De champagne is geheel gemaakt van de druiven afkomstig van een Grand Cru gemeente. Grand Cru gemeentes hebben de ideale omstandigheden voor het verbouwen van champagnedruiven en staan daarmee voor de hoogste kwaliteit champagne.
Je hebt gelezen dat de term Grand Cru wordt gebruik voor wijnen die komen uit wijngaarden van de beste kwaliteit. Deze wijnen komen voornamelijk uit de Franse wijnstreken: Bourgogne en Bordeaux. Daar is het gebruikelijk dat de wijngaard een Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) heeft, oftewel een kwaliteitscontrole.
De rating van de champagnedorpen gaat als volgt: De laagste classificatie is de Cru, dorpen met een score van 80%. De middelste classificatie is de Premier Cru met een rating tussen 90 en 99%. De hoogste classificatie is de Grand Cru met een 100% beoordeling.
De kwaliteit van een champagne wordt aangeven door de aanduiding Grand Cru en Premier Cru. De champagne is geheel gemaakt van de druiven afkomstig van een Grand Cru gemeente.
Grand Cru en Bordeaux
De basis van de Grand Cru classificering van de Linkeroever van Bordeaux, werd gelegd in 1855 dankzij Keizer Napoleon III. De lijst werd ingedeeld in vijf categorieën: van Premier (betekent één) Grand Cru Classé tot Cinquiéme (betekent vijf) Grand Cru Classé.
Cru vertaalt zich naar 'groei'. Om precies te zijn, het verwijst naar een grote of superieure teeltlocatie of wijngaard, een concept dat verband houdt met het Franse begrip terroir. Bodem, klimaat en hoogte aspect en de juiste variëteit creëren een synergie die erkend wordt als cru.
Het woord cuvée komt vanuit het Frans. Vrij vertaald betekent cuvée 'tank'. Aan het gebruik van de benaming cuvée zijn geen regels verbonden. De benaming cuvée verwijst naar het mengen van wijn van verschillende druivenrassen.
Luister bij het inschenken hoe de bubbels ruisend en knetterend hun weg naar het oppervlak zoeken. Kijk naar de belletjes. Hoe fijner deze zijn, hoe hoger de kwaliteit van de champagne. Ook de temperatuur van de fles en het soort glas bepalen hoeveel bubbels je ziet.
Maar weet je ook welke de allerbeste champagne van 2022 is? De Champagne & Sparkling Wine World Championships bekronen al 7 jaar de beste champagnes en schuimwijnen ter wereld, en dit jaar heeft de Dom Ruinart Rosé 2004 in magnumformaat van Maison Ruinart de titel in de wacht gesleept.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
De maximale opbrengst per hectare ligt met maximaal 55hl per hectare een stuk lager dan bij normale Elzaswijnen. Ook mogen alleen de edele druivenrassen; Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat worden aangeplant. De pluk van de druiven op een Grand Cru start ook later dan op de normale wijngaarden.
Saint-Emilion
Dat zijn geen kwaliteitslabels, maar herkomstbenamingen. De appellatie Saint-Emilion Grand Cru wordt gebruikt door wijnhuizen in 9 gemeenten van de appellation Saint-Emilion. Binnen de Grand Cru-appellatie bestaat er een classificatie van Grand Crus Classés en 1er Grand Crus Classés.
Crus Bourgeois AOC aus dem Médoc
De algemeen gebruikte term “cru bourgeois" dateert uit de middeleeuwen toen de burgers van de stad Bordeaux, de “bourg", de beste percelen van de streek opkochten, die vervolgens met de benaming “cru bourgeois" werden aangeduid.
In Chablis zijn er 4 appellations en de Grand Cru maakt slechts 2% van het geheel.
Daarom bestaat het aantal Grand Cru's in de Elzas uit niet meer dan slechts 51 met naam en toenaam omschreven gebieden.
Ieder Grand Cru bier smaakt anders en biedt een totaal nieuwe beleving, immers Grand Cru is geen officiële bierstijl. Het is slechts een benaming voor bier van hoge kwaliteit dat met zeer veel zorg wordt gebrouwen. Hierdoor kan in principe ieder bier kan dus een Grand Cru zijn.
Momenteel wordt de Dom Pérignon champagne gezien als de beste champagne binnen het champagnehuis. De champagnes behoren tot de meest prestigieuze en duurste wijnen en vallen hierdoor onder de Cuvée de Prestiges. De vintage champagnes van Dom Pérignon worden in maar liefst 7 maanden geproduceerd.
Ja, champagne bevat polyfenolen (anti-oxidanten), die positieve effecten hebben op je hart en vaten. Bovendien champagne bevat slechts 80 calorieën per glas, veel minder bijvoorbeeld dan de meeste witte wijnen. Maar gezond is misschien een groot woord.
Ken je smaak
Als je van droge champagne houdt, kijk dan naar flessen met de labels “brut” of “extra brut”. Voor degenen die van iets zoetere champagne houden, zijn “demi-sec” of “doux” champagne goede opties. Er zijn ook flessen met een tussenliggende zoetheid, zoals “sec” en “extra sec”.
Cava is een mousserende wijn die op dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt. De naam is afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder en werd de term voor de productiemethode die tegenwoordig beschermd is.
Dat komt vooral door de schaarste en doordat champagne langer rijpt dan andere mousserende wijnen. De prijs varieert van rond de 20 euro tot wel in de duizenden euro's voor meer exclusieve champagnes. Bekende merken zijn: Moët & Chandon, Bollinger, Pommery, Cristal, Veuve Clicquot en Dom Pérignon.
Het enige verschil is dat cava korter op de fles rijpt. Dit zijn vaak negen maanden. Een groot verschil met champagne is dat cava's het beste jong gedronken kunnen worden. Ze zijn na een jaar vaak niet meer lekker.