Michelin = Frans autobandenconcern, toekenner van de michelin-ster en uitgever van toeristische gidsen en cartografisch drukwerk (michelin duidt toeristisch mooie routes aan met groene lijnen).
De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een beperkt aantal restaurants krijgt in elke gids een, twee of drie sterren.
Hoe was dat 50 jaar geleden? In 1926 wordt in de Michelingids de Michelinster geïntroduceerd. Restaurants werden door Michelin aangestelde inspecteurs beoordeeld. Restaurants met een uitzonderlijk goede keuken, een unieke smaak en een correcte bediening maakten kans op een ster.
Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'. Voor drie sterren geldt het criterium 'een uitzonderlijke keuken die een reis waard is'.
Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Zo zou één ster worden gegeven voor 'top kwaliteit ingrediënten' en 'onderscheidende smaken'. Twee sterren worden gegeven voor 'de persoonlijkheid en het talent van de chef' en drie sterren wanneer de 'het koken tot een kunstvorm zijn verheven'.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Nederland telt nu 117 sterrenrestaurants. Er zijn 2 restaurants met drie sterren, 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster. Daarnaast zijn er 11 groene sterren, die Michelin sinds 2020 uitreikt aan restaurants die gastronomie en duurzaamheid op een voortreffelijke manier combineren.
De Italiaanse chef Massimo Bottura, bekend van zijn restaurant Osterica Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot succesvolste en hardst werkende chef. Bottura's waarde werd geschat op 200 miljoen euro, dankzij zijn 15 gepubliceerde kookboeken, 6 restaurants en 4 Michelinsterren.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam. De Michelinster wordt gezien als het belangrijkste 'keurmerk' in de restaurantwereld.
Het restaurant Valuas in Venlo is zijn Michelinster na zeventien jaar kwijt. Sterrenchef Eric Swaghoven was 'verbijsterd' toen de organisatie hem het nieuws dit weekend meedeelde. "Er moet wel iets héél slecht zijn geweest, maar we weten nog niet wat. We staan met onze mond vol tanden."
Hoewel biologisch vlees en vlees met het Beter Leven keurmerk met 3 sterren dus niet hetzelfde is, is biologisch wel het hoogst haalbare in Nederland voor wat betreft dierenwelzijn en sluit de Dierenbescherming hier daarom wel op aan.
Wat betekent het Beter Leven-keurmerk? Het Beter Leven-keurmerk heeft de Dierenbescherming ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding 'Beter Leven' en 1, 2 of 3 sterren.
Het Beter Leven keurmerk (BLk) geeft door middel van een sterrensysteem aan hoe diervriendelijk dieren voor de productie vlees, eieren en zuivel zijn gehouden. Hoe meer sterren, des te meer aanpassingen ten behoeve van het welzijn van de dieren zijn gedaan.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.