Een keizersnede is een operatie waarbij het kind wordt geboren via een snee in de buikwand.
De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea.
Een geplande keizersnede
In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.
„De ingreep is niet naar hem vernoemd, Caesar is naar de keizersnede vernoemd.” Het Latijnse werkwoord voor snijden is caedere en caesus betekent dus opengesneden. „'Caesar' is dus van oorsprong een gewone bijnaam voor iemand die met de keizersnede is geboren.” Een bijnaam die Julius Caesar ook kreeg.
De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo'n 48 uur in het ziekenhuis. Primaire keizersnede: de beslissing tot deze ingreep is al voor het begin van de bevalling gemaakt.
Bij thuiskomst kan je gewoon onder de douche. In bad gaan wordt de eerste twee weken nog even afgeraden. Wacht hier in ieder geval mee totdat de wond niet meer bloedt of er geen wondvocht meer lekt. Na een week worden de hechtingen verwijderd.
Tijdens fietsen belast je je buikspieren, ook kan je een duizelig gevoel ervaren. Seks is ook te inspannend voor je lichaam en kun je beter nog even uitstellen (2-4 weken). Zwemmen en badderen is ook af te raden in de eerste 2-4 weken. Dit kun je weer doen zodra het bloedverlies gestopt is.
Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een gewone bevalling. Voor de baby zijn er bij een geplande keizersnede wel vaker tijdelijke ademhalingsproblemen. Bij een vaginale bevalling komt wat vaker een moeilijke geboorte van de schouders voor. Deze problemen komen gelukkig weinig voor.
Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijgt u op vaste tijden pijnstillers. Wanneer u ondanks de pijnstillers veel pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Er zijn voldoende middelen om de pijn te bestrijden, dus veel pijn hebben is niet nodig!
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen. Bij een vaginale bevalling wordt vocht uit de longen van de baby gedrukt bij het persen.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
U mag geen nagellak of make-up op hebben, omdat de anesthesioloog tijdens de operatie onder andere aan de natuurlijke kleur van uw huid kan aflezen hoe het met u gesteld is. Contactlenzen en gebitsprotheses moet u voor de operatie uit doen. Ook mag u geen sieraden en/of piercings dragen.
Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (littekenruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.
Na een keizersnede kun je vermoeid, verzwakt en minder alert zijn. Dit kan ten koste van je rijvaardigheid gaan. Ook kun je pijn hebben aan de snede zelf waardoor je minder makkelijk kunt bewegen. Deze wond geneest meestal binnen drie weken.
Voor het kind is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling. Een keizersnede brengt voor de moeder risico's met zich mee, zoals bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling. De meeste vrouwen krijgen een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
Bij een keizersnede is er een hogere kans op medische verwikkelingen bij de moeder. Waar. Het risico op een bloeding ligt bij een keizersnede zo'n 20 % hoger en stijgt licht met elke keizersnede. Ook is er bij een volgende zwangerschap een heel kleine kans dat de baarmoeder scheurt.
Wanneer u zich goed genoeg voelt en de bloedwaarden goed zijn wordt het infuus verwijderd. Na een of twee dagen beginnen de darmen weer op gang te komen. De buik is dan vaak nog opgezet en u kunt pijnlijke krampen hebben. Kort na de keizersnede hebt u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën.
Het algemene advies is om na een keizersnede 6-12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden om het litteken goed te laten herstellen. Vaak is bij een volgend kind geen keizersnede nodig. Of dit wel of niet het geval is, zal tijdens de nacontrole worden besproken.
Je kunt verwachten dat je darmen niet direct na de keizersnede weer optimaal werken. Meteen na de bevalling met een keizersnede poepen zit er dus niet in, maar verwacht wel heel wat winderigheid na een keizersnede. De wond en het litteken na een keizersnede hebben de nodige verzorging nodig.
Een keizersnede wordt altijd uitgevoerd in het operatiekwartier. De vrouw moet gaan liggen en blijft wakker. Alleen haar onderlichaam wordt verdoofd, zodat ze haar bevalling actief kan meemaken. De chirurg maakt dan een horizontale insnijding van een tiental centimeter, 2 tot 3 centimeter boven het schaambeen (pubis).
Uw lichaam is sneller weer fit na het dragen van herstellend ondergoed. Speciaal ontwikkeld voor na een keizersnede. Belly Bandit® is het 1 merk in herstellend ondergoed. Maak een einde aan de afvalberg tampons en maandverband.