Als uw ogen tranen is de oorzaak vaak onschuldig. Het vermijden van stoffige of rokerige ruimtes of het aanpakken van de allergie kan helpen. Blijft u maar last houden van tranende ogen of maakt u zich zorgen over uw traanogen? Dan kunt u het best langs de huisarts gaan.
De meest voorkomende oorzaak van een tranend oog is dan ook een droog oog waarbij de kwaliteit van de traanfilm niet goed is. Op www.oogartsen.nl vindt u een uitgebreide folder met animatiefilm over “droge ogen“. Met name bij oudere mensen wordt het ooglid slapper en/of gaat het onderooglid afstaan (“ectropion”).
De belangrijkste oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Mensen die al enige tijd weinig hebben geslapen of flink gestrest zijn, ervaren al heel snel een trilling boven het oog. Maar ook langdurig ingespannen een boek lezen of kijken naar een beeldscherm kunnen zorgen voor trillingen.
Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog. Of huilen gezond is? Daar bestaat helaas nog geen sluitend antwoord op.
Onze ogen moeten continu vochtig blijven, om ze te beschermen tegen stofdeeltjes en bacteriën. Tranen hebben dus een emotionele functie, maar af en toe traan je ook gewoon om je ogen te beschermen en schoon te houden.
Wist jij dit? Mensen zijn de enige 'dieren' die huilen met tranen. In een mensenleven is ongeveer 70 liter traanvocht per oog nodig om de ogen voldoende vochtig te houden.
Als u veel last heeft van het trillen, dan kunnen medicijnen soms helpen. Hoe goed de medicijnen tegen het trillen helpen, is niet te voorspellen. Medicijnen kunnen essentiële tremor niet genezen. De huisarts kan u het medicijn propranolol geven.
Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als zij zich nerveus voelen. Bij ongecontroleerd snel oogknipperen wordt dat een tic genoemd. In ernstigere vormen is dit vaak een symptoom van het Syndroom van Gilles de la Tourette. Overigens gaan oogknipperingen vaak gelijk op met emoties.
Zenuwen en stress
Je kunt je energie niet goed kwijt, wat weer tot stress en een verkramptheid kan leiden en jouw trillende wenkbrauwen, oogleden of mondhoeken bezorgd. Verder zijn droge ogen een oorzaak van trilling in het ooglid.
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Oorzaken van trillende ogen (nystagmus)
Trillende ogen door aangeboren slechtziendheid: bijvoorbeeld bij staar, glasvochttroebelingen, netvliesafwijkingen of albinisme. Trillende ogen door een beschadiging van de oogspierzenuwen of in de hersenen. Deze vorm kan ontstaan na een ongeluk, beroerte of ontsteking.
4. Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog. 5. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog.
Tranen komen uit je traanklier. Die klier werkt altijd, ook als je niet verdrietig bent. Je oog wordt altijd een beetje vochtig gehouden. Als je moet huilen, maakt de traanklier teveel tranen aan en stroomt je oog over.
Als mensen vlekjes in of voor hun oog of ogen zien bewegen, is dit vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Het glasvocht (of glasachtig lichaam) is een gelei die het achterste gedeelte van het oog, de ruimte tussen ooglens en netvlies, opvult.
Stress of spanning kunnen er voor zorgen dat je gaat trillen of beven; dit komt omdat je lichaam energie wil afvoeren.
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen. Ze worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson.
Het trillen van spieren is dus te verminderen door je energievoorraad op peil te houden, rekken en voldoende rust te nemen. Je trillende spieren zijn een teken van overbelasting of vermoeidheid. Wees niet bang, want deze vermoeidheid en het daaropvolgende herstel is juist nodig om je spierkracht te verbeteren!
Typisch zijn ook de spierspasmen (spierkrampen): een spier trekt plots en ongecontroleerd samen. Dat kan zeer pijnlijk zijn. Bij aanhoudende spasticiteit neemt de kans toe dat de spier zelf ook verkort. Daardoor kan de beweeglijkheid blijvend verminderen.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.