Een hoeslaken is een onderlaken met elastische hoeken zodat het goed om je matras blijft zitten. Tevens biedt het bescherming aan je matras waardoor deze langer meegaat. Vaak wordt een hoeslaken gebruikt in combinatie met een molton.
Ook deze beddengoeditems lijken immers op elkaar. Het verschil is eenvoudig: een dekbedovertrek is bedoeld als hoes voor het dekbed, terwijl een laken eenzijdig is en bedoeld is om zo onder te slapen. Een laken kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden in de zomer, als een dekbed te warm is.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Weet jij eigenlijk waarom het verstandig is om een hoeslaken om het matras doen? Het is in de eerste plaats zo dat het natuurlijk een stuk hygiënischer is, omdat je een hoeslaken kunt wassen en een matras meestal minder goed. Naast hygiëne is een hoeslaken ook goed om te gebruiken voor het matras.
Functie van molton en hoeslaken
Tevens beschermt de molton je matras tegen slijtage en stof. Een hoeslaken gaat weer om de molton heen en zorgt er naast extra bescherming van de matras voor dat jij comfortabel ligt.
Een matrasbeschermer is een laag tussen bedbodem en matras en kan van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals polyester of katoen. Een matrasbeschermer tussen matras en bedbodem heeft als voordeel dat het condensvorming kan tegengaan, omdat het helpt in de vochtafvoer. Dit kan namelijk schimmelvorming veroorzaken.
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken.
Molton is een geruwd, in effen of keperbinding geweven, dik wollen, halfwollen of katoenen weefsel; de stof kan aan een of aan beide zijden worden geruwd (moltonneren). Het woord is afgeleid van het Latijnse woord mollis, dat zacht betekent.
Eerst doe je een topper molton om je topmatras heen. Deze beschermt tegen transpiratievocht. Vaak hoe dikker de kwaliteit molton; hoe betere bescherming. Wij adviseren een kwaliteit van 100% katoen zodat je een optimale ventilatie behoud.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Een tijk wordt ook wel een matrashoes genoemd. De tijk is de hoes die over je matras heen zit, niet te verwarren met een molton of hoeslaken. De matrashoes is de stof die over de kern van het matras heen zit.
Matrasbeschermer. Een heerlijk nieuw matras in je bed, dan wil je daar natuurlijk extra lang van gaan genieten. De matrasbeschermer (ook wel molton genoemd) heeft als taak om het matras te beschermen tegen bijvoorbeeld transpiratievocht, maar ook een bijdrage te leveren in het slaapklimaat.
De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.
Ook dan is het handig om een laken onder je deken of dekbed te doen. Je houdt het dan vrij van stof en vuil. Zo nu en dan je laken wassen is veel simpeler dan bijvoorbeeld een dikke deken, waarmee je wasmachine in één klap bomvol zit.
Het fijnste beddengoed is de volgende combinatie: een percal geweven hoeslaken in combinatie met een satijn geweven stof voor je dekbedhoes. Het percal geweven hoeslaken is sterk en kan tegen wrijving. Houd je van glad en glanzend? Dan is satijn een goede keuze.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Flanel en molton zijn zachte katoenen stoffen die veel gebruikt worden voor isolerende of beschermende doeleinden. Flanel word veel gebruikt voor bijvoorbeeld pyjama's en lakens. Molton is wat zwaarder van kwaliteit en meer geschikt als tafelbescherming en matrasbeschermer.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een molton geen stof maar een techniek. Die techniek is het 'ruwen' van bijvoorbeeld katoen of polyester. Hierdoor voelt de stol zachter aan dan een normaal hoeslaken. Daarnaast heeft een molton hoeslaken veel betere vocht regulerende eigenschappen.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Een bedsprei beschermt je dekbed en kussens tegen stof en ander vuil. Als je wilt dat je dekbed en kussen langer mee gaan is het dus een goed idee om een bedsprei aan te schaffen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!