gezaghebbend, omvangrijk naslagwerk op een bepaald gebied; boek dat een richtsnoer is voor een bepaalde groep mensen. Bijbels, als in de bijbel, passend bij de inhoud van de bijbel. Bijbel is via Latijn biblia ontleend aan het Grieks en betekent letterlijk 'boeken'.
De Bijbel is geschreven door meer dan 40 auteurs.
De boeken van de Bijbel zijn toegeschreven aan de helden van het Joodse en Christelijke geloof. Mozes kreeg de credits voor de eerste vijf boeken van de Bijbel, meest van de profeten kregen de credits voor de boeken die naar ze genoemd zijn, etc.
Het Hebreeuwse woord voor 'woord' is davar en komt ongeveer 1400 maal voor in de Bijbel. God spreekt, God davars, en er gebeurt iets. Het woord wordt ook gebruikt in de betekenissen 'ding' en 'kracht' – iets wat geschreven, gesproken, gehoord, gezien en ervaren wordt.
Lang werd aangenomen dat Joodse rabbijnen de canon van de Hebreeuwse Bijbel afsloten tijdens een soort van een 'concilie' in het stadje Jamnia, ongeveer in het jaar 100 voor Christus.
Een god of godheid (geslachtsneutraal; cfr. vrouwelijk godin) is een hypothetisch bovennatuurlijke entiteit die door gelovigen als machtig, bovenmenselijk wezen wordt aanbeden en verantwoordelijk wordt geacht voor bepaalde aspecten van de werkelijkheid, dan wel voor de werkelijkheid als geheel.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
JHWH of JHVH komt van de Hebreeuwse lettercombinatie יהוה Jod-Hee-Waw-Hee en is in de Hebreeuwse Bijbel de naam van God. Deze lettercombinatie wordt ook wel tetragram(maton) genoemd (Grieks: τετραγράμματον, "woord van vier letters").
Dat Jezus Aramees sprak, is vrijwel onomstreden. De semitische taal werd in de tiende eeuw voor Christus al gesproken in steden als Damascus en groeide tussen 700 en 300 voor Christus uit tot de voertaal in de landen rond de oostkust van de Middellandse Zee.
De Bijbel bestaat uit twee delen: het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Deze zijn samengesteld uit theologisch-bedoelde verhalen, hymnen, allegorische erotica, parabelen en didactische brieven. Ze werden geschreven of definitief gemaakt in bijna 1.000 jaar tussen de 8e eeuw v. Chr.
De Codex Sinaiticus (Codex א) is een manuscript van de christelijke bijbel geschreven in unciaal Grieks en daterend van het midden van de 4e eeuw (330–350).
Van bij het begin van de geschiedenis van de mensheid heeft Hij zich persoonlijk laten kennen in het geweten van de mens om hem zo de weg naar het heil te openen. Deze vorm van openbaring wordt als 'bovennatuurlijk' genoemd, omdat God hier voor het eerst toont dat Hij zich aan ons wil meedelen.
Christenen denken bij 'profeet' eveneens doorgaans aan iemand die uitspraken doet over de toekomst. Voor hen is profetie een bijzondere gave van de Heilige Geest. Achter echte profetie ligt openbaring van God.
Als je er 's ochtends 3 leest en 's avonds 4, heb je de hele Bijbel in ongeveer 6 maanden gelezen. Het is echter beter om 3 hoofdstukken per dag te lezen. Maak je niet druk om hoe lang je erover doet om hem uit te lezen. Onderzoek de versie of vertaling waarmee je gaat studeren.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.
'Christus' is de ambtsnaam van de Heere Jezus. Het betekent 'Gezalfde'. Christus werd na Zijn zalving niet alleen Koning. Hij werd ook Profeet en Priester.
De Bijbel is het meest gelezen boek ter wereld. Het werd over een tijdspanne van 1500 jaar geschreven door 40 verschillende mannen, oorspronkelijk in het Grieks, Hebreeuws en het Aramees.
Wie is wie in de Bijbel is een helder naslagwerk dat op overzichtelijke en vakkundige wijze honderden bijbelse figuren voor het voetlicht brengt. Vaak wordt ook een beeldend kunstwerk, een schilderij of een boek waarin de besproken persoon voorkomt, behandeld.
Van de boeken van het Nieuwe Testament hebben er vier de vorm van een evangelie. De traditie heeft deze geschriften op naam gezet van Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Lucas is ook de auteur van de Handelingen van de Apostelen, een boek dat een vervolg biedt op zijn Evangelie.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Jezus is geboren in Bethlehem. Tenminste, volgens de Bijbelboeken Lucas en Matteüs. Maar Nazareth, de woonplaats van Jezus' ouders Jozef en Maria, ligt zo'n 150 kilometer verderop.
Geboorteplaats van Jezus: Geboortekerk en pelgrimsroute, Bethlehem. Deze plek ligt 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem op de locatie die door de christelijke traditie als de geboorteplaats van Jezus werd aangewezen sinds de 2e eeuw na Christus. In 339 werd er voor het eerst een kerk voltooid.
Binnen de joodse traditie geldt het verbod de godsnaam 'Jahweh' uit te spreken. Daarom is in de officiële liturgische Bijbelteksten de naam Jahweh steeds vervangen door de Heer. Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God.
[jodendom] (JHWH) In Exodus 3 wordt verteld hoe God aan Mozes zijn naam bekendmaakt: 'Ik ben die ik ben', 'Ik zal er zijn' - een naam die Gods wezen tegelijk verhult en openbaart. Als in het Hebreeuws de klinkertekens werden weggelaten, werd deze godsnaam geschreven als JHWH, het zogenaamde Tetragrammaton.
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.