De toename van de waarde van het bruto binnenlands product (bbp) kan worden gecorrigeerd voor inflatie. De uitkomst hiervan wordt volumegroei genoemd en wordt gebruikt als een indicatie van de reële toename van de materiële welvaart, oftewel de economische groei.
Bij een economische krimp, zoals in 2009, 2012 en 2013, is de omvang van de economie (ofwel het bbp) kleiner dan in het jaar ervoor. De economische groei of krimp in een jaar is de procentuele verandering van het volume van het bbp ten opzichte van een jaar eerder.
Mogelijke nadelen zijn: een toename van de milieubezoedeling: een sterke groei van de productie en consumptie kan negatieve externaliteiten veroorzaken zoals luchtvervuiling en geluidsoverlast. de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, waaronder niet hernieuwbare grondstoffen.
Als de economie stagneert, stijgen inkomens niet. De bevolking blijft wel groeien en de landen om ons heen ontwikkelen zich verder. Bovendien nemen de zorgkosten toe, waarvoor de overheid belastinginkomsten nodig zal hebben. De koek wordt dus niet groter, maar er zullen wel meer stukjes uit gesneden worden.
Als de economie in een bepaald jaar bijvoorbeeld groeide, betekent dat dat het BBP in dat jaar groter was dan het jaar daarvoor. In het algemeen worden de economische groeicijfers gecorrigeerd voor inflatie. Door prijsstijgingen groeit het BBP in nominale termen meestal meer dan in reële termen.
De toename van de waarde van het bruto binnenlands product (bbp) kan worden gecorrigeerd voor inflatie. De uitkomst hiervan wordt volumegroei genoemd en wordt gebruikt als een indicatie van de reële toename van de materiële welvaart, oftewel de economische groei.
Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Met andere woorden: door inflatie wordt de munt in de loop van de tijd minder waard.
Het vak geeft bijvoorbeeld inzicht in de betekenis van een goed functionerend geldsysteem voor het bedrijfsleven in Nederland of voor de wereldeconomie. Economie is dus belangrijk om hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen beter te kunnen begrijpen.
Welvaart kan in eerste instantie worden afgemeten aan de productie per hoofd van de bevolking in een land of regio. De groei van de productie per hoofd hangt mede af van de bevolkingsgroei. Over het verband tussen beide grootheden wordt in de economische wetenschap verschillend gedacht. Het begint bij Thomas Malthus.
In de 17e eeuw had de Republiek een bloeiende economie en kwam de cultuur tot leven op een nieuwe manier. De economie kon zich onder andere ontwikkelen doordat de landbouwopbrengsten toenamen. De landbouwoverschotten zorgden ervoor dat de handel kon toenemen en de bevolking kon groeien.
Het Nederlandse bbp per hoofd van de bevolking (gecorrigeerd voor prijspeil) is een van de hoogste binnen de Europese Unie. Alleen in Luxemburg en Ierland ligt het welvaartsniveau hoger. In Denemarken en Oostenrijk ligt het bbp per hoofd vrijwel op hetzelfde niveau als in Nederland.
In principe zijn er drie stappen voor het goed voorbereiden op een financiële crisis: zorg voor een manier om geld te verdienen (maak geld), leer geld te behouden door sparen (hou geld) en leer hoe je geld voor je laat werken (investeer geld).
In het tweede kwartaal is de Nederlandse economie verrassend sterk gegroeid (+2,6% k-o-k). De inflatie, energieprijzen en het risico op gastekorten zorgen voor een afzwakking van deze groei in de komende kwartalen, waardoor eind 2022 een lichte recessie volgt.
Een recessie is de periode waarin de economie van een land, regio of de wereld krimpt in plaats van groeit. Hoewel recessies drastische gevolgen kunnen hebben voor de economie, zijn ze onmisbaar voor de conjunctuur.
Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Zweden. Bulgarije heeft met bijna 10 duizend euro het laagste bbp per inwoner in de Europese Unie. Luxemburg heeft al ruim 25 jaar het hoogste bbp per hoofd van de bevolking.
Als het BBP in een land hoger wordt, stijgt het totaal van de productie en inkomens in dat land. Je spreekt dan van een economische groei. De conjunctuur stijgt bij een economische groei. Bij een daling van het BBP spreek je van een economische krimp.
Dankzij inkomsten uit aardolie en gas kan het land uitgebreide sociale voorzieningen, degelijk onderwijs en een hoge levensstandaard voorzien. Niet voor niets staat Nederland dan ook steeds bovenaan in lijstjes van de meest ontwikkelde en rijkste landen ter wereld.
Welvaart en welzijn gecombineerd
Mensen in een huishouden met een hoger dan gemiddeld inkomen en vermogen worden beschouwd als welvarend, mensen in een huishouden met een lager dan gemiddeld inkomen en vermogen als niet welvarend. Het welzijn is groot als mensen tevreden zijn met hun leven én zich gezond voelen.
kortom, het meet alles behalve datgene wat het leven de moeite waard maakt.” Het bbp meet veel, maar niet alles. Het is de monetaire waarde van alle finale goederen en diensten die binnen de grenzen van een land in een periode (meestal een kwartaal of jaar) worden geproduceerd.
De economische sector kent geen niveau-2 opleidingen. Niveau 3 - Na een niveau 3 opleiding (vakopleiding) kun je zelfstandig werkzaamheden uitvoeren, zoals verkopen, adviseren plannen of besturen. Als je na 2 tot 3 jaar een diploma hebt behaald, kun je doorstromen naar een mbo niveau 4 economie opleiding of logistiek.
De rol van geld
De geldhoeveelheid beïnvloedt de conjunctuur. Zou er bijvoorbeeld te veel geld zijn, dan zouden consumenten meer gaan besteden dan er geproduceerd kan worden. De prijzen stijgen, er treedt inflatie op en de economie raakt oververhit.
Consumenten en producenten
De twee belangrijkste groepen in de economie zijn de consumenten en de producenten.
De enige betrouwbare manier voor de meeste mensen om inflatie tegen te gaan is “assets” op te stellen die het beter doen dan de markt, of op zijn minst de markt evenaren. Met andere woorden: beleggen.
Hoewel de gemiddelde stijging van huizenprijs dit jaar afvlakt, ligt de toename van de gemiddelde huizenprijs op jaarbasis nog wel boven het niveau van de inflatie. Zo bedroeg de gemiddelde toename van de huizenprijs in juli nog altijd 14,5 procent op jaarbasis.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.