Dan wil je vast weten wat het betekent als je kat op je slaapt. Het antwoord daarop is leuk, want je kat slaapt bij jou omdat die je leuk en aardig vindt. Je kat voelt zich veilig en vertrouwd bij je en valt daarom makkelijk in slaap.
Jouw huisvriend associeert je geur met verzorging, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij op je schoot komt liggen. Ook het ritme van je ademhaling is rustgevend voor je kat, net zoals het ritme van je hartslag.
Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Voordelen slapen met je kat
Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Het is gewoon liefde!
Nou, in het geval van je kat die 's nachts je kussen wil delen, kan het haar manier zijn om liefde te tonen. Misschien gebruikt je kat je niet alleen om warm te blijven terwijl ze slaapt. Misschien kiest ze ervoor om in de buurt van je hoofd te slapen omdat ze dicht bij je wil zijn.
Aandacht. Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.
Katten volgen degenen die ze liefhebben en vertrouwen door het huis en zelfs buiten als je kat een buitenkat is. Het is vergelijkbaar met de begroeting bij de voordeur, waar ze achter je aan lopen en je te allen tijde in het zicht houden. Katten gebruiken hun staart om adoratie voor hun baasje uit te drukken.
Je de rug toekeren
Onbeleefd bij ons, maar niet bij katten. Als ze met haar rug naar je toe zit, betekent dat dat ze je vertrouwt. Net zoals wanneer ze op haar rug ligt en haar buik toont, dat is haar meest kwetsbare plekje. Je hebt haar volledige vertrouwen!
Katten houden van warme en zachte plekken om te slapen. Het liefst slapen ze in een fijne kattenmand of op een warme deken. Of gezellig bij de baasjes op de bank of in bed. Maar er zijn ook katten die het fijn vinden om op een hoge plek te slapen.
Mogelijke medische oorzaken voor poepen buiten de bak zijn onder andere: Interne parasieten, gewrichtsontsteking, afwijkingen aan de rugwervels, anaalzakjes of darmen, vernauwde endeldarm, of een (neurologische)aandoening waardoor je kat incontinent is voor ontlasting.
Katten hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen en kunnen geuren associëren met bepaalde personen. Dit betekent dat katten hun baasje kunnen herkennen aan de geur. Het is bekend dat katten geuren kunnen onthouden en associëren met bepaalde ervaringen.
Of geef je hem een extra aai als hij voor je staat en liefkozend maar vocaal begroet? Dan is zijn doel bereikt: hij krijgt namelijk jouw aandacht. Door zelfs alleen al de kat aan te kijken wanneer hij miauwt bevestig je zijn gedrag en is het al genoeg om de kat te stimuleren om door te gaan met zijn gedrag.
Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is. Een kat die je overal volgt, tot in de wc toe, kan echter ook verveeld zijn.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Staart staat omhoog met een geknakt puntje: je kat begroet een dier of mens die het aardig vindt. Staart staat trillend omhoog: je kat is heel erg blij om zijn lieve baasje weer te zien! Staart gaat heen en weer op de vloer: je kat is ergens door geïrriteerd. Staart is dik en staat omlaag: je kat is ergens bang voor.
Het verblijf. Een kat die buiten leeft, heeft een schuilplaats nodig om zich te beschermen tegen regen, hitte of koud weer. Je kat heeft een fijn rustplekje nodig, bijvoorbeeld een oude doos met een deken of een fijne kattenmand. Binnen heeft elke kat het liefst een eigen kattenbak die regelmatig wordt schoongemaakt.
Het slaappatroon van je kat verandert gedurende zijn leven. Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur),volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf eenleeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, minof meer aan één stuk.
Katten staan erom bekend dat ze veel slapen. Ze slapen op een dag minstens zestien uur. Een kat heeft meer slaap nodig dan mensen en op deze manier spaart zij energie. Energie die je kat vooral nodig heeft als zij actiever wordt rond de schemering.
Een relaxte houding
Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.
Als je kat gelukkig is, zal hij zijn oren vaak rechtop houden en zijn snorharen ontspannen. Als zijn ogen half dicht zijn of langzaam knipperen, voelt je kat zich waarschijnlijk veilig en ontspannen. Als hij rechtop staat, houdt hij zijn staart waarschijnlijk hoog met een lichte buiging aan het uiteinde.
Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed. In huishoudens met meerdere katten: vijandigheid met andere katten, denk aan najagen, de weg blokkeren voor elkaar, aanstaren of zelfs vechten.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Dit Zweedse onderzoek laat zien dat de meeste katten het geen probleem lijken te vinden om vier uur alleen te zijn. Maar de sterkere uitnodiging tot contact vanuit de kat, wanneer zij haar eigenaar langdurig niet heeft gezien, wijst erop dat de eigenaar een belangrijk onderdeel van de sociale omgeving van de kat is.