Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: Bacteriële infectie: Een plotseling aanval van buikpijn in combinatie met misselijkheid en diarree kan wijzen op een darminfectie met bacteriën, bijvoorbeeld Salmonella of Campylobacter.
Pijn rond de navel kan wijzen op problemen in de dunne darm. Pijn net onder de ribbenboog heeft veelal te maken met de maag, maar kan ook afkomstig zijn van het hart. Een koliekpijn rechtsboven in de buik, soms met uitstraling naar het schouderblad wordt vaak veroorzaakt door galstenen.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
De achterkant van je navel bevat veel zenuwuiteinden en is vergroeid met onder meer de blaas. Vandaar dat, als iemand je navel aanraakt, je dat in je kruis kunt voelen. Voor veel mensen is de navel dan ook een erogene zone.
Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik. De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik. De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies: Het maken van spijsverteringsenzymen, deze komen via de afvoerbuis van de alvleesklier in de dunne darm terecht.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Hoe komt een schimmelinfectie navel tot uiting? Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers.
Navels zitten vol bacteriën
Uit onderzoek met 66 vrijwilligers, gepubliceerd in PLOS-ONE, blijkt dat er meer dan 2368 verschillende bacteriën leven in een navel.
Een navelbreuk wordt ook wel gerekend tot de buikwandbreuk. Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Symptomen navelbreuk
U hoeft geen klachten te hebben, maar soms is er sprake van een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn. Daarnaast ziet u een bult of zwelling bij uw navel.
Als je buik flink groeit tijdens de zwangerschap, kan er zoveel druk van binnenuit op de buikwand komen te staan dat je navel uit gaat puilen. Als je navel naar buiten 'plopt' tijdens de eerste zwangerschap, gebeurt dat meestal in het eind van het tweede of in het derde trimester van de zwangerschap.
Wat is een navelbreuk
Een navelbreuk, ook wel hernia umbilicalis, is een aangeboren afwijking bij kinderen, waarbij een opening bestaat in de buikwand ter plaatse van de navel. Dit wordt de breukpoort genoemd. Door deze opening komt de breukinhoud naar buiten. De breukinhoud bestaat uit darm of vet.
De navelstreng loopt van de babybuik naar de placenta en voert via een ader zuurstof en voedingsstoffen naar de embryo. Ook gaan er via twee slagaders koolstofdioxide en andere afvalstoffen van de embryo terug naar de moeder. Een deel van die afvalstoffen komt via plas in de navelstreng terecht.
Wanneer moet ik naar de dokter bij buikpijn? Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker.
Voel waar in je buik de pijn zit. Buikpijn van stress of spanning zit vaak rondom je navel. Zit de pijn verder van je navel? Dan is de kans groter dat de pijn een lichamelijke oorzaak heeft.
Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en sterft die af. De wonde in de navel geneest maar de navel blijft gedurende het leven toch een zwakke plaats in de buikwand.
Een buikwandbreuk komt dus in vele varianten voor. Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug.
Voor de geboorte is er een opening in de buikwand waar de bloedvaten van de navelstreng doorheen gaan. Na de geboorte sluit deze opening. Bij de meeste kinderen is deze opening rond hun vijfde jaar helemaal dicht. Als de opening niet sluit kan er weefsel door de ring uitpuilen.
Simpelweg douchen en wassen zou het meeste pluis, kiemen en de rest moeten kunnen verwijderen. Maar als je een innie hebt, zou je eens per week ook nog eens extra moeten schoonmaken van binnen. Gebruik een wattenstaafje met zeep en water of een beetje pure alcohol.
Een onderzoek van het Australische Belly Button Biodiversity Project heeft aangetoond dat er 1400 verschillende bacteriën in de navel van een mens wonen.
Wat is een opgeblazen buik? Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.
Wat kun je doen tegen stress? De beste manier om stress te bestrijden is gezonder gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook mindfulnesstraining of relaxatie-oefeningen hebben soms een goed effect. Anderen hebben nood aan psychologische begeleiding of psychotherapie.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Een toenemende druk in de buik bij lachen of persen. Zwelling die naar buiten puilt en groeit. Een brandend of zeurend gevoel.