Montepulciano, vernoemd naar de stad Montepulciano in Toscane, is een veelzijdige druivensoort die gedijt in verschillende delen van Italië. Deze druif staat bekend om zijn dikke schil, wat resulteert in wijnen met diepe kleuren en aantrekkelijke tannines.
Nou, in Italië betekent het TWEE heel verschillende dingen. De ene “Montepulciano” is de naam van een echte druif die rood is en groeit in de provincie Abruzzo . Maar de andere “Montepulciano” is de naam van een charmant middeleeuws dorp dat heerlijke rode wijn maakt in de provincie Toscane.
OORSPRONG: MONTEPULCIANO
De montepulciano-druif komt oorspronkelijk uit centraal Italië en daar is hij ook gebleven. Je kunt er eigenlijk van uit gaan dat deze druif naar het Toscaanse stadje Montepulciano vernoemd is, maar of deze hier ook ontdekt is, blijft een raadsel.
Naast haar ongelooflijke schoonheid is de stad ook wereldberoemd om haar Vino Nobile di Montepulciano (en ook Rosso di Montepulciano).
Rode Montepulciano-wijn is een volle, sappige wijn uit Italië, geliefd om zijn soepele en fruitige karakter. Deze wijn komt voornamelijk uit de Abruzzen, waar hij wordt gemaakt van de Montepulciano-druif, en heeft smaken van rijpe kersen, pruimen en soms een vleugje chocolade of kruiden.
Montepulciano en Chianti zijn beide Italiaanse rode wijnen , maar ze verschillen in druivensoort en regionale kenmerken. Montepulciano-wijnen zijn krachtig en robuust, gekenmerkt door donkere fruitsmaken, stevige tannines en een medium tot vol lichaam.
Montepulciano zou in de 6e eeuw zijn gesticht door inwoners uit de regio Chiusi die op de vlucht waren voor de invasies van de Barbaren. De stad werd in de eerste gedocumenteerde verslagen van de stad Mons Politianus genoemd, wat verklaart waarom de inwoners Poliziani worden genoemd.
Wanneer de druif fermenteert tot er bijna geen suikers meer achterblijven, resulteert dit in de kenmerkende droge rode Montepulciano wijnen. Toch produceert de Montepulciano druif ook zoete varianten. De op eikenhout gerijpte druif, geeft wijnen met volle smaken met laat gerijpte tannines.
Je vindt in Toscane een rijke natuur en het landschap is vol van kleur. De diepgroene olijfbomen, de weelderige druivenranken, de zomergele zonnebloemen, het geurende lavendel en het goudgele graan. Alleen al door het landschap rijden is volop genieten en een lust voor het oog.
Het verouderingspotentieel van Vino Nobile di Montepulciano
Nobile kan direct na de release worden geconsumeerd (2-3 jaar na de oogst) voor een wijn met een robijnrode kleur die barst van de verse fruitsmaken. Veel Nobiles hebben echter een veel langere rijpingspotentie van wel 20 jaar .
Barolo wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif
Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, dat afgeleid is van Nebbia en mist betekent. Dit kan verwijzen naar de typerende ochtendmist in de heuvels van de Langhe, maar ook naar witte laag die verschijnt bij rijpe druiven.
De Montepulciano
Deze druif produceert ook een droge rode wijn die over het algemeen goed samengaat met rijke gerechten, dankzij de natuurlijke zuurgraad. Dit betekent dat het gebruikt kan worden bij veel rundvleesgerechten, waaronder bolognese, brisket, burgers en shepherd's pie .
Vergelijking van Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino. Zelfs de beste Vino Nobile di Montepulciano mist de immense concentratie en structuur van een top Brunello wijn . De beste Brunello's laten pas echt hun waarde zien na vijf tot zeven jaar.
Chianti is een rode wijn die zijn naam ontleent aan het gelijknamige wijnbouwgebied in Toscane (Italië), ten zuiden van de stad Florence. Tegenwoordig worden chiantiwijnen in een groter deel van Toscane gemaakt in een gebied dat zich uitstrekt van Pisa tot Arezzo.
Volgens deze theorie zou de Montepulciano-wijnstok zijn naam te danken hebben aan de heuvels van Abruzzo waar hij groeide, en die vanuit politiek en militair oogpunt als strategisch werden beschouwd .
De appellatie Montepulciano staat bekend om de productie van enkele van de beste rode wijnen ter wereld , waaronder de Vino Nobile di Montepulciano en de Rosso di Montepulciano.
In de late 20e en vroege 21e eeuw verwierf Montepulciano d'Abruzzo een reputatie als een van de meest geëxporteerde DOC-wijnen in Italië. Het is doorgaans droog met zachte tannines en wordt vaak jong geconsumeerd.
Montepulciano is de op één na meest aangeplante inheemse Italiaanse rode druivensoort , die veel wordt verbouwd in Midden- en Zuid-Italië. De meest opvallende regio waarin het wordt verbouwd is Abruzzo, vandaar dat veel wijnen uit de regio het label Montepulciano d'Abruzzo dragen.
De geschiedenis van Montepulciano is verbonden met de legende van Koning Porsennsa, van wie gezegd wordt dat hij de stad in 715 v.Chr. heeft gebouwd. Deze hypothese lijkt heel goed mogelijk en zou de etymologie van de naam verklaren, aangezien Montepulciano ''Mons Politanus'' of ''Berg van de Koning'' of ''Berg van Porsenna'' zou betekenen .
Criminaliteit komt in Montepulciano vrijwel niet voor , maar in grotere steden zoals Rome moet u oppassen voor zakkenrollers. Minder contant geld is dus verstandig.
De belangrijkste druif in Valpolicella is de Corvina druif. Deze druif vormt de basis voor de wijnen uit dit gebied. De Corvina heeft een hoge zuurgraad maar toch ook zeer zachte tannines.
Chianti en Montepulciano d'Abruzzo zijn beide onnavolgbare, fijne wijnen, maar de smaakprofielen zijn behoorlijk verschillend. Met geheel unieke bodemsoorten en microklimaten kun je meer fruit- en bloemaroma's verwachten in een Chianti, terwijl Montepulciano een minerale en kruidachtige kwaliteit laat zien .
Italiaanse wijn is ook in dit segment 'relatief' goedkoop. De duurste die je nu kan kopen is de Giacomo Conterno Monfortino Barolo Riserva voor zo'n $1.300. De duurste Italiaanse wijn ooit verkocht is de Colore 2016 van wijnmaker Bibi Graetz. Deze ging voor €102.500 over de toonbank van een luxe enoteca in Zurich.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.