Een enorme slagroomtaart, een klassieke appeltaart, hemelse chocoladebrownie of toch een worteltaart? Maar je kunt het ook iets onconventioneler aanpakken. Een red velvet cake kan je ook in kleine potjes maken, of je serveert deze snelle mini appeltaartjes aan al je gasten.
Geen zin of tijd om zelf iets te bereiden? Snacks uit de oven of de frituur vallen goed in de smaak: denk aan bitterballen, kaasstengels of minipizza's. Ook stokbrood met dips kun je altijd op tafel zetten. Als je voor voldoende afwisseling zorgt, is er voor iedereen iets lekkers om te pakken.
Denk aan: plakjes Hollandse kaas, Franse zachte kaas, bacon, salami, ham, gehaktballetjes, rosbief, zalm, eiersalade, rucola, ijsbergsla, stukjes paprika, olijven.. eigenlijk is alles lekker.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Een lekker hapje bij het aperitief lust iedereen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de gasten geen pap meer kunnen zeggen voor ze aan tafel gaan. Overdrijf dus niet met de hapjes. 5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Klanten die boodschappen ophalen bij een Pick up Point of laten thuisbezorgen en van wie de geboortedatum bij Jumbo bekend is, krijgen uiterlijk één dag voor hun verjaardag een code toegestuurd t.b.v. 20% korting op vers Jumbo gebak (verpakt in een Jumbo- of La Place-gebaksdoos).
Voorbeelden voor hartig zijn knakworstjes in bladerdeeg, mini worstenbroodjes, tostipuntjes, mini broodjes met smeerkaas of pate. Bij zoet denk ik aan mini tompouce, mini cupcakes en soesjes. Leuk is om het eten op een etagère of in verschillende bakjes te zetten. Maak het helemaal af met ranja in theekopjes.
Bittergarnituur is zeker iets wat er wel ingaat bij iedereen. Bamihap, een lekkere Nederlandse bitterbal, mini frikandel en noem de rest allemaal maar op. Als je last minute nog even wat hapjes wilt maken is er geen reden tot paniek, hierbij een paar smakelijke hapjes die makkelijk te bereiden zijn.
Veel hapjes zijn makkelijk voor te bereiden en staan binnen een paar minuten op tafel. Denk aan toastjes en bruschetta's met verschillende toppings, bladerdeeghapjes, zalmrolletjes, loempia's of gevulde eieren. Lekker vegetarisch hartig hapje gemaakt met maar een paar ingrediënten zoals spinazie en feta en bladerdeeg.
{Bij zware drinkers ± 5.) Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
Cola is de populairste frisdrank en moet dus zeker op je feest aanwezig zijn. Zorg naast reguliere cola ook voor light of zero. Andere populaire frisdrank: fanta, icetea, sinas en cassis.
Een halve standaard zak chips per persoon.
De hoeveelheid bier die je nodig hebt is dus: 25 bierdrinkers x gemiddeld 8 glazen bier = 200 glazen bier. Je haalt 5 glazen uit 1 liter bier, dus voor 200 glazen heb je 200 : 5 = 40 liter bier nodig.
De kosten per persoon kunnen flink uiteenlopen. Je hebt goedkope hapjes voor €10 per persoon, een uitgebreid assortiment voor €15 p.p en luxe variatie hapjesschalen voor €20 per gast. Een cateraar kan vaak alles maken wat je wilt, maar let op dat maatwerk catering vaak extra duur is.
- Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld 1,5 glas. Bij een dinertje met 4 gangen, wordt dus gemiddeld 4,5 glas per persoon gedronken. En tijdens een feestje dat 3 uur duurt, moet je rekenen op 7 drankjes per persoon.
Soepen worden opgediend na het koude voorgerecht maar voor het warme voorgerecht.De basis van elke soep is een bouillon: het kan een kalfs-, runds-, vis-, gevogelte-, wild- of groentenbouillon zijn. We kunnen van elk van deze bouillons een heldere soep (consommé) met garnituur maken of een gebonden soep.
Tapas smaken het lekkerst met een goed glaasje wijn of sherry. Tapa betekent letterlijk 'deksel'. Volgens de legende dekten de Spanjaarden vroeger hun glaasje wijn af met een dekseltje van brood, kaas of ham. Zo konden er geen vliegen of stof in het glas komen.