Vertrouwen is de verwachting dat iemand je niet in de steek laat, ook al is dat mogelijk. Er sprake van vertrouwen als je afhankelijk van iemand bent voor iets dat belangrijk voor je is dat je niet volledig kan controleren, noch met zekerheid kan voorspellen.
Geloven dat een ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan. Verwachting van een persoon dat degene die hij/zij vertrouwt zal handelen op een manier die hem/haar niet zal benadelen, met het risico in een nadelige positie te belanden indien de ander dit vertrouwen schaadt. Zelf niet weten, en zich verlaten op een ander.
Vertrouwen is de zelfgekozen bereidheid om anderen vanuit positieve verwachtingen tegemoet te treden. Vertrouwen gaat over het geloof in de betrouwbaarheid – de eerlijkheid en consistentie – van de ander. Het is dus een relationeel concept, gebaseerd op het geloof in de positieve intenties van anderen.
Je bent bereid om altijd verantwoording af te leggen en om te allen tijde je te verantwoorden. Je bent open, transparant en toegankelijk voor andere mensen. Je zult indien nodig tijdig de ander informeren. Je houdt niets achter, je bent volledig.
Vertrouwen in jezelf maakt je zelfverzekerder. Je weet waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt. Als je zelfvertrouwen hebt, kan je ook beter met tegenvallers omgaan. Positief denken helpt daarbij.
Vertrouwen op God
In de evangeliën betekent pisteuoo over het algemeen: het vertrouwen op de hulp van God en op zijn macht om wonderen te doen. Jezus spoort de mensen aan om op God te vertrouwen en zich geen zorgen te maken (zie Marcus 11:22 ).
Vertrouwen is het innerlijke gevoel dat een situatie goed (aan)voelt. Alles is in orde. Dit mechanisme speelt zich ook af binnen organisaties. Zoals een sporter op zijn of haar lichaam vertrouwt om steeds hogere hordes te nemen, zo vertrouwt de leider op de organisatie om steeds beter haar doelen te behalen.
Om je vertrouwen te beschermen, kun je enkele gezonde grenzen stellen: Communiceer duidelijk wat je verwacht van de andere persoon en wat voor jou acceptabel is. Dit kan betrekking hebben op eerlijkheid, respect en transparantie. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt en geef jezelf de ruimte om je grenzen aan te geven.
Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn twee begrippen die veel met elkaar te maken hebben, maar er is een groot verschil: vertrouwen doe je zelf, maar of je betrouwbaar bent, bepalen anderen op basis van jouw eigenschappen en handelen (Van den Bos, 2011).
accrediteren, afgaan op, betrouwen, bouwen, ervan uitgaan, geloven, hopen, rekenen, steunen op, zich verlaten op. vertrouwen (ww) : afgaan, leunen, steunen, verlaten, vertrouwen hebben in, vertrouwen op.
Vertrouwen is cruciaal voor bijna alle relaties. Vertrouwen geeft rust en harmonie. Wantrouwen is vaak het begin van het einde van relaties. Als je denkt dat de ander iets voor je verbergt, of niet deelt wat belangrijk voor hem of haar is, dan voel je je buitengesloten.
Belangrijke leerdoelen om te voorkomen dat betrouwbaarheid doorslaat naar een valkuil zijn: Spontaniteit. Durf: je bent niet bang om risico's te nemen om een bepaald gunstig resultaat te bereiken, ook als dat nadelige gevolgen kan hebben voor je eigen situatie.
Vertrouwen ontstaat als je vertrouwen hebt
En wat heeft die ander gedaan waardoor jij vertrouwen in hem of haar hebt? Een van de versnellers in het ontstaan van vertrouwen is als je de ander laat merken dat hij of zij in staat is zelf iets voor elkaar te krijgen.
Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.
Het hebben van een gezonde dosis zelfvertrouwen leidt tot een positief zelfbeeld, groei en zelfontplooiing. Zelfverzekerdheid maakt je weerbaar als persoon en minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Je durft voor je eigen mening uit te komen, initiatief te tonen en aan nieuwe dingen te beginnen.
Vertrouwen ontvangen heeft te maken met bekendheid. De ander weet wie je bent, wat je kunt, wat voor kennis en vaardigheid je in huis hebt. In de volksmond klinkt het: 'je weet precies wat je aan hem hebt' of 'je kunt er altijd op aan'. Dat lukt alleen als je zelf ook weet wat je kunt.
De algemene betekenis van dit woord is 'vast zijn, zeker zijn, betrouwbaar zijn'. Het woord kan ook in specifieke zin gebruikt worden om aan te geven dat iemand op God vertrouwt. Wie zijn vertrouwen stelt op God, steunt op Gods standvastigheid en betrouwbaarheid (zie Genesis 15:6 ).
Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen. De kwaliteiten die je bezit zeggen vooral waar je goed in bent en HOE je dingen doet.
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): betrouwbaar ≠ onbetrouwbaar, twijfelachtig, verdacht.
Zorgzaam betekenis
Wanneer je zorgzaam bent, houd je veel rekening met anderen en wil je er alles aan doen dat de ander zich goed voelt. Je hebt aandacht voor anderen, je bent betrokken, je biedt hulp aan en je luistert naar wat de ander nodig heeft. Zorgzaamheid zit vaak in iemands karakter.
Communicatie, vertrouwen en respect: het zijn zonder twijfel de drie belangrijkste peilers binnen een relatie. Hapert het op een van deze vlakken, dan moet de alarmbel afgaan. Een gebrek aan respect laat vele relaties kapotgaan. Tracht zelfs tijdens een verhitte discussie respectvol met elkaar om te gaan.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Paranoïde persoonlijkheidsstoornis
Iemand met een paranoïde persoonlijkheid heeft een innerlijke overtuiging ontwikkeld die zegt dat andere mensen niet te vertrouwen zijn. Ze gaan gebukt onder het idee dat alles wat je over jezelf laat weten, tegen je gebruikt wordt.