Net als u bijna in slaap gevallen bent, schrikt u wakker van een schok die door uw armen en/of benen gaat. Het is een stuiptrekking van uw spieren die kan ontstaan op het moment dat u zich tussen waken en slapen bevindt. Dit fenomeen wordt een hypnagoge-schok of slaapstuip genoemd.
De hypnagoge schok of slaapstuip is een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren die zich vaak voordoet tijdens de overgang van waken naar slapen. Het wordt vaak beschreven als een vallend gevoel of een elektrische schok; dit veroorzaakt dan de hypnagoge schok.
Net als je bijna in een diepe slaap valt, lijk je meters naar beneden te vallen en schrik je wakker van een schokgolf door je lichaam. Maar liefst 60 tot 70 procent van de mensen heeft van tijd tot tijd deze stuiptrekkingen voor het slapen gaan.
Statische schokken ontstaan door een verstoorde balans tussen protonen en elektronen. Een proton is een positief elementair geladen deeltje en een elektron is een negatief geladen deeltje. Tegenpolen stoten elkaar vaak af, maar ze trekken elkaar net zo graag aan. Zo ook elektrische tegenpolen.
Elektrische schoksensaties zijn gevoelspercepties die lijken op korte elektrische schokken, voornamelijk in het hoofd. Deze duren kort, in de regel een paar seconden.
Als de stroom hoger is kunnen er brandwonden ontstaan en als de stroom via het hart loopt bestaat het risico op elektrocutie. Een elektrische schok kan door statische elektriciteit of dynamische elektriciteit worden veroorzaakt.
Stuiptrekkingen tijdens de slaap
Niet alleen degene die slaapt, maar ook de partner die ernaast ligt kan hier last van hebben. Hoewel het natuurlijk vervelend is, is het niet gevaarlijk. Daarbij is PLMD prima te behandelen met de juiste medicatie, die een arts kan voorschrijven.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Bij periodic limb movement disorder (PLMD) maken uw benen terwijl u slaapt opeens heftige, schokkende bewegingen. Dat gebeurt meerdere keren per nacht. U schiet daarom steeds wakker. Daardoor bent u vaak moe en kan het zelfs voorkomen dat u overdag in slaap valt.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Het kreunende geluid tijdens het slaapkreunen, ontstaat tijdens de uitademing. Dit kan helpen om onderscheid te maken tussen slaapkreunen en snurken, snurken ontstaat tijdens de inademing. De stembanden spannen aan tijdens de uitademing waardoor ze gaan trillen en dit kreunende geluid gaan maken.
Insomnia is slapeloosheid en betekent letterlijk 'geen slaap'. Ruim 7% van de Nederlanders heeft regelmatig tot vaak last van slapeloosheid. Bij de meeste mensen is de klacht kortdurend en heeft het te maken met tijdelijke stress, heftige emoties of kortdurende lichamelijke ziekten.
Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Slapen met je benen ophoog kan de bloedstroom verbeteren en spataderen mogelijk voorkomen.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Zij merken alleen 's morgens vroeg dat ze niet zijn uitgeslapen. Er zijn verschillende oorzaken waarom je in je bed ligt te woelen als je eigenlijk moet slapen. Een (te) hoge werkdruk, persoonlijke problemen, sociale verplichtingen of een slechte slaaphouding zijn enkele voorbeelden.
Naast je blaas stuurt je ruggenmerg ook het gevoel in en de motoriek van je benen aan. Beide controlecentra zitten zo dicht bij elkaar, dat ze elkaar beïnvloeden. Als je je benen wiebelt, onderdruk je de activiteit van de zenuwcellen in het blaascontrolecentrum. En daarmee kun je de drang om te plassen verminderen.
De behandeling van PLMD hangt af van de oorzaak. Soms kan de arts de oorzaak behandelen en verdwijnen uw klachten daardoor. Is het bijvoorbeeld een bijwerking van uw medicijnen, dan kan worden bekeken of andere medicijnen mogelijk zijn.
Roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging hebben mogelijk een negatieve invloed op RLS. Bepaalde geneesmiddelen met een antidopaminerge werking zoals SSRI's en antipsychotica kunnen RLS uitlokken of verergeren.
Bij spanningen zoals 230 VAC van het lichtnet is er echter sprake van zowel een enorme stroomsterkte die kan worden geleverd (in de orde van honderden tot duizenden ampères) als een spanning die hoog genoeg is om een dodelijke stroomsterkte door de persoon te laten lopen.
Met een droge huid kun je best 230V aanraken, bij zweet of ander vocht kan 110V al dodelijk zijn. Voor veiligheid worden spanningen tot 48V als ongevaarlijke laagspanning beschouwd maar bij een natte huid kan het toch een pijnlijke schok opleveren.
Hoe lang kunnen we zonder slaap? Het wetenschappelijk gedocumenteerde record is 11 dagen 25 minuten. Dit record van iemand zonder slaap staat op naam van Randy Gardner. In 1964 verbleef Gardner, een middelbare scholier in San Diego, Californië, 264,4 uur (11 dagen 25 minuten) wakker.