We weten dat de ex in kwestie je humeur aantast. Maar: dromen over je ex is een teken dat je je uiterste best doet om je positieve eigenschappen te omarmen. Je bent bezig om te genezen, dingen uit te vogelen en verder te gaan met het leven als een súper sterk persoon.
Als je droomt over een recente ex
Misschien biedt je ex zijn of haar excuses aan of vecht hij of zij om je terug te winnen. Wil je helemaal niet terug naar je ex, maar droom je er wel over? Dan wijst je onderbewustzijn je erop dat je graag in het algemeen opnieuw een relatie wil”, vertelt Loewenberg.
Volgens de experts. Waarom droom je over je ex? Volgens relatietherapeut Anne McKay is dromen over je ex super normaal. Het is namelijk een teken dat we nog bepaalde positieve of negatieve gevoelens hebben voor onze voormalige vriend of vriendin.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Vaak zijn het de eerste liefdes die terugkeren in je dromen. Waarom? Omdat die symbool staan voor al die gevoelens die je voelde de eerste keer dat je verliefd of een relatie had. Deze “ex-dromen” krijg je vooral als je relatie een beetje in een sleur zit, of als je al een tijdje single bent.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
Een voorspellende droom voorspelt wat er in de toekomst kan gebeuren. Dit kan zowel een 'positieve' als een 'negatieve' voorspelling zijn (zoals een loterij winnen, of een ongeluk). Voorspellende dromen komen redelijk veel voor. Over het nut en de betekenis van voorspellende dromen verschillen de meningen.
Dromen waarin echte mensen aan bod komen, gaan dus eigenlijk helemaal niet écht over deze personen. Ze gaan over emoties die de dromer heeft en wat zijn of haar associaties daarmee zijn. Deze associaties kunnen bewust of onbewust zijn. Dus mocht er iemand over jou hebben gedroomd, zoek er niet te veel achter.
Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden. Een concreet voorbeeld is een terugkerende droom zowel als kind en volwassene waarbij iemand vanuit school de weg terug naar huis kwijt raakte.
Als je dus iets hebt gestolen van je ex, en vaak gaat dit dan over geld, dan zal het waarschijnlijk niet meer goed komen tussen jullie. Vertrouwen is nu eenmaal één van de belangrijkste dingen die er zijn binnen een relatie. Als je het vertrouwen schaadt, is er in veel gevallen geen weg meer terug.
Je ex laat weten dat hij of zij beter dan ooit is
Een ex stuurt je niet altijd een berichtje met de achterliggende gedachte om je terug te willen. Vaak wel; want we zijn natuurlijk niet te missen. Maar soms is het juist om te laten blijken dat ze over je heen zijn. Iets wat onnodig en vervelend voelt om te horen.
De meest waarschijnlijke verklaring voor je droom, is dat je bang bent dat je partner vreemdgaat. Het kan aangeven dat je je onzeker voelt over je relatie en bang bent dat je lief een 'betere' match zelf vinden. Mocht je je hierin inderdaad herkennen, dan is het niet gek dat je hier 's nachts van wakker ligt.
Je 'crush droom' kan dus zeker op een verliefdheid wijzen. En het kan wel dat je gevoelens hebt voor de persoon in je droom. Gevoelens die je jezelf niet toelaat, bijvoorbeeld.
Wat we wel weten is dat veel dromen gaan over wat we overdag hebben meegemaakt en vooral over waar we aan gedacht hebben. Als je dus gejaagd leeft of veel piekert, kun je hierdoor intenser dromen. Dromen worden ook gestuurd door emoties en verwachtingen.
Wie niet droomt, ziet in de geest niets voor zich opdoemen. De Franse filosoof Pierre de Chardin (1881-1955) schreef eens dat de grootste kracht achter de ontwikkeling van de mens 'een grote, gemeenschappelijke droom is'. Die droom nu is de visie. Een dromer is derhalve een visionair.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Is er nog gevoel? is niet alleen een interessant boek voor partners met relatieproblemen. Ook wanneer je gewoonweg iets meer over relaties of jouw rol als partner zou willen weten is het nuttig. Daarnaast is het ook een informatief boek voor hulpverleners die te maken krijgen met relatieproblemen.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.