Het Engelse woord 'cache' (spreek uit als: kesj) betekent voorraad of opslagplaats. Bij de computer wordt een deel van het geheugen bedoeld waar tijdelijke internetbestanden worden bewaard. Ook de opgeslagen gegevens zelf worden 'cache' genoemd.
Nadat u het cachegeheugen en cookies heeft gewist, gebeurt het volgende: Sommige instellingen op sites worden verwijderd. Als u bijvoorbeeld was ingelogd, moet u opnieuw inloggen. Sommige sites kunnen trager lijken omdat content (zoals afbeeldingen) opnieuw moet worden geladen.
Door alle cache bestanden te wissen zal de website de laatste versie van de server ophalen zodat u weer de actuele informatie te zien krijgt op uw computer. Hieronder vind je de nodige instructies om de cache te wissen in de meest gebruikte browsers.
Ook kun je het cachegeheugen van je browser op je Android telefoon wissen. Wat gebeurt er als je deze cache wist? In deze cachegegevens zijn je bezochte websites en bepaalde data hiervan, zoals afbeeldingen en bestanden, tijdelijk opgeslagen. Heel handig, als je snel weer terug wilt naar een site.
Pak je toestel erbij en ga naar de instellingen; Kies 'Opslag' en kies een categorie die veel opslagruimte verbruikt, zoals 'Foto's en video's'; Tik op de app naar keuze (in het voorbeeld 'Foto's') en controleer hoeveel opslagruimte de cache inneemt; Tik op 'Cache wissen' en bevestig je keuze.
Maar wie vermoedt dat hij een oudere versie van de site ziet, kan de cache legen. Alle tijdelijke bestanden worden dan verwijderd. Dit kan geen kwaad, het enige gevolg is dat websites misschien iets langzamer laden.
Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt worden gegevens in het cache geheugen opgeslagen. Door bestanden in het cachegeheugen te bewaren kunnen bestanden sneller worden geladen.
Mocht je de cache willen leegmaken of de data helemaal willen verwijderen, ga dan naar Instellingen / Opslagruimte en druk op Ruimte vrijmaken. De telefoon of tablet kan dan laten zien welke tijdelijke bestanden meteen weg kunnen.
In de verborgen cache op Android worden foto's, bestanden en andere scripts opgeslagen van apps en websites die u regelmatig bezoekt, zodat u die bestanden niet bij elk bezoek opnieuw hoeft te downloaden.
WhatsApp opruimen met deze nieuwe feature
De nieuwe functie, die je ziet bij 'WhatsApp > Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag beheren' verzamelt grote bestanden die vaak zijn doorgestuurd en je dus kan verwijderen.
Omdat het cachegeheugen wordt opgeslagen op de lokale schijf van een computer of ander smart device, kunnen mensen die toegang hebben tot je computer (huisgenoten, partner of kinderen) toegang krijgen tot dit geheugen. Het wordt voor deze mensen dan mogelijk om je cache gegevens in te zien.
De wacht op cachefout die u op uw laptop of computer ziet, treedt op wanneer Chrome geen toegang heeft tot deze informatie.
Ga naar Instellingen > Apps en meldingen > Alle apps . Kies een app in de lijst en ga daarna naar Opslag > Cache wissen .
Wanneer u gegevens of opslag van een app wist, worden de gegevens van die app verwijderd. En als dat gebeurt, zal uw app zich gedragen als een pas geïnstalleerde app. U moet opnieuw inloggen, de benodigde rechten verlenen, meldingsinstellingen wijzigen en soortgelijke dingen.
Over gecachte links
Google maakt een momentopname van elke webpagina als back-up voor het geval de huidige pagina niet beschikbaar is. Deze pagina's worden vervolgens opgeslagen in de cache van Google. Als je op een link met de tekst In cache klikt, krijg je de versie van de site te zien die door Google is opgeslagen.
Gegevensopslag wissen: Hiermee worden alle app-gegevens definitief verwijderd. We raden je aan om de gegevens eerst vanuit de app zelf te verwijderen.
Het doel van het cache-systeem is ervoor te zorgen dat de CPU de volgende gegevens al in de cache heeft tegen de tijd dat de processor op zoek gaat naar de volgende informatie (ook wel een cache hit). Een cache miss, anderzijds betekent de CPU moet gaan filteren uit de gegevens elders.
Open op je telefoon het instellingenmenu. Klik op 'Opslag' en daarna op een categorie die veel opslagruimte verbruikt, zoals 'Muziek en Audio'. Klik op een app, zoals Spotify. Hier zie je hoeveel opslagruimte de cache op je telefoon inneemt.
Voor basis en hobbygebruik zit je rond de 4 en 8 gigabyte aan voldoende geheugen. Professioneel gebruik is al vaak 16 of zelfs 32 gigabyte. Wil je meer weten welke soorten RAM geheugen er zijn?
Ga naar 'Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag > Safari' en tik op 'Websitedata'. Druk daarna op 'Verwijder alle websitedata' om de cache te legen. Soms kan het verwijderen en opnieuw installeren van een app ook uitkomst bieden.