Volgens de wet is er sprake van overmacht als een partij er helemaal niets aan kan doen dat hij zijn verplichting niet nakomt. Het is niet zijn schuld en het valt hem niet toe te rekenen. Nakoming van de overeenkomst kan dan in alle redelijkheid niet meer worden verlangd.
Overmacht is een juridisch begrip dat een niet-toerekenbare onmogelijkheid aanduidt om een verplichting na te komen, waardoor de persoon in kwestie van deze verplichting bevrijd wordt. Men gaat er immers van uit dat "niemand gehouden is tot het onmogelijke".
Wat wordt verstaan onder “overmacht”? Overmacht veronderstelt een plotse, onvoorzienbare gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van de partijen die de uitvoering van de overeenkomst tijdelijk volledig onmogelijk maakt.
Wat? Er is sprake van medische overmacht wanneer je het overeengekomen werk definitief niet meer kunt uitvoeren door je gezondheidstoestand. Na een procedure bij de arbeidsgeneesheer kan je arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht beëindigd worden.
Wie moet overmacht bewijzen? Het is vaste rechtspraak van de Hoge Raad dat het aan de gemotoriseerde verkeersdeelnemer is om te bewijzen dat sprake is van overmacht. Hij zal ook de feiten moeten bewijzen die een beroep op overmacht rechtvaardigen.
Wat als de tegenpartij niet meewerkt? Ook als de tegenpartij, de veroorzaker van het ongeluk niet meewerkt, kun je je direct tot zijn verzekeringsmaatschappij wenden. Het is dan wel belangrijk om zoveel mogelijk onderbouwing te verzamelen (foto's, getuigenverklaringen, schadeaangifteformulier etc).
Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Een medewerker met een langer tijdelijk contract mag je als werkgever ontslag geven na zes maanden ziekte.
Een tekort aan personeel betekent namelijk niet altijd dat sprake is van overmacht aan de zijde van de onderneming. Het aangaan van een wederkerige overeenkomst betekent in feite dat beide partijen over en weer verplichtingen jegens elkaar hebben.
Ook overlijden of een onverwachte onteigening vallen onder overmacht.
De wettelijke bepaling over overmacht is van regelend recht. Dit betekent dat contractspartijen van de wet afwijkende bepalingen overeen kunnen komen in hun contract. Vaak is deze afwijking opgenomen in de algemene voorwaarden.
Bij psychische overmacht gaat het erom dat de gedraging niet aan de verdachte te verwijten valt omdat hij handelde onder een zo grote van buiten komende druk dat hij er absoluut geen weerstand aan kon bieden. Vaak voorkomende situaties waarbij die druk aanwezig kan zijn.
In je algemene voorwaarden, of de overeenkomst die je aangaat, kun je vermelden welke situaties onder overmacht vallen. Denk hierbij aan overheidsmaatregelen, natuurrampen, brand, bovenmatig ziekteverzuim onder personeel, bedrijfsstoringen, transportmoeilijkheden, wanprestatie van leveranciers of stakingen.
Als de wederpartij na het sluiten van een overeenkomst zijn verplichtingen niet nakomt is er sprake van een tekortkoming in de nakoming. Er zijn twee soorten tekortkomingen: de toerekenbare tekortkoming (wanprestatie) en de niet-toerekenbare tekortkoming (overmacht).
U mag overwerk niet weigeren als u volgens arbeidsovereenkomst, cao, gebruik of "goed werknemerschap" verplicht bent om incidenteel overwerk te verrichten.
Wat is ontslag wegens werkweigering? Als je werkgever kan bewijzen dat je ondanks voorgestelde aanpassingen opzettelijk weigert om je werk te verrichten waardoor dit resulteert in ontoelaatbare gevolgen voor collega's of het bedrijf, kun je ontslagen worden wegens werkweigering.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Het uitgangspunt is dat een werkgever alleen datgene mag vragen en registeren wat zij noodzakelijkerwijs zou moeten weten om te bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer, en een werkgever mag informatie hebben om te beoordelen of zij loon moet doorbetalen aan de werknemer.
Een medewerker kan bezwaar maken tegen zijn ontslag om dringende redenen.Hij kan dit ontslag onmiddellijk betwisten via de rechtbank. In de praktijk zal hij je waarschijnlijk eerst per aangetekende brief aangeven dat hij het niet eens is met de ontslagreden en verzoeken om een ontslagvergoeding te betalen.
Voorbeelden van situaties waarin sprake is van ernstig verwijtbaar handelen zijn: • De werknemer die zich schuldig maakt aan diefstal, verduistering, bedrog of andere misdrijven, waardoor de werkgever hem niet langer kan vertrouwen.
Het verzamelen van bewijs is erg belangrijk om later uw schade vergoed te kunnen krijgen. Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden.
Gemiddeld duurt de afhandeling van een letselschadezaak tussen de 3 maanden en 2 jaar. Maar soms loopt een letselschade claim heel erg lang, soms meer dan 2 en zelfs meer dan 5 jaar. De vraag die dan speelt is of er een wettelijke termijn voor de afhandeling van letselschade is.
Wanneer de tegenpartij liegt of weigert de aansprakelijkheid te erkennen, vraag dan aan de politie of zij op de beelden kunnen zien wat er gebeurd is. Het schadeformulier is ook een goede manier om gelijk zwart-op-wit te hebben hoe de schade is ontstaan, zodat de tegenpartij achteraf niet de feiten kan verdraaien.