Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden, gebouwd rond 1285, in ere hersteld vanaf 1370 en een Rijksmuseum sinds 1878. De eerste restauratie begon in 1895, de tweede, waarbij ook de directe omgeving in 17e-eeuwse staat werd teruggebracht, in 1955.
Het Muiderslot is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Er woonden door de eeuwen heen veel verschillende mensen, maar graaf Floris V en Pieter Corneliszoon Hooft zijn wel de meest bekende bewoners.
Een uniek rijksmuseum
In 1285 is het Muiderslot gebouwd met één doel: verdediging! Door de jaren heen is het kasteel afwisselend gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Sinds 1878 is het een rijksmuseum. Kort daarvoor was het compleet vervallen en zelfs bijna gesloopt.
'Op staal gefundeerd' Het Muiderslot heeft een bijna vierkante grondvorm van 32 x 35 meter met op de hoeken zware ronde torens. Op sommige plaatsen zijn de muren ruim anderhalve meter dik. Het slot is gebouwd op zand, aan de rivier de Vecht en aan de Zuiderzee, nu het IJmeer.
Graaf Floris V werd op 23 juni 1296 door drie edelen gevangen gezet in het Muiderslot. Op 27 juni wilden de samenzweerders de graaf naar een andere plek brengen, maar onderweg werden ze tegen gehouden door burgers en boeren uit de omgeving. Uit paniek werd Floris V ter plekke door zijn ontvoerders vermoord.
De ontsnapping van Hugo de Groot uit het Slot Loevestein in 1621 is internationaal beroemd. Hugo de Groot maakte zo een voortijdig einde aan de levenslange gevangenisstraf die hij er sinds 5 juni 1619 uitzat.
Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht en slechts een half uur rijden van Amsterdam. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen.
Zo ontstaat het Muiderslot: een vierkant kasteel met vier hoektorens, een grote zaal op de binnenplaats en een slotgracht. Floris raadt niet dat hij zijn eigen gevangenis koopt. In 1296 wordt hij hier gevangengezet, voordat hij bij Muiderberg vermoord wordt. Na zijn dood wordt het slot verwoest.
Dit zijn de man die het kasteel heeft laten bouwen: graaf Floris de Vijfde. En dichter en schrijver P.C. Hooft die er in de 17e eeuw woonde. Twee eeuwen, twee verhalen. Floris V (1254 – 1296) is graaf van Holland.
Die kantelen zijn bedoeld om een schutter op een toren of weergang achter de kantelen bescherming te bieden tegen pijl en boog of musketvuur van een tegenstander, die zich buiten het kasteel bevindt. De verdediger kan zich beschermd opstellen achter een kanteel.
Een donjon is een middeleeuwse versterkte woontoren, al dan niet gebouwd op een motte. De eerste donjons waren van hout; later werden ze gebouwd met stenen uit een steengroeve of in baksteen.
De tijd van P.C. Hooft
In de zeventiende eeuw neemt de geschiedenis van het Muiderslot een nieuwe wending. Er komt namelijk een bekende schrijver en dichter wonen. Zijn naam is P.C. Hooft. Het kasteel hoort bij zijn nieuwe baan als bestuurder (drost), dijkgraaf en rechter (baljuw) in de regio Gooiland.
Het kasteel kreeg een militaire functie en werd ook als wapenarsenaal gebruikt. In 1825 was het slot echter zo bouwvallig geworden dat het voor afbraak te koop werd aangeboden. Koning Willem I vond de culturele traditie van het Muiderslot echter zo groot dat hij zich tegen verkoop voor afbraak van het slot verzette.
Burg Hochosterwitz, Oostenrijk
De nummer één is… het kasteel Hochosterwitz in Oostenrijk! Dit bijzondere kasteel verdient de eerste plek voor de mooie route naar de burcht toe.
In een beschermd natuurgebied bij Rossum zijn archeologen op zoek naar de resten van een duizend jaar oud kasteel; de Hunenborg. Mogelijk gaat het om het oudste kasteel van ons land. Tot nu toe is er nauwelijks iets over de geschiedenis van de burcht bekend.
De plek met de meeste kastelen is Wales, waar je meer van deze imposante bouwwerken per vierkante kilometer vindt dan waar dan ook in Europa. Van de noordelijke bergstreek Snowdonia tot de Swansea Bay in het zuiden, overal zie je kastelen opdoemen die in de Arthur-legenden niet zouden misstaan.
De kist van Museum Prinsenhof werd in 1925 door nazaten van Willem de Groot, de broer van Hugo, aan het museum geschonken. Mede daarom schat Historisch Bewijs de kans groot dat het de echte kist is. Waar de kist zich door de eeuwen heen precies heeft bevonden, is een mysterie.
In 1621 ontsnapte Hugo de Groot aan zijn levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein door een slimme list te bedenken: hij verstopte zich in een boekenkist en wist zo uit zijn cel te geraken.