e/v: echtgenoot/echtgenote van. p/v: partner van. w/v: weduwe/weduwnaar van.
Op officiële documenten als paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs wordt altijd de eigen geslachtsnaam vermeld, ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner. Tussen beide namen komt dan 'e/v' (echtgenote van) of 'p/v' (partner van).
In uw paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) staan persoonsgegevens.Zoals uw achternaam, voornamen en geboortedatum.Uw paspoort of identiteitskaart heeft ook een chip.Hierin staan ook 2 van uw vingerafdrukken.
De BRP geeft dit door aan overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, het waterschap en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam staan.
Door het trouwen op zich verandert er niets aan uw achternaam. Maar huwelijkspartners hebben het recht om na het sluiten van het huwelijk elkaar achternaam (geslachtsnaam) te voeren. Dit geldt ook voor geregistreerde partners. Ook mag men beide achternamen voeren in een volgorde die men wenst.
In officiële documenten staat altijd uw officiële achternaam. Bijvoorbeeld op uw paspoort of rijbewijs. Meer informatie over het gebruik van de achternaam van uw partner vindt u op de website van Justis.
Is het Bakker-Smit of Bakker - Smit of Bakker Smit? Bakker-Smit is de gebruikelijkste combinatie van je eigen achternaam en de achternaam van je partner. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, kun je in het dagelijks leven de achternaam van je partner combineren met je eigen achternaam.
Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Het belangrijkste verschil is dat alleen de rechter een huwelijk kan beëindigen. Als er geen kinderen zijn, kun je een geregistreerd partnerschap ook beëindigen via een notaris of advocaat.
Bij een huwelijk of partnerschap maakt de gemeente een akte op. Dit is een officieel bewijs dat u elkaars partner bent. Bij een huwelijk heet dit bewijs een huwelijksakte. Bij een geregistreerd partnerschap een akte van partnerregistratie.
Wij noemen elkaar vriend/vriendin. We hebben het ook puur voor de praktisch gedaan.
Belangrijke tip: controleer uw naam met behulp van de Machine Leesbare Strook. Controleer uw namen via de Machine Leesbare Strook onderaan uw paspoort voordat u uw boeking indient. De schrijfwijze van uw namen zoals in deze strook moet worden aangehouden.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland.
Informatie over de opname van jouw gegevens in het RPS kun je opvragen bij de signalerende instantie of de frontoffice van RvIG. De naam van de signalerende instantie vind je in de kennisgevingsbrief die je hebt ontvangen of kan de gemeente je geven, en je kunt een e-mail sturen naar [email protected].
Bij een geregistreerd partnerschap heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van je partner. Zo mogen jullie elkaars achternaam gebruiken, zijn jullie fiscaal partners en hoeven jullie in een rechtszaak niet tegen (familieleden van) je partner te getuigen. Dit laatste heet het verschoningsrecht.
Je hebt geen toestemming nodig van je partner om zijn of haar achternaam te gebruiken als je getrouwd bent. Er zijn drie mogelijkheden: eerst je eigen naam en dan de naam van je partner, of andersom, of alleen de naam van je partner. Je hoeft niet per se dezelfde naam te kiezen als je partner.
Je verandert letterlijk de naam die je gebruikt. Nadat je getrouwd bent kun je uit vier opties kiezen: je houdt je eigen achternaam, je neemt de achternaam van je partner, je behoudt je eigen achternaam plus de achternaam van je partner of je krijgt de achternaam van je partner plus je eigen achternaam.
Als je trouwt of een geregistreerd parterschap aangaat, worden jij en je partner elkaars erfgenaam. Dat geldt alleen voor spullen die van jullie samen zijn. Bezittingen die van één van jullie waren, blijven dat ook na jullie huwelijk.
Eist het huwelijk dat gehuwden samenwonen, kan men trouwen of getrouwd blijven zonder samen te wonen? - Neen. Er dient natuurlijk wel sprake te zijn van een affectieve band tussen de gehuwden met de bedoeling een gemeenschappelijk leefproject aan te gaan en dit in stand te houden en geen schijnhuwelijk aan te gaan.
Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk
Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kan de gemeente uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Dit is in elke gemeente mogelijk. De omzetting vindt plaats door middel van een akte van omzetting.
Een ring is een symbool van liefde, je draagt de ring om de eeuwige liefde die je hebt voor je partner te tonen. Daarbij maakt het tegenwoordig eigenlijk niet meer uit aan welke hand je de ring draagt. Dat geldt zelfs voor trouwringen en daarom ook voor ringen die je draagt voor geregistreerd partnerschap.
Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen.
Voor het maken van partnerschapsvoorwaarden is een notariële akte nodig. Deze moet getekend worden vóór de dag van de registratie van het partnerschap. Het maken van partnerschapsvoorwaarden beschouwen wij als één van de ingewikkeldste onderdelen van ons vak.
Wil jij je voornaam wijzigen in je paspoort? Dan zul je eerst een verzoek moeten indienen bij de rechtbank. Je hebt een advocaat nodig om dit voor je te doen. Deze is nodig om het verzoek op te stellen en vervolgens in te dienen bij de rechtbank.
Met een geregistreerd partnerschap stap je eigenlijk ook in het huwelijksbootje met dat verschil dat wanneer je uit elkaar gaat je niet naar de rechter hoeft. Het lijkt veel mensen aan te spreken. Bovendien zit niet iedereen te wachten op hoge kosten voor een trouwfeest, jurk en maatpak. Dat kan later ook nog wel.