De schuine streep wordt meestal gebruikt om een keuzemogelijkheid aan te geven. Daarnaast komt de schuine streep voor in breuken en in sommige afkortingen. Ook heeft het teken enkele specifieke toepassingen, zoals het gebruik in internetadressen.
De schuine streep komt onder meer voor in breuken, afkortingen, internetadressen en bij keuzemogelijkheden (en/of bijvoorbeeld). Met 'schuine streep' wordt het teken / bedoeld, een schuine streep van linksonder naar rechtsboven. Andere benamingen voor de schuine streep zijn: slash, Duitse komma, schrap.
De backslash ("\") is een typografisch teken dat vooral bij computers gebruikt wordt. Deze tegenhanger van de 'slash' (/, schuine streep) wordt ook wel terugschrap, schrap terug, omgekeerde schuine streep, schuine streep naar links of achter en terugstreep genoemd.
De schuine streep (/), schrap of Duitse komma, in computerterminologie ook (forward) slash, is een leesteken.
"Ø", "ø" is een klinker en een letter die gebruikt wordt in het Deens, Faeröers en Noors en bestaat uit een O of o met een schuine streep. De uitspraak van de klinker is ongeveer als het Nederlandse "eu" (fonetisch symbool: [ø]) in het woord "reus".
Zo'n streepje op de e heet ook wel een accent aigu. Wil je een streepje naar links (hè), dan heet het een accent grave.
De underscore (_) (Engels voor 'onderstrepen'), ook wel onderstrepingsteken, laag streepje of onderstreepje, is een typografisch teken met de ASCII-waarde 95.
Het koppelteken wordt ook wel het verbindingsstreepje genoemd. Het koppelteken wordt gebruikt om samenstellingen of samenkoppelingen met elkaar te verbinden. Het streepje wordt ook wel divisie genoemd.
Een underscore wordt ook wel een onderstrepingsteken/onderstreepteken, onderstreep/onderstreepje, laag streepje/lage streep of laag liggend streepje genoemd.
Er komt een streepje tussen twee delen van een complex woord, als aan de ene of de andere kant van de grens tussen die twee delen speciale tekens voorkomen, zoals hoofdletters, cijfers, symbolen, leestekens, aanhalingstekens of typografische markeringen.
Een weglatingsstreepje geeft aan wanneer een deel van het woord is weggelaten. Als er dus geen deel is weggelaten hoef je het streepje ook niet te plaatsen. Met andere woorden alleen als het oorspronkelijke woord aan elkaar werd geschreven schrijf je een streepje, waren het losse woorden, dan komt er geen streepje.
Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma's enzovoort) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctum = punt).
Je spreekt de è dan hetzelfde uit als dat je in het Nederlands het woord 'erg' zou zeggen. Een streepje naar boven: (') In het Frans noem je dit de accent aigu . Dit zie je alleen boven de letter e. Als er een woord is met é dan spreek je de é uit als een lange ee.
Het halflange liggend streepje of het halve kastlijntje (−) wordt onder andere gebruikt als gedachtestreepje, om een zin te onderbreken met een korte zin of een deel ervan.
Voor positieve getallen kunnen we een plusteken schrijven, maar dat hoeft niet. Plusteken en minteken noemen we ook toestandsteken. Natuurlijke getallen stelden we voor op een getallenas. Ook de gehele getallen kunnen we voorstellen op een getallenas.
De officiële benaming van het teken is 'ampersand'. Dat is waarschijnlijk een samentrekking van het Latijn/Engels 'et, per se and', hetgeen staat voor 'et betekent and' ('et betekent en'). Het teken (een 'e' en een 't' door elkaar) is al behoorlijk oud.
streepje {het}
tick {znw.} dash {znw.}
De correcte spelling is én. Voor het klemtoonteken gebruiken we het accent aigu (én).
De Ë wordt in de meeste talen, waaronder het Nederlands, Afrikaans, Catalaans, en Frans, niet gebruikt voor een specifieke klankweergave, maar om aan te geven dat E niet met een voorgaande klinker een diftong vormt, maar met een hiaat alléén uit te spreken is.
' Het nadrukteken is altijd een streepje van linksonder naar rechtsboven. Om een woord of lettergreep te benadrukken, gebruik je het nadrukteken of klemtoonteken ( ´ ). Dat teken ziet er net zo uit als het accent aigu, het accent dat bijvoorbeeld op café staat.
Definitie 5.3: Deelverzameling.
Laat A en B twee verzamelingen zijn, waarbij voor iedere x ∈ A geldt dat x ∈ B. Dan heet A een deelverzameling van B. We noteren dit als A ⊂ B.
De letter 'O' komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer '0'.
Selecteer de ≈ uit het `Speciale tekens` venster. (alt⌥ + cmd⌘ + T) Bij MS-Word kan het via `Insert → Symbol → Advanced Symbol` of `Invoegen → Symbolen → Meer symbolen`.