Ze eten of doden allerlei potentieel schadelijke insecten, zoals muggen, en eten soms kadavers van kleine dieren op. Daarnaast bestuiven wespen bloemen. Dat doen ze vooral in de nazomer, wanneer ze geen larven meer kunnen voeden en dus ook geen zoet braaksel meer krijgen.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
De gewone wesp wordt ook wel 'limonadewesp' genoemd, omdat ze zich graag voedt met zoete etenswaren en dranken. Deze wespensoort voedt haar larven met insecten en krijgt daar zoet braaksel voor terug om zelf op te eten.
Wespen zoeken vaak een beschutte plaats voor hun nest. Denk aan in de grond, in dakgoten of in spouwmuren op zolder. Het veroorzaakt vaak veel overlast en het kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer het nest in of bij uw huis is. Rustig in de tuin wat eten of drinken is er dan ook niet meer bij.
Een wesp wordt 12 tot 22 dagen oud, afhankelijk van de soort. Koninginnen leven altijd langer, tot wel een jaar. Dat is op zich logisch, want ze moeten doorlopend eitjes leggen om een wespenkolonie in stand te houden. Na de zomer sterven de meeste kolonies echter snel uit door koud weer en voedselgebrek.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
Wespen voeden zich normaliter met suikers uit bloemen, honingdauw, vruchten of met eiwitten uit andere insecten. Zijn deze voedselbronnen niet voorhanden dan gaan ze op zoek naar jouw limonade, cola of ijsje om daar de suikers te vinden.
Ze eten of doden allerlei potentieel schadelijke insecten, zoals muggen, en eten soms kadavers van kleine dieren op. Daarnaast bestuiven wespen bloemen. Dat doen ze vooral in de nazomer, wanneer ze geen larven meer kunnen voeden en dus ook geen zoet braaksel meer krijgen.
Wespen communiceren met elkaar door middel van feromonen. Dit zijn signaalmoleculen waarmee ze informatie aan elkaar overdragen. Ze kunnen ook stoffen gebruiken waarmee ze hun aanvaller, dat ben jij dus, te markeren.
De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters.
Ondanks dat wespen als lastig worden ervaren door mensen blijkt dat wespen de mens beschermen tegen insecten zoals muggen en vliegen. Een tekort aan wespen kan leiden tot een plaag van muggen en vliegen. Een nest van 5000 wespen kan ongeveer 7500 vliegen en muggen opruimen.
De oorzaak van slome wespen in huis
Wanneer je de ramen weer sluit kunnen de arme beestjes niet meer weg. Doordat er binnenshuis weinig voedselbronnen zijn, raakt de verdwaalde wesp verzwakt. Hierdoor beweegt hij slomer dan zijn soortgenoten.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
* Zet de ramen open in de kamer waar de wespen veel zitten. Doe dit alleen als het licht is buiten! Dan verdwijnen de meeste wespen via het raam naar buiten. Als het donker is buiten, dan moet u de ramen weer dicht doen omdat wespen dan van buiten naar binnen worden aangetrokken door het licht.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Je bent gestoken door een wesp. Of is het nou gebeten? Nou, het is zeker geen wespenbeet, want wespen bijten niet. Die wespensteek die je zojuist hebt gekregen komt dankzij de angel die de wesp aan haar achterlijf heeft.
Water gebruiken
Water wordt vaak gezien als een andere methode om van wespen af te komen. De waarheid is dat het verdrinken van een wespennest helemaal geen effectieve methode is. Mede omdat: Afhankelijk van de locatie van het nest kan het gebruik van water je woning beschadigen.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Een wesp laat meestal geen angel achter en overlijdt niet na de steek . De angel van een bij heeft weerhaken en blijft achter na een steek, de bij sterft hierdoor. Hoornaar (paardenwesp): Groter dan de wesp, steek is wél pijnlijker dan die van een bij maar het gif is minder krachtig.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Misschien wist je al wel dat wespen een fotografisch geheugen hebben, omdat je ze telkens dezelfde route door jouw tuin ziet vliegen! Vliegen de hordes wespen je om de oren of zit er zelfs een geheel wespennest in jouw tuin en wil je de wespen laten bestrijden?
Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.