Geelgoud is een goudlegering waaraan meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Hierdoor ontstaat 14 karaat geelgoud. Bij Sparkle Amsterdam zijn al onze gouden sieraden van echt 14 karaat goud.
14 karaat goud is gemaakt van 58,5% goud en bestaat voor de rest uit een combinatie van zilver en koper. Dit is het goud dat u kent; het 'geelgoud'. In geelgoud is meer zilver dan koper toegevoegd, waardoor het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud een lichtgele kleur krijgt.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Geelgoud is geelkleurig, witgoud wat witter en ziet er soms bijna zilver uit en roségoud is rozerood van kleur. Kijk eens bij onze collectie gedenksieraden om het verschil te zien. We kunnen eigenlijk stellen dat geelgoud de originele kleur goud is. 21 karaat goud is de meest pure vorm van goud en geel van kleur.
Geelgoud verkleurt nauwelijks en hoeft bijna niet gepoetst te worden.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Over het algemeen kan je het getal van de micron ook als levensjaren zien: een gold plated sieraad van 1.0 micron blijft ongeveer één jaar mooi, een gold plating van 5.0 ongeveer vijf jaar. Het soort sieraad heeft een grote invloed op hoe lang gold plated mooi blijft.
Eén karaat is 1/24ste deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat uit 99,99% goud. Terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58,5% goud bestaat. Vanwege deze percentages wordt 8 karaat goud ook wel 333 goud genoemd en wordt 22 karaat met 916 aangeduid.
In Nederland komen sieraden van 14 karaat goud het meest voor, met 18 karaat goud op de tweede plek. Dit goud is door de toevoeging van andere metalen harder en dus slijtvaster. Bovendien is het een stuk voordeliger dan hoger karaat goud, omdat 14 en 18 karaat gouden sieraden minder goud bevatten.
Als uw sieraden van geelgoud zijn en dat is niet uw favoriete goudkleur dan is het mogelijk om daar witgoud of roségoud van te maken. Door het goud met hoog gehalte palladium-witgoud of met roodgoud door te legeren kunnen we het van kleur veranderen en ook dat filmen we!
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Witgouden Sieraden zijn vaak duurder in aankoop dan die van geel goud omdat er een extra arbeid stap nodig is in de productie. Dit betekent echter niet dat sieraden van witgoud meer waard zijn dan die van geel goud; de hoeveelheid zuiver goud die in het gouden sieraad verwerkt zit is immers hetzelfde.
Geelgoud is een goudlegering waaraan meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Hierdoor ontstaat 14 karaat geelgoud.
Het korte antwoord is dat gouden sieraden onder de douche kunnen worden gedragen. Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt.
18 karaat goud plating ofwel verguld
Puur goud is niet geschikt om als sieraad te hebben. Dit komt doordat het te zacht is, waardoor het gemakkelijk te buigen is. Karaat staat voor de kwaliteitsaanduiding van goud waarmee de verhouding van goud tot de legering (toegevoegde edelmetaal) bedoeld wordt.
Hoe hoger het gehalte, hoe warmer de kleur van het goud. Zo is een 24-karaats geelgouden ring zichtbaar geler dan een 14-karaats geelgouden ring. Bij witgouden en rosegouden sieraden zie je geen kleurverschil tussen de verschillende gehaltes.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
Een gold plated sieraad wordt altijd gemaakt van een basismateriaal zoals sterling zilver of brass met daarover een laagje goud. Alle ringen van Josephina Jewelry zijn gemaakt van gold plated brass. Als je zeker wilt zijn dan je sieraad nooit verkleurt kun je het beste massief gouden sieraden kopen.
Toch kan goud eenvoudig krassen. 18 Karaats goud is iets warmer geel van kleur, maar hierbij moet opgemerkt worden dat het ook zachter is en dus ook eerder zal slijten. Goud slijt ook waar het tegen ander goud aanzit, bijvoorbeeld als u 2 ringen tegen elkaar draagt of op punten waar schakels zitten.
Verguld, massief en hol
Een hol sieraad is niet tot aan de kern gevuld, en een verguld sieraad heeft een andere kern zoals zilver of edelstaal met daaroverheen een laagje 14- of 18-karaat goud.
Draag geen gold plated sieraden tijdens het douchen
Als je echt gouden of zilveren sieraden draagt is het verleidelijk om ze om te houden met douchen, maar wil je deze sieraden en al helemaal gold plated sieraden mooi houden, dan is het aan te raden om ze niet te dragen tijdens het douchen.
De gold plating is namelijk heel gevoelig voor water en chloor. Kom je in aanraking met chemische producten, zoals schoonmaak- of afwasmiddel, doe je sieraden dan af en doe ze pas weer om als je handen goed droog zijn. Doe je sieraden af of uit bij het opspuiten van parfum of haarlak.