen'. Het vaccin wordt toegediend vanaf de leeftijd van twee jaar. Vanaf 1 maart heeft het bedrijf een nieuwe algemeen directeur.
Vanaf betekent 'te beginnen met/bij' of 'met ingang van'. Vanaf leidt in de zin hierboven een reeks in. Die reeks begint met het woord dat er direct na staat. Bij vanaf de vierde voorstelling is dat dus de vierde voorstelling.
Alle drie de woorden geven het begin van een periode aan. Vanaf heeft de ruimste betekenis: met ingang van een tijdstip in het verleden of de toekomst. Sinds is voor het verleden, en per wordt voor een (toekomstige) datum gebruikt.
Vanaf duidt een bepaald tijdstip aan waarop iets is begonnen of waarop iets zal beginnen. Bijvoorbeeld: Die wet geldt vanaf januari volgend jaar. Vanaf 2040 hoef ik niet meer te werken.
Vanaf 2 jaar leert je kind in korte tijd veel beter praten en de taal begrijpen. Om andere mensen te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je kind veel woorden leert en ook zelf dingen kan zeggen.
Als het voorzetsel vanaf deel uitmaakt van een tijdsbepaling, heeft het de betekenis 'van de genoemde tijd af te rekenen'.
Zodra een kind geen kleuter meer is, vanaf 6 jaar, noemen we het ook wel een schoolkind. Of basisschoolleerling. In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar verplicht om onderwijs te volgen. Tot 11- of 12-jarige leeftijd krijgen ze les op de basisschool, waarna ze uitvliegen naar het voortgezet onderwijs.
Volgende week is gewoon de week die begint op de eerst volgende maandag. Dus in dit geval is de 12e 'volgende week maandag'. Als is het praktisch handiger om te zeggen 'komende maandag' om verwarring te voorkomen. Precies.
Per duidt oorspronkelijk namelijk het begin van een periode aan; het is te vervangen door met ingang van of vanaf. Maar een contract loopt niet af vanaf 31 december, maar óp die dag zelf. De volgende herschrijving is wel mogelijk: 'Janne is per/vanaf/met ingang van 1 januari aanstaande niet meer in dienst. '
Zij leerden af te allen tijde te schrappen (van 1 augustus), of vanaf te splitsen (van 1 augustus af). Tegenwoordig is vanaf een zeer gangbaar voorzetsel, dat in elk naslagwerk genoemd wordt. Vanaf in vanaf 1 augustus betekent: 'te beginnen met (bij)'; 'van de genoemde tijd af te rekenen'.
In het Nederlands is de volgorde dag, maand, jaar; in Amerika maand, dag, jaar: 9/11/2001 is dan niet 9 november maar 11 september 2001.
Het wordt gebruikt om aan te duiden van welke plaats een handeling uitgaat of vanwaar ze begint. Standaardtaal in het hele taalgebied is vanaf of van. Ook het voorzetsel vanuit is soms bruikbaar in die betekenis. Het vliegtuig zal vertrekken vanop / vanaf / vanuit Zaventem.
Vaak kun je ook gewoon van gebruiken. D.d. kan alleen na een zelfstandig naamwoord voorkomen: 'uw factuur d.d. 12 oktober', 'onze overeenkomst d.d. 16 november 2021'. De dato oftewel d.d. betekent níét 'op de datum'. Je kunt dus niet zeggen: 'Wij kwamen dit overeen d.d. 16 november 2021.
Andere voorbeelden van voorzetsels zijn: aan, achter, bij, binnen, boven, buiten, dankzij, door, gedurende, in, langs, naar, nabij, om, omstreeks, over, per, qua, rond, sinds, te, tegen, tegenover, tot, tussen, uit, van, vanaf, vanuit, via, volgens, voorbij, wegens, zonder.
'Welke' is een betrekkelijk voornaamwoord. Dat mag je in de formele schrijftaal gebruiken om te verwijzen naar de-woorden en meervouden. 'De brief welke' en 'mijn tarieven welke' zijn dus grammaticaal juist.
Bijwoord. Hij heeft dat dure jacht tijdig verkocht, daar is hij mooi vanaf.
Een vaste einddatum betekent dat u na die datum niet meer de vaste (actie)prijs betaalt, maar het dan geldende standaard variabele tarief voor onbepaalde tijd, omdat uw contract is afgelopen.
Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Normaal gesproken eindigt een arbeidsovereenkomst dus aan het einde van de laatste dag van de looptijd daarvan. Dat is de laatste werkdag. Als gekozen is voor opzegging “tegen het einde van de maand”, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag van die kalendermaand.
Als tot niet in een tijdsbepaling is gebruikt, wordt het door de meeste mensen opgevat als 'tot en met'. Maar om elk misverstand uit te sluiten, kan ook in zulke gevallen tot en met worden gebruikt.
Antwoord. Volgende zaterdag kan zowel 'de eerstkomende zaterdag' als 'zaterdag over een week' betekenen. Om misverstanden te voorkomen, kunt u beter zaterdag, deze zaterdag of aanstaande zaterdag gebruiken als u de eerstkomende zaterdag bedoelt.
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.
Je mag klusjes doen rond het huis en in de buurt. Bijvoorbeeld oppassen bij familie of kennissen of auto's wassen. Dit mag op schooldagen en op vrije dagen. Je mag helpen bij lichte werkzaamheden in een winkel, zoals helpen bij het vakken vullen of inpakken.
In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze periode heet ook wel de adolescentie.