Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.
Makelaars bieden gratis schattingen aan, net als sommige notarissen en verzekeraars. We bellen voor deze test een aantal makelaars op. Maar je kan de schatting van je huis ook door een notaris en erkende schattingsbureau's laten uitvoeren. Je kan je huis zelfs laten schatten door een bank.
Een waardebepaling kost je immers niets en daarom kun je er in een ideaal geval meerdere van laten uitvoeren. Zo krijg je een reëel beeld van de mogelijke verkoopprijs en kun je tegelijk makelaars met elkaar vergelijken.
Waar kan ik terecht? Voor een schatting kan je terecht bij een vastgoedmakelaar, notaris of landmeter/vastgoedexpert.
Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning. Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie.
Het voordeel van een schatting is dan ook duidelijk: - je vermijdt dat je teveel betaalt als je een huis wil kopen; - je loopt, als je jouw huis verkoopt, niet het risico een veel te hoge prijs te vragen en zo kandidaat-kopers af te schrikken.
Bekijk de stijging van de huizenprijs in elk jaar sinds 1995. In 2020 steeg de gemiddelde huizenprijs met maar liefst 10 procent, wat Nederland een Europese podiumplaats opleverde. Sinds 2013 is er sprake van een vrijwel lineaire toename. Begin 2021 staat de gemiddelde verkoopprijs op ruim 357.000 euro.
Notaris Dirk Michiels geeft volgend antwoord: “Er is geen wettelijke 'vervaltermijn' voor een schatting, maar 1 jaar lijkt een redelijke termijn. Nadien past men de schatting best aan, en dit aan de evolutie van de vastgoedprijzen voor het desbetreffende onroerend goed in die streek.
De Vlaamse Belastingdienst bevestigt de ontvangst van deze aanvraag binnen 15 kalenderdagen. De schatter kan het nuttig vinden om ter plaatse een bezoek te brengen.
Erkende schatters zullen de waarde van je woning bepalen op basis van enkele objectieve criteria. Ze bekijken de markt en vergelijken prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt. De schatter brengt steeds ook een bezoek waarbij hij alle ruimtes van de woning inspecteert.
Aan een taxatierapport worden bepaalde eisen gesteld en deze wordt gecontroleerd door een validatie instituut (NWWI). Aan een waardebepaling worden geen specifieke eisen gesteld en deze wordt niet gecontroleerd door een validatie instituut. Een taxatie wordt door een onafhankelijk, gecertificeerd persoon uitgevoerd.
Om in aanmerking te komen voor de bindende schatting, moeten de onroerende goederen u volledig of gedeeltelijk zijn toegevallen in een nalatenschap. Verder moet u de bindende schatting aanvragen voor de termijn voor de indiening van de aangifte van nalatenschap is verstreken.
Een waardebepaling is een door een NVM makelaar uitgevoerde berekening van de huidige verkoopwaarde van een woning. De waarde wordt gebaseerd op de staat van de woning, de woonoppervlakte, de straat en de wijk waarin je woont, maar er wordt ook gekeken naar prijsontwikkelingen op de (lokale) huizenmarkt.
De woonoppervlakte is het aantal vierkante meters van het eigendom dat effectief bewoonbaar is. Alle ruimtes binnen de woning worden meegerekend, maar de tuin, oprit en andere buitenruimtes tellen niet mee in de woonoppervlakte.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
Notaris en vastgoedmakelaar
Je krijgt dan geen uitgebreid verslag. Wil je dat wel, dan hangt hier een prijskaartje aan vast. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.
De expertise ofwel schattingsverslag is belangrijk voor de bank of kredietmaatschappij om de waarde van een woning te bepalen. Aan de hand van het expertise of schattingsverslag wordt de venale waarde en de quotiteit bepaald.
U doet de aanvraag door een aangetekende brief te richten aan de ontvanger van het kantoor Rechtszekerheid waar u de aangifte van nalatenschap moet indienen. De door de deskundigen vastgestelde waarde is bindend voor de aangevers en de administratie.
Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. Hebt u aangifte erfbelasting over 2021 gedaan? Dan kan het wat langer duren voor u de aanslag krijgt. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Procedure voor erkenning
U dient een aanvraag in voor opname op de lijst van erkende schatters-experten door het formulier 'erkenning schatter-expert' in te vullen, te ondertekenen en digitaal te bezorgen aan de Vlaamse Belastingdienst via [email protected].
In 2023 stijgen de huizenprijzen beduidend minder hard. Economen houden rekening met een prijsstijging 2,5% tot 4,5%. Een daling van de huizenprijzen wordt vooralsnog niet verwacht, maar wordt ook niet uitgesloten. Als de rentes blijven stijgen, kan dit wel degelijk leiden tot een prijsdaling.
De gemiddelde Nederlandse huizenprijzen stijgen tot 2025 minder snel dan vroeger: zo'n 2% per jaar. De verschillen tussen provincies en binnen provincies worden steeds groter. Drie grote steden, Amsterdam, Utrecht en Den Haag en de regio's daar omheen ontwikkelen zich het meest positief.
Dalende huizenprijzen⭐
Voor het eerst dalen de woningprijzen sinds juni 2022✔️. Er staan meer woningen te koop in het 2e kwartaal van 2022 dan het laatste kwartaal 2021. Je kan dit zelf bijhouden op Funda. Er staan bijna 10 keer zoveel huizen te koop dan met de kerst 2021.
Vanaf 2022 wordt het verplicht om je droomwoning te laten schatten wanneer je een hypothecaire lening wil afsluiten bij een bank. Belangrijk: de bank zal zich voor de lening niet langer baseren op de verkoopprijs, maar wel op de geschatte waarde.
Wat is uw huis precies waard? Wij hebben geen informatie over de actuele waarde van uw huis. Daarvoor kunt u een taxatie laten doen door een makelaar of taxateur. Met de gegevens uit onze Eigendomsinformatie, Koopsominformatie en het Woningrapport kunt u een inschatting maken van de waarde van een woning.