Bij een gegroefde tong zitten er diepere groeven in het voorste gedeelte van de tong. De tong is daardoor gerimpeld. In de groeven kunnen etensresten blijven zitten en ook bacteriën uit de mondholte. Hierdoor kan een slechte adem ontstaan.
Er kunnen ook kloofjes (lingua plicata) ontstaan. Ook dit is een onschuldige afwijking van het tongoppervlak. U herkent deze afwijking door de diepe scheurtjes of groeven in de tong. U kunt klachten ervaren als branderigheid, pijn of een slechte adem.
De oorzaak van de aandoening is niet bekend, maar langdurig letsel van de tong, ruwe randen van de tanden en/of kiezen en een tekort aan bepaalde typen vitamine-B zouden hierbij een rol spelen. Naarmate iemand ouder wordt, neemt de kans op het ontstaan van plooien en groeven toe.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Om gezondheidsklachten te linken aan een afwijkende tong, moet je allereerst weten hoe een gezonde tong eruit ziet. Een gezonde tong is roze van kleur en bedekt met kleine knobbeltjes (papillen). In principe past je tong gewoon goed in je mond en heb je er geen last van. Een gezonde tong is soepel en beweeglijk.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Ook als tongkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.
Het is een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Zichtbare kenmerken zijn onder andere witte en gelige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Vaak gaan de vlekken gepaard met een vieze, metaalachtige smaak in de mond.
Symptomen van stomatitis zijn onder andere bloedend slijmvlies, bloedend tandvlees, blaasjes, kloofjes en een droge, gevoelige mond. Veelvoorkomende oorzaken zijn een bacterie of schimmel, ontsteking van het gebit of het gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica).
Je kunt naar de kraan spurten om je tong onder stromend water te houden, maar een brandende tong verzachten kan ook ietsje makkelijker: probeer door je mond te ademen, want de frisse lucht verzacht de pijn. Daarnaast kun je een koud drankje drinken of op een waterijsje of ijsblokje zuigen.
Wat is het? Spruw is een infectie van je mondslijmvlies met Candida albicans, een gistachtige schimmel. Candida albicans komt voor in je mond. Deze schimmel veroorzaakt meestal geen problemen.
Als je merkt dat je tong wit is, heb je misschien een beslagen tong, ook wel bekend als 'witte tong'. Dit is meestal onschadelijk en wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en dode cellen die vast komen te zitten tussen ontstoken papillen op je tong.
Een ontstoken tong (glossitis) is een ontsteking van de gehele of een gedeelte van de tong. Bekende symptomen zijn een zwelling van de tong, brandend gevoel, een gladde tong en een donkerrood gekleurde tong. De oorzaken van glossitis lopen uiteen. Voorbeelden van oorzaken zijn: een infectie, bloedarmoede of roken.
Tong- en mondbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker. Het is wel een vervelende klacht. Voor sommige mensen vergalt het zelfs alle plezier in het leven. Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong.
Bij een haartong zit er een gekleurd laagje op uw tong. Het kan lijken alsof er haren op uw tong zitten. Een haartong kan komen door bijvoorbeeld roken, medicijnen, veel koffie of thee drinken of uw tanden niet vaak poetsen.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Verschijnselen. Candidose uit zich door witte of rode en soms alleen als gladde slijmvliesveranderingen die soms met een pijnlijk, branderig gevoel gepaard gaan.
Het belangrijkste symptoom van spruw zijn de crèmekleurige wonden in de mond, meestal op de tong of de binnenkant van de kaken. Spruw kan zich verspreiden naar het verhemelte en het tandvlees, waar het symptomen als roodheid en irritatie kan veroorzaken.
De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van tongkanker zijn alcohol- en tabaksgebruik.Daarnaast lijkt een slechte mondhygiëne of een slecht passend kunstgebit of prothese de kans op tumoren op de tong en in de mondholte te vergroten. Het is nog onduidelijk of erfelijkheid een rol speelt bij kanker van de tong.
Mond- en keelkanker blijken wereldwijd steeds vaker op jonge leeftijd voor te komen. Bij jonge vrouwen tussen het 30-45 levensjaar is dat het vaakst op het mobiele deel van de tong.
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Uitzaaiingen bij tongkanker
Tongkanker kan uitzaaien. Vaak is dat als eerste naar de lymfeklieren in de hals. Later kan tongkanker ook uitzaaien naar andere organen, zoals de longen. Lees verder over uitzaaiingen bij tongkanker.
Klachten die kunnen horen bij tongkanker: De tong is gezwollen, voelt geïrriteerd aan en kan pijn doen. Er zit een zweertje op de tong dat maar niet dichtgaat en pijn kan doen.
Onderzoeken voor de diagnose tongkanker
Eerst onderzoekt de arts de mond, tong, keel, neus en oren. De arts voelt ook of er verdikkingen in de hals zijn. Die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Ook krijg je een kijkonderzoek van de tong en mond.