Alle geluiden die je hoort en die niet in de omgeving aanwezig zijn, noemen wij tinnitus of oorsuizen. De precieze oorzaak valt vaak niet te achterhalen. Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht.
De betekenis van oorsuis
Oorsuizen, oorpijnen, piepen horen kunnen allemaal wijzen op de gave helderhorendheid die tot ontwikkeling wil komen, maar tegelijkertijd luister jij er niet bewust naar. Je luistert dus niet naar je intuïtie en daarmee eigenlijk ook niet naar jezelf.
Dat kan veel oorzaken hebben. Zo kan het zich voordoen na het bezoek aan een concert, een dance event of werken in lawaai. Ook een oorprop, een verminderde lichamelijke conditie of psychische belasting (stress) kan een piep in het oor geven. Soms verdwijnt zo'n piep weer, maar deze kan ook blijvend zijn.
Zet het volume van je oordopjes of koptelefoon aan in een stille omgeving en zet het zo hard als je prettig vindt. Draai het volume vervolgens niet harder in een luidruchtigere omgeving, zoals de trein. Het delen van oordopjes met iemand anders is niet hygiënisch. Een piep in je oor is een waarschuwing van je lichaam.
Soms is de oorzaak van tinnitus, zoals een aandoening van de gehoorzenuw, een medisch probleem en wellicht gevaarlijk voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u door een KNO-arts onderzoek laat doen naar de oorzaak van uw klachten, zodat de oorzaak eventueel behandeld kan worden.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
In de meeste gevallen gaat een gepiep in je oor vanzelf weg. Maar bij mensen die last van tinnitus hebben, verdwijnt de piep niet. Bij veel mensen met tinnitus zijn de haarcellen beschadigd. Hun hersenen registreren constant een signaal dat er niet is en horen dus altijd een piep of een ander vervelend geluid.
Bij een acute tinnitus verstaat men een onaangenaam oorsuizen dat plotseling optreedt. Deze vorm van tinnitus kan tot 3 maanden duren. Duurt de tinnitus langer dan 3 maanden, dan wordt dit ook wel chronische tinnitus genoemd. Bij acute oorsuizen treeds vaak een spontane genezing of herstel van symptomen op.
Hoe lang duurt de piep in mijn oor na een concert? Na een concert of festival kan de piep in je oor dagen duren. In sommige gevallen is het zelfs permanent. Deze vorm van gehoorschade kun je voorkomen door gehoorbescherming te dragen.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Bepaalde medicijnen (zoals acetylsalicylzuur) kunnen als bijwerking tijdelijk oorsuizen veroorzaken. Soms is een verkoudheid of oorontsteking de oorzaak van tijdelijk oorsuizen. Een verstopt oor kan soms tijdelijk oorsuizen veroorzaken. Stress kan ook een rol spelen bij oorsuizen.
lawaai. Iedereen heeft wel eens piepende oren van teveel geluid, bijvoorbeeld na een knal van vuurwerk. Na een tijdje is de tinnitus niet meer waarneembaar en is de tijdelijke beschadiging weer hersteld.
Is tinnitus erfelijk? In bepaalde families komt tinnitus meer voor, vooral ten gevolge van erfelijk gehoorverlies. Er is nooit onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van tinnitus.
Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. Bij spiritueel ontwaken negeer je de blokkades waar je tegenaan loopt niet langer, maar je probeert ze juist op te lossen.
Men spreekt van helderhorendheid of clairaudiance wanneer iemand boodschappen ontvangt die niet uit henzelf komen. In de vorm van melodieën, geluiden, muziek of woorden en zinnen krijgt de helderhorende dingen te horen die anderen niet opvangen.
Slapeloosheid is een veel gehoorde klacht van mensen met tinnitus. Tinnitus kan er voor zorgen dat het inslapen minder makkelijk gaat en sommige mensen met oorsuizen geven aan er wakker van te worden. Het slechte slapen zorgt weer voor minder draagkracht en conditieverlies. Dit doet de tinnitus vaak weer toenemen.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Mensen horen soms ook ineens een piep na een hard geluid
“Bij overmatige blootstelling aan hard geluid slaan de haartjes in het middenoor even plat. Dat kan tijdelijk een piep, suizen of brom veroorzaken. Als je je daar erg op focust, dan blijf je het waarnemen en houd je het in stand.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Wanneer u rinkelen, zoemen, fluiten, suizen, brommen of een ander geluid hoort, terwijl deze geluiden zich niet in de omgeving voordoen, dan hebt u waarschijnlijk last van oorsuizen. De meer medische term voor oorsuizen is tinnitus. De geluiden kunnen constant zijn of zich met tussenpozen voordoen.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Alcohol verhoogt de bloeddruk, hierdoor kan oorsuizen ontstaan. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben kun je eerder door alcoholgebruik oorsuizen krijgen. Ook door dronkenschap kunnen sommige mensen oorsuizen krijgen doordat het evenwichtsorgaan tijdelijk wordt aangetast.
Dat kan, maar het omgevingslawaai in een vliegtuig kan zeker op langere vliegreizen een verergering van tinnitus geven en toenemende vermoeidheid. In de Economy Class kan het geluidsniveau oplopen tot 76 dB.