d.i. 'zich tot zachtere gedachten stemmen, inzonderheid met betrekking tot weigerachtigheid of onwilligheid ten opzichte van eens anders wenschen'; wellicht eig.
Alle moed en hoop verliezen om problemen op te lossen. Het hart op de goede plaats hebben.
Het hart op de tong (of op de lippen) hebben, d.i. zeggen wat men denkt, van zijn hart geen moordkuil maken, openhartig zijn.
Zowel nauw aan het hart liggen als na aan het hart liggen is correct. De betekenis ervan is 'dierbaar zijn'. Na en nauw betekenen ongeveer hetzelfde, namelijk 'nabij, dichtbij'. Nauw aan het hart liggen is frequenter in België; na aan het hart liggen is frequenter in Nederland.
Vrek = Een vrek (ook wel gierigaard, krentenkakker of krent) is een zuinig persoon die zich voornamelijk op financieel gebied opstelt als weigerachtig in uitgeven van geld. Tevens getuigt hij meestal van een overdreven spaarzaamheid...
De verklaring hiervoor lijkt dat geld niet zozeer gelukkiger maakt, maar wel minder ongelukkig. Het hebben van 'te weinig' geld (of zelfs: geldzorgen) brengt een vermindering van levensgeluk met zich mee. Het kan zorgen voor stress, onveiligheid, piekeren en zorgen maken over de toekomst.
geen geld of bezit aan een ander willen geven. 1) Beest 2) Begerig 3) Begerig naar geld 4) Behoeftig 5) Benauwd 6) Hebberig 7) Hebzuchtig 8) Inhalig 9) Kaal 10) Krenterig 11) Op de penning 12) Overdreven zuinig 13) Sc...
Wie meelacht met anderen, zonder zelf een reden tot lachen te hebben, lacht als een boer met kiespijn, vaak met een wat zuur gezicht.
'Ieder huisje heeft zijn kruisje' betekent: 'in ieder gezin of iedere familie is (ook) narigheid'. Deze uitdrukking komt al vanaf de zeventiende eeuw voor. Varianten zijn 'Elk huisje heeft zijn kruisje' en 'Ieder/elk huis heeft zijn kruis.
Wie haar op de tanden heeft, is assertief en staat dus zijn mannetje in een discussie of een woordenwisseling. Volgens het Groot uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze uitdrukking terug op de gedachte dat het hebben van veel haar als een teken van kracht gold.
Met zijn neus in het vet (of in de boter) vallen, d.w.z. een (onverwacht) fortuintje krijgen; vooral juist komen als men ergens feest viert of smult; een voordeelig huwelijk sluiten.
Het zit in de pen
Er wordt al gedurende kortere of langere tijd over gesproken en geschreven.
Wie a zegt, moet ook b zeggen,
d.i. men moet voortgaan gelijk men begonnen is; of ook: na de eerste schrede kan men niet meer stilstaan; fr.
Een boom opzetten,Ga naar eind305. d.w.z. gezellig babbelen, kouten, kletsen, zwammen (Onze Volkstaal, I, 47); ook wel: een lang verhaal over iets doen.
Een bok schieten,
d.w.z. een flater begaan, eene grove vergissing begaan; hd. einen Bock schieszen; nd. hei hett en gastrigen Bock emâket; Deensch begaa en Buk. Men zal hier bok moeten opvatten in den zin van iets lomps en leelijks (vgl.
Spreekwoorden: (1914) De kleeren maken den man, d.w.z. naar zijne kleeding wordt men beoordeeld, geschat, geacht (vgl.
De broek is een oud kledingstuk, dat vooral populair was bij de Galliërs. De Latijnse term was braccae of bracae. De broek wordt ook in de Bijbel genoemd als onderdeel van de priesterkleding (Exodus (28:42). De Grieken en Romeinen wilden er niet veel van weten en vonden het kledingstuk barbaars.
Materialisme: Iemand die materialistisch is, hecht een hele grote waarde aan geld en eigendommen en denkt dat daar het geluk in zit. Zowel rijke als armere mensen laten zich door materialisme beïnvloeden en geven in hun leven prioriteit aan geld verdienen en geld uitgeven.
Kleptomanie. Wat is het en hoe ontstaat het? - De Psycholoog.
gierig * [inhalig] {gi(e)rich [begerig, gretig, hebzuchtig, vraatzuchtig] 1201-1250} van middelnederlands gier [begerig, gretig, ook geldgierig], oudhoogduits giri [idem], komt van dezelfde stam als geeuwen en betekent eigenlijk 'hijgend naar'.
Ze kwamen tot de conclusie dat mensen het gelukkigst zijn tussen de 60.000 dollar (51.000 euro) en 75.000 dollar (63.700 euro). Grofweg zou je dus kunnen zeggen dat wanneer je net een (aardig) stuk boven modaal verdient, je op je gelukkigst bent.