Alle geluiden die je hoort en die niet in de omgeving aanwezig zijn, noemen wij tinnitus of oorsuizen. De precieze oorzaak valt vaak niet te achterhalen. Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht.
Dat kan veel oorzaken hebben. Zo kan het zich voordoen na het bezoek aan een concert, een dance event of werken in lawaai. Ook een oorprop, een verminderde lichamelijke conditie of psychische belasting (stress) kan een piep in het oor geven. Soms verdwijnt zo'n piep weer, maar deze kan ook blijvend zijn.
Tinnitus is in het merendeel van de gevallen niet gevaarlijk.Slechts in zeldzame gevallen is het een symptoom van een ernstige onderliggende ziekte of aandoening. Patiënten kunnen wel flink lijden onder het permanente aanwezig zijn van geluiden in hun hoofd.
Na het beluisteren van harde muziek bij bijvoorbeeld een festival of iets dergelijks zonder oordoppen is het oorsuizen heftiger. Dat duurt meestal een dag of 3 à 4 en dan wordt het weer minder.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen.Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
Tinnitus kunnen we niet genezen. Wel zijn er diverse mogelijkheden om u te helpen zo goed mogelijk om te gaan met de tinnitus, zodat u er in het dagelijks leven zo min mogelijk hinder van heeft. Een van die mogelijkheden is een cursus 'omgaan met oorsuizen'. Sommige mensen vinden een maskeerhoortoestel prettig.
Tinnitusgeluiden kunnen constant zijn, maar ze kunnen soms ook (tijdelijk) luider of minder luid en ook even helemaal weg zijn. Ook doet het zich voor dat de tinnitus in één oor wordt waargenomen en dan later in beide oren. Ook geven mensen met tinnitus aan dat er soms een geluid of piep bij komt of juist verdwijnt.
Langdurige stress kan ons brein flink ontregelen en mentaal overbelasten. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je kan bijvoorbeeld een depressie of burn-out krijgen, en last hebben van oorsuizen. Tinnitus is niet alleen een gevolg van stress, maar ook een oorzaak.
Als je tinnitus hebt, hoor je geluiden die er niet zijn. Je hoort dan piepen, suizen, brommen of andere geluiden die continu of bij vlagen in je hoofd te horen zijn. Bij ernstige vormen van tinnitus zijn deze geluiden zo overheersend, dat je er echt last van hebt.
Neem elk uur een pauze van tien minuten in de stilte; Laat je oren minstens twaalf uur rusten na een concert of een avondje uit in een discotheek; Gebruik ook altijd de juiste gehoorbescherming wanneer je blootgesteld wordt aan geluidsoverlast.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft last van tinnitus (oorsuizen). Dat kan variëren van een lichte hinder tot zodanig ernstige klachten dat een normaal leven leiden of werken onmogelijk is. Van tinnitus genezen is niet mogelijk.
Wat zijn de verschijnselen van oorsuizen? Bijna iedereen met oorsuizen hoort een 'eigen' geluid, bijvoorbeeld: suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon. Het kan in één oor te horen zijn of in beide oren.
Somatische tinnitus is gerelateerd aan fysieke beweging en aanraking. Het kan onder andere gegenereerd worden door spierspasmen in het oor of in de nek.
Is het eigenlijk wel eens echt stil? Zelfs op het stilste plekje op aarde, de zogeheten 'dode kamer' van de universiteit van Minnesota, is het niet stil. Want als de omgeving geen geluid meer maakt, hoor je de eigen hartslag, het gerommel van je ingewanden, zelfs het bloed door je aderen stromen.
Zo kan het klinken als sissen, zoemen, brommen, piepen, fluiten, rinkelen, klikken, knisperen of ruisen. Maar het kan bijvoorbeeld ook een combinatie van hoge en lage tonen zijn. Of het ritme van je hartslag hebben. Door tinnitus kun je je onrustig of machteloos gaan voelen.
Mensen met Tinnitus horen geluiden zonder dat er een geluidsbron aanwezig is. De bekende 'piep in het oor' of 'oorsuizen' zijn veelgehoorde klachten. Vaak is lawaai de boosdoener. Maar ook een te hoge bloeddruk of een infectieziekte kan Tinnitus veroorzaken.
Mensen met tinnitus (ookwel oorsuizen genoemd) nemen geluid waar, zoals oorsuizingen of een piep in het oor, zonder aanwezigheid van een geluidsbron in de omgeving. Tinnitus is geen ziekte maar een gewaarwording die een symptoom van een onderliggende aandoening of functiestoornis kan zijn.
Oorsuizen kan zowel op de kinderleeftijd als op volwassen leeftijd voorkomen. De kans dat een persoon last krijgt van oorsuizen neemt toe met de leeftijd. Mensen ouder dan 60 jaar hebben vaker last van oorsuizen, dan mensen onder de leeftijd van 60 jaar en kinderen.
Studies melden een verband tussen zinktekort en oorsuizen5. U vindt zink in verschillende soorten vlees, vooral rood vlees, kippendijen, drumsticks, kikkererwten, linzen, bonen, noten, eieren en zuivelproducten.
Slapeloosheid is een veel gehoorde klacht van mensen met tinnitus. Tinnitus kan er voor zorgen dat het inslapen minder makkelijk gaat en sommige mensen met oorsuizen geven aan er wakker van te worden. Het slechte slapen zorgt weer voor minder draagkracht en conditieverlies. Dit doet de tinnitus vaak weer toenemen.
Vitamine D zit ook in ons eten: vooral in vette vis (goed voor de oren), en met wat iets gehaltes in producten zoals vlees en eieren. Een laag vitamine D niveau in het bloed van de niet-werkzame vorm (25-hydroxy vitamine D) duidt op een vitamine D-tekort.
Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade. Die piep gaat meestal vanzelf weer over.
Nu denk je misschien dat dit een ziekte van de moderne tijd is, maar dat is niet zo. Ludwig van Beethoven, de schilder Goya, Maarten Luther en Vincent van Gogh gekweld te worden door oorsuizen.
Geluid is het trillen van iets, meestal lucht. Horen is het trommelvlies dat door geluidstrillingen in beweging wordt gebracht. Als er geen geluid is, trilt lucht noch trommelvlies. De stilte kun je dus niet horen.