Het woord 'hoisin' betekent 'zeevruchten' in het Chinees, maar aan de saus worden geen zeevruchten toegevoegd. De naam heeft dan ook meer te maken met de smaak, de sommigen wellicht aan zeevruchten doet denken. Hoisinsaus heeft een sterke geur en smaak, die zowel zoet als zout is.
Lee Kum Kee Hoisin saus is een veel gebruikte saus in de Chinese keuken. Deze saus heeft een zachte zoete smaak en past goed bij verschillende soorten vlees, zoals kip of varkensvlees.
Hoisinsaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, knoflook, chilipepers, azijn, suiker en diverse kruiden. De saus heeft een rijke, donkere kleur en een complexe smaak met zoete en hartige tonen. Het heeft ook een hint van umami, wat het extra speciaal maakt.
Zo kun je oestersaus vervangen
Een populaire vervanger voor oestersaus is hoisinsaus. Hoewel het iets zoeter is, heeft hoisinsaus ook die umami-kwaliteit, waardoor het een uitstekende vervanger is in de meeste gerechten. Het werkt bijzonder goed in marinades en roerbakgerechten.
Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt. Verder worden rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water gebruikt in het klassieke recept. De saus heeft altijd een kenmerkende smaak, die zowel iets zoets als iets hartigs heeft.
Hoisinsaus is een zoete pikante saus uit de Chinese keuken, gemaakt van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water. Ketjap wordt gemaakt van een mengsel van sojabonenmeel, grof gemalen tarwe, kruiden en zout. De smaken van deze sauzen zijn dus heel verschillend.
Kant-en-klare alternatieven voor hoisinsaus
Sojasaus en tamarisaus zijn ook perfect om groenten en roerbakgerechten op smaak te brengen. Barbecuesaus is een prima vervanger voor vleesgerechten. Of gebruik eend- of sinaasappelsaus om in te dippen.
Oestersaus wordt vaak gebruikt als ingrediënt bij het koken en heeft een rijkere en intensere smaak dan hoisinsaus , maar het heeft niet de zoetheid. Als je wilt koken met een vervanger voor oestersaus, werkt hoisinsaus prima als je van een zoete, pittige smaak houdt.
Hoisinsaus wordt veel gebruikt in wokgerechten of om vleesgerechten mee te glaceren. De saus smaakt ook erg goed bij eend, bijvoorbeeld als dipsausje voor Chinese pannenkoekjes met eend of bij pekingeend.
Hoewel ze beide worden gebruikt in de Aziatische keuken, zijn ze heel verschillend in smaak en gebruik. Sojasaus is zout en heeft diepe umami-tonen, terwijl hoisinsaus zoet en hartig is. Sojasaus is vaak dunner van textuur, terwijl hoi sin saus dikker en plakkeriger is.
Gezondheid
Sauzen zoals Hoisinsaus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Hoisinsaus kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Hoisinsaus is Chinees en gebaseerd op gefermenteerde sojabonenpasta, terwijl teriyakisaus slechts een klein onderdeel sojasaus bevat . Hoisinsaus is daarom veel dikker en zouter vergeleken met zijn Japanse tegenhanger, aangezien teriyakisaus over het algemeen zoeter is. Bovendien is teriyaki niet eens echt Japans.
Nadat het is geopend, is het ongeveer 6 maanden houdbaar als het in de koelkast wordt bewaard. Als u hoisinsaus invriest, kunt u de houdbaarheid ervan verlengen, maar dat wordt in de meeste huishoudens niet vaak gedaan . Nadat het is ontdooid, moet het binnen een paar dagen worden gebruikt voor de beste kwaliteit en veiligheid.
Ingrediënten. SUIKER, WATER, GEFERMENTEERDE SOJABOON (WATER, SOJABOON, ZOUT, TARWEBLOEM), ZOUT, GEMODIFICEERD TAPIOCASTEEL, KNOFLOOK, SESAMPASTA, CITROEN, RIETAZIJN, KRUIDEN ( STERANIJS, KANEEL, VENKEL, SZECHUANPEPER, KRUIDNAGEL) , KARAMELKLEUR, CHILI (CHILI, WATER, ZOUT), XANTHAANGOM, CITROENZUUR.
De saus wordt veel gebruikt in de Chinese keuken als marinade voor vlees en in de Vietnamese keuken bij noedelsoep zoals pho. Tip: hij is ook koud lekker als een dipsaus. Recept: kip hoisin salade.
Je wil een lekker recept maken met miso, maar je hebt helaas geen miso in huis. Geen zorgen, miso kan je gelukkig vervangen door bijv. sojasaus of tahin. Deze ingrediënten hebben niet precies dezelfde smaak, maar kunnen een vergelijkbare umami-smaak geven aan jouw gerechten.
Chinese hoisin-saus is zoet, hartig en kruidig. Het wordt vooral in Zuid-Chinese (Kantonese) gerechten gebruikt in marinades, dip- en woksauzen.
Hoisinsaus en oestersaus hebben verschillende smaakprofielen, waarbij hoisinsaus zoeter is dan oestersaus. Aangezien dit gewoon een kip en broccoli roerbak is, kun je zeker hoisinsaus gebruiken. Je kunt ook fles teriyaki saus gebruiken of je eigen teriyaki saus maken.
Conimex hoisin woksaus is een heerlijke zoet-pittige saus met authentieke Chinese kruiden en specerijen voor het perfecte oosterse wokgerecht.
Oestersaus wordt vaak gebruikt in roerbakgerechten zoals onze Beef Stir-Fry met paprika en zwarte pepersaus. Het is ook een belangrijk ingrediënt in Kung Pao-garnalen, pittige Sichuan-noedels en andere Aziatische gerechten. De gebottelde saus, ook wel bekend als oestersaus, wordt gemaakt van een reductie van gekookte oesters .
Eet je geen schelpdieren of weekdieren? Vervang oestersaus dan voor hoisinsaus, sojasaus, paddenstoelensojasaus of zoute bouillon. Of gebruik een vegetarische oestersaus. Zo breng je Aziatische gerechten ook heerlijk op smaak.
Omdat hoisinsaus een umami-smaak heeft, kan het dienen als vervanging voor vissaus . Om vissaus te vervangen door hoisinsaus, mengt u hoisinsaus met sojasaus in een verhouding van 1:1. Dit compenseert de zoetheid van hoisinsaus. Gebruik het mengsel vervolgens om vissaus in gelijke hoeveelheden te vervangen.
Sommige hoisinsaus kan een hoog suikergehalte hebben, wat kan leiden tot gewichtstoename als iemand het te vaak eet . Mensen kunnen dadels proberen, die een lagere glycemische index hebben dan suiker, voor een gezondere hoisinsaus die kan helpen hun bloedglucose beter in balans te brengen.
Indien gewenst, kunt u ook gember en knoflook toevoegen voor meer smaak. Of u het nu in de winkel koopt of zelf maakt, teriyakisaus kan gemakkelijk worden vervangen door hoisinsaus in een verhouding van 1:1 .
Ketjap manis en sojasaus zijn allebei gemaakt van sojabonen. Ketjap gebruik je echter vooral in de Indonesische keuken, terwijl sojasaus voornamelijk in Japanse gerechten voorkomt. Ketjap en sojasaus zijn dus absoluut niet verwisselbaar voor elkaar.