Diesel leeft op tweedehandsmarktTweedehands diesels waren in 2023 gemiddeld meer in trek dat tweedehands elektrische auto's. Dat blijkt uit het jaarrapport van Automotive Mediaventions, het moederbedrijf van Gaspedaal.nl en Autotrack.
Afhankelijk van de rekenwijze, kan blijken dat dieselrijden al bij 20.000 kilometer per jaar goedkoper is dan rijden op benzine. Behalve de kosten per kilometer, spelen echter ook milieu-overwegingen een steeds grotere rol bij de keuze tussen diesel of benzine (of LPG of elektrisch).
Als brandstof aan de pomp is diesel zijn prijsvoordeel weliswaar kwijtgespeeld, maar dieselmotoren zijn nog steeds zuiniger dan benzinemotoren, en dan vooral op de snelweg. Kortom, een dieselwagen blijft een verstandige keuze voor wie professioneel veel kilometers aflegt.
Daar komt vanaf 1 juli dus 13,8 cent bij, wat betekent dit een liter benzine straks ongeveer 1,97 euro kost. Ook de accijns op diesel en LPG gaat omhoog. Voor een liter diesel moet je vanaf 1 juli bijna 52 cent accijns betalen en dat is afgrond 10 cent per liter meer dan het huidige tarief.
Wanneer komt het verbod op de verkoop van nieuwe auto's die CO2 uitstoten, zoals benzine- en dieselauto's? Vanaf 2035 mogen alle nieuwe auto's die op de markt komen geen CO2 meer uitstoten.
Diesel auto's stoten minder CO2 uit dan vergelijkbare benzine auto's en zijn dus beter voor het milieu en de ozonlaag (opwarming van de aarde). Dieselauto's stoten wel meer fijnstof uit, al verschilt dit ook erg van de omstandigheden zoals de buitentemperatuur.
Naast de benzine- en dieselauto wordt ook de lichte bedrijfsauto met een brandstofmotor verboden per 2035. Het verbod houdt in dat er geen nieuwe auto's die rijden op fossiele brandstoffen verkocht mogen worden.
Een dieselauto met teveel uitstoot wordt direct afgekeurd. In veel gevallen betekent dit dat het roetfilter vervangen dient te worden, met vaak een enorme kostenpost tot gevolg.
Op 1 september 2027 volgt een verstrenging voor dieselwagens. Vanaf dan zijn enkel euronorm 6d en hoger nog toegelaten. Vanaf 1 januari 2028 worden dan ook de regels voor benzinewagens nog aangepast en moeten zij euronorm 4 of hoger hebben.
Europese klimaatwet verbiedt nieuwe diesel- en benzinewagens vanaf 2035. Vanaf 2035 zullen er zo goed als geen nieuwe diesel- en benzinewagens meer verkocht mogen worden in de Europese Unie. De wet die dat voornemen in de praktijk moet omzetten, is vandaag definitief goedgekeurd in het Europees Parlement.
De voordelen van diesel
De CO2 uitstoot van een diesel is lager dan die van een benzineauto, waardoor de auto milieuvriendelijker is. De motor is zuiniger. De auto's hebben een langere levensduur. De literprijzen van de brandstof zijn een stuk lager.
Euro 6d-TEMP (euro 6dt in de tabel) en euro 6d zijn voertuigen die in het labo én op de baan worden getest. Een euro 6dt mag op de baan meer uitstoten dan een euro 6d. Vanaf 1 januari 2028 zijn enkel dieselvoertuigen met euro 6d nog toegelaten.
De nadelen van een dieselauto:
Een dieselmotor stoot bijvoorbeeld meer fijnstof en stikstofoxiden uit, waardoor je in telkens meer Nederlandse, maar ook Duitse steden niet meer mag rijden. Dit is dan ook direct de reden dat je meer wegenbelasting betaalt met een dieselauto.
Vanaf 2025 wordt het voor dieselrijders lastiger om met hun trouwe vierwieler de weg op te gaan. Er is nog geen sprake van een dieselverbod, maar de overheid doet er alles aan om deze auto's te weren. Dat komt omdat diesels - in verhouding tot andere brandstofsoorten - veel meer CO2 uitstoten.
Heb je een dieselvoertuig met euronorm 4 of IV? Dan kan je nog tot en met 31/12/2025 de lage-emissiezone inrijden met een tijdelijke toelating tegen het gewoon tarief. Wie in de LEZ woont en recht heeft op verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg, kan de LEZ nog inrijden tegen een verlaagd tarief.
Meest betrouwbaar: Seat Leon diesel (2013-2020). Als je op zoek bent naar een gezinsauto met dieselmotor, is de Leon de meest betrouwbare optie.
Let op: Overweegt u een nieuwe dieselauto aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat per 1 januari 2025 gemeenten strengere eisen kunnen stellen. Vanaf die datum mogen alleen diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in.
De huidige dieselprijzen blijven overigens niet lang op dit niveau. De verwachting is dat het kabinet de tijdelijke korting op brandstofaccijnzen niet gaat verlengen. Dat betekent dat diesel al per 1 juli € 0,10 tot € 0,12 per liter duurder wordt. Daar komt dan bovendien een nieuwe indexering bovenop.
Twee van deze alternatieven zijn wasbenzine en terpentine. Zij mengen beter met lucht, waardoor er een vollediger verbranding mogelijk is dan met dieselolie.
Als een roetfilter ontbreekt, defect is of niet meer aan de eisen voldoet, is dat een reden om het voertuig af te keuren. De roetfilter moet je in dat geval laten plaatsen of vervangen vóórdat de APK-datum vervalt. Anders mag het voertuig niet meer de weg op.
Dieselwagens met euro 5 en 6 normen worden steeds vaker afgekeurd tijdens keuringen vanwege aangescherpte roetmetingen. Dit heeft geleid tot verhoogde onderhoudskosten voor autobezitters.
Erg duur: de kosten variëren van ca.1500 tot makkelijk 2.000 à 3.000 euro. Voor onze testauto – een middenklasser - kostte de nieuwe roetfilter maar liefst 2.300 euro. Bij een premiummerk kregen we een offerte van 2.500 euro.
Bij het kopen van een auto gaat het naast brandstofkosten ook om wegenbelasting, afschrijving en onderhoud. Rijd je weinig kilometers, dan is een benzineauto goedkoper. Voor een dieselauto betaal je meer wegenbelasting dan voor een benzineauto, dus je moet daar aanzienlijk meer mee rijden om dat gat te dichten.
Op 1 januari 2025 worden de regels verder aangescherpt en mogen dieselauto's die voldoen aan de Euro 4-norm er niet meer in.
Het opvallend hoge wegenbelastingtarief voor dieselauto's heeft alles te maken met slechts twee van deze vier factoren namelijk: De mate van milieuvervuiling (qua brandstoftype, filtersystemen e.a.)Het hogere gemiddelde gewicht van de diesel auto (vanwege de zware dieselmotor)