SLAPEN OP UW RUG Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Er komt dus geen druk te staan op deze lichaamsonderdelen, waardoor je volledig relaxed wakker wordt.Ook zorgt slapen op je rug voor minder rimpels en kreukels op je huid. Je hebt immers geen druk op je armen, borst en hoofd.
Op je rug slapen
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Slapen op je zij
Voor zijslapers draait het allemaal om balans, zowel in je bed als in je leven. Doordat deze houding een combinatie is van foetushouding en op je rug slapen, zorgt het voor veel evenwicht. Deze houding biedt warmte en bescherming. Maar zorgt ook voor bewegelijkheid en is daarom erg comfortabel.
Snurkende rugslapers
Dit is funest voor de gezondheid. Wie slaapt in een rugligging zorgt in principe goed voor zijn of haar wervelkolom, maar dan is het wel belangrijk om geen te dik kussen te gebruiken, want dat zorgt voor een verkeerde houding waardoor het bloed moeilijk bij het hoofd komt.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Op je buik slapen
Dit is ook niet zo gek, want de buik blijkt de slechtste slaaphouding te zijn. Slaap jij wel op je buik? Dan kan het zijn dat je last hebt van gevoelloze armen of zenuwpijn. Dit komt doordat je armen bij deze slaaphouding vaak onder het kussen liggen.
Slaaphouding: op de rug
Hierbij lig je volledig uitgestrekt op je rug, waarbij de armen strak langs het lichaam rusten. Ongeveer 8% van de mensen slaapt in deze houding.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Als de armen boven het hoofd liggen, wordt dat de 'babyhouding' genoemd. Liggen de armen omhoog en rond het hoofdkussen, dan spreekt men over de 'zeester'. Rugslapen is een goede slaaphouding voor mensen met gewrichtsklachten of spierklachten, omdat het gewicht mooi verdeeld is over de volledige matras.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Op je buik slapen
Buikslapers zijn over het algemeen vaak open-minded, avontuurlijk en sociaal. Ze genieten van hun vrijheid en houden dan ook niet van kritiek. Dit maakt dat ze anderen zelf ook niet veroordelen. Al heeft dit wellicht ook te maken met het feit dat ze soms een beetje onzeker kunnen zijn.
Voordelen kussen tussen benen slapen
Door een kussen of deken tussen je benen te plaatsen tijdens het slapen wordt je lighouding beter, heb je minder pijnklachten en verminder je stress in het lichaam. Echter is dit niet altijd even efficiënt en daardoor blijven de klachten vaak.
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd.
Als je duimen naar je heupen wijzen en niet naar voren, heb je interne schouderrotatie. Als je graag slaapt met je hand in de lucht, kun je een kleine wijziging aanbrengen: plaats je hand onder het kussen in plaats van onder je hoofd.
Wetenschappelijk wordt aanbevolen om met het hoofd naar het oosten te slapen. Deze positie stemt het magnetisch veld van het lichaam af op het aardmagnetisch veld van de aarde, wat de slaapkwaliteit en de algemene gezondheid bevordert.
Tips om optimaal gebruik te maken van je verstelbare bed
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug.
Vroeg of laat zorgt buikslapen voor rug- en/of nekklachten. Door te liggen op de buik is het onmogelijk om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Door uw knieën lichtjes te verhogen, voorkomt u belasting van de lage rug en houdt u de natuurlijke vorming van uw ruggengraat aan. Merkt u toch dat u steeds op uw rug wakker wordt? Leer dan uzelf een andere slaaphouding aan.
Gemiddeld slapen de meeste volwassenen 7 tot 8 uur aan één stuk. Sommigen voelen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen. Anderen hebben 9 tot 10 uur slaap nodig. Vrouwen slapen gemiddeld iets langer dan mannen.
Met je rug plafondwaarts slapen kan betekenen dat je gesteld bent op je privacy of zelfs wat gesloten kunt zijn. Deze positie zou onthullen dat je jezelf probeert te beschermen en buikslapers zouden zelfs erg stoïcijns zijn. Als je vooral op je rug in slaap valt, zegt dat dat je erg zeker bent van je zaak.
Zorg voor het juiste kussen om op je rug te slapen. Het moet laag zijn om je nek en wervelkolom in een rechte lijn te houden. Zorg voor het juiste matras voor het slapen op de rug. Het moet matig tot stevig zijn om je onderrug en nek te ondersteunen en te voorkomen dat je schouders en heupen in het matras wegzakken.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Een verstelbaar bed kan ook extra ontspanning creëren voor vermoeide benen of tegen vochtophoping (oedeem) door het voeteneinde iets omhoog te zetten. Ook kan het voeteneinde iets omhoog gezet worden om de spanning op de onderste ruggenwervels te verminderen waardoor lage rugklachten kunnen afnemen.