De gates gaan meestal een half uur of een uur van tevoren open en het boarden begint een half uur voor vertrek. Eventuele gatewijzigingen worden omgeroepen bij de gate zelf en staan ook op het bord, dus als je daar al bent, blijf je goed op de hoogte van jouw vlucht.
Bij de gate is meestal een wachtruimte waar de reizigers zich verzamelen tot ze toestemming krijgen om in te stappen. Soms hebben meerdere gates een gemeenschappelijke wachtruimte. Bij het instappen moeten ze de instapkaart tonen. Soms moet de instapkaart al getoond worden voordat de reizigers in de wachtruimte komen.
Zorg dat je voor Europese vluchten 3 uur van te voren op de luchthaven bent. Het is niet nodig om eerder dan 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. Let op: de terminal is vanaf 04.30 uur geopend.
Op je boardingpass kun je zien welke vertrekhal je nodig hebt. Je kunt gemakkelijk de gele borden volgen naar de juiste vertrekhal. Als je daar bent aangekomen zie je heel veel rijen. Om te zien in welke rij je moet gaan staan kijk je op de digitale schermen.
Houd je in ieder geval aan de tijden zoals die op je ticket en op de borden worden aangegeven. KLM opent zijn gate 90 tot 55 minuten voor vertrek, Easyjet 55 minuten en Ryanair, Transavia, Wizzair en Vueling 30 minuten. De meeste airlines sluiten hun gate 10 à 15 minuten voor vertrek.
Mensen die gespannen zijn, hebben de neiging steeds 'hoger' te gaan ademhalen. Blijf focussen op je ademhaling als je je onrustig voelt. 8. Zorg voor afleiding: een goed boek lezen, een spel op een tablet, naar muziek luisteren, een film bekijken, kruiswoordraadsels oplossen, praten met medepassagiers...
Wat heb je nodig tijdens het boarden? Om bij een vliegtuig aan boord te kunnen gaan, heb je altijd een boardingpass nodig. Afhankelijk van de bestemming waar je naartoe vliegt, zul je ook je identiteitsbewijs of paspoort moeten tonen.
De zones zijn ingedeeld op basis van je reisklasse – Business Class (zone 1), Premium Economy (zone 2), Economy (4 of 5) -, je status bij o.a. Flying Blue (Silver – zone 3, Gold & Platinum zone 2) en het tarief dat je hebt geboekt. In Parijs, Jakarta en Kuala Lumpur zie je zone boarding ook al terug komen.
Houd je paspoort en e-tickets bij de hand om het incheckproces te versnellen. Als je geen ruimbagage in hoeft te checken, kun je ook bij de self-service palen op de luchthaven inchecken. Tegenwoordig kun je bij veel airlines ook online inchecken en een boarding pass uitprinten.
Je mag kosteloos één stuk handbagage meenemen met een maximale afmeting van 35x36x20cm. De handbagage mag maximaal vijftien kilo zwaar zijn en je moet in staat zijn de handbagage zelf in het vak boven je te plaatsen.
Als je online incheckt voor jouw vlucht kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld) of openen vanuit jouw mail wanneer je de boardingpass nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist, kun je meteen doorlopen naar de security check.
Wat betekent poort dicht? Het betekent dat ze niemand tot de vlucht zullen toelaten die na de aangegeven tijd bij de gate verschijnt. De logische "poort" die je toelaat tot het vliegtuig is gesloten en je kunt er niet meer doorheen.
Soms kun je het een dag van te voren zien, soms een paar dagen en soms pas een paar uur. De snelste oplossing is om de Schiphol app te gebruiken. In deze app zoekt u uw vluchtgegevens bij elkaar en zodra er informatie bekend is krijgt u een melding op uw mobiele telefoon.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Het verschil tussen een ticket en een boarding pass is dat een ticket het bewijs van aankoop van je reis is en je hiermee een plek in het vliegtuig reserveert, terwijl een boarding pass je ook daadwerkelijk toegang geeft tot de vlucht.
Besmetting en verspreiding voorkomen
Mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid gebruiken bij voorkeur een medisch mondkapje van type IIR of een FFP2-masker. En voor iedereen geldt: doe een zelftest als u klachten heeft en ga bij een positieve uitslag niet naar de luchthaven.
Boardingpass printen
Dat kunt u op de luchthaven regelen. Ga naar de selfservice kiosk of incheckbalie om uw boardingpass op te halen. U kunt het ook thuis printen.
De passagier ontvangt een e-mail met zijn elektronisch ticket en een link om in te checken. Hiermee kunt u alle gegevens invoeren die nodig zijn om in te checken voordat de luchtvaartmaatschappij het online inchecken activeert (meestal 2-4 dagen voor de vertrektijd).
Thuis online inchecken
Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je vanaf 24 uur voor vertrek inchecken op hun website of via hun app. Je boardingpass kun je printen of in veel gevallen bij de gate laten scannen vanaf je smartphone of tablet. Thuis online inchecken is ideaal als je reist met alleen handbagage.
Het is een normale, menselijke reactie die je niet kunt afleren. Je moet alleen leren ermee om te gaan tijdens een normale situatie als vliegen. ' Maar welke angst er ook achter schuilgaat, vliegangst is niets anders dan een buitengewone reactie van het zenuwstelsel op een relatief onschuldige gebeurtenis.
Op basis van die data kwamen ze tot de conclusie dat mensen die vooraan in het toestel zitten 49% kans hebben om de crash te overleven. Het zijn met name de passagiers in businessclass die vooraan zitten. Zit je in het vliegtuig net voor of net achter de vleugels, dan stijgt de overlevingskans tot 56%.
Veel vliegpassagiers met vliegangst zijn bang voor turbulentie. Turbulentie kan vervelend zijn, maar is niet gevaarlijk. Het is niets meer dan de beweging die het vliegtuig maakt op de golven van de lucht.